Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Sunt corect!", desfăşurat de poliţiştii constănţeni, a ajuns la final!

ro

29 Nov, 2010 17:12 1692 Marime text
fotografie0064_resize.jpgInspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi Asociaţia Stundenţilor şi Medicilor Voluntari, au desfăşurat în perioada 04.09-01.12.2010, proiectul de prevenire a implicării tinerilor în comiterea infracţiunilor de furt din societăţile comerciale, intitulat „Sunt corect!".

Proiectul, finanţat de către Direcţia pentru Sport şi Tineret a Judeţului Constanţa, a vizat informarea tinerilor cu privire la consecinţele săvârşirii acestui gen de infracţiuni sub influenţa anturajului.

Astfel, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor şi Medicilor Voluntari au participat la o serie de întâlniri pe această temă cu tineri din cadrul a două licee aflate la periferia municipiului Constanţa, două centre de plasament şi Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii, grupul ţintă al proiectului fiind reprezentat de către minori. Aceştia reprezintă un grup de risc, având în vedere faptul că pot fi uşor ademeniţi în activităţi infracţionale de către persoane mai în vârstă decât ei, sub pretextul că nu vor fi traşi la răspundere penală.

Astfel, tinerii au fost informaţi cu privire la prevederile legale referitoare la infracţiunea de furt, răspunderea minorului, implicaţiile sociale ale săvârşirii unei fapte penale. De asemenea, li s-a adus la cunoştinţă existenţa Telefonului Copilului, 116 111 pe care îl pot apela gratuit, în cazul în care întâmpină diverse probleme.

Conform Codului Penal, furtul constituie o infracţiune ce se pedepseste cu închisoarea. Furtul săvârşit de două sau mai multe persoane împreună, de o persoană având asupra sa o armă, sau o substanţă narcotică, de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, într-un loc public, într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, prin efracţie sau escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate sau mincinoase, constituie furt calificat, pentru care pedeapsa cu închisoarea este mai severă.

Furtul, indiferent cât de nesemnificativ este, nu reprezintă o faptă de curaj, ci o faptă pentru care cel care o săvârşeşte poate fi tras la răspundere.

Totodată, au fost subliniate rolul anturajului şi importanţa capacităţii de a fi ei înşişi, de a-şi alege prietenii.

În cadrul proiectului, tinerii au fost informaţi cu privire la activitatea de voluntariat ca alternativă pozitivă de petrecere a timpului liber, oferidu-li-se drept exemplu cursurile de prim ajutor organizate de către Asociaţia Studenţilor şi Medicilor Voluntari.

 

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii