Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coastă

ro

04 Jun, 2014 12:23 1361 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Un ucrainean şi un turc cercetaţi pentru călăuzirea a 39 de migranţi afgani şi iranieni pe Marea Neagră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi unui cetăţean ucrainean şi unui turc care, în schimbul unor sume importante în bani, au facilitat transportul din Turcia, cu o ambarcaţiune pe Marea Neagră, a 39 de cetăţeni afgani şi iranieni care au declarat că doreau să ajungă în Germania.
 
În data 03.06.2014, în baza unei informaţii a Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat pe apele Mării Negre ambarcaţiunea „Roda”, condusă de un cetăţean ucrainean în vârstă de 54 ani, care era ajutat de un cetăţean turc, în vârstă de 40 ani. La bordul navei se aflau 39 de migranţi din Orientul Mijlociu. Grupul era format din cetăţeni afgani, iranieni şi un pakistanez, adulţi şi copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 44 ani şi intenţiona să intre ilegal în ţara noastră.
În cadrul primelor cercetări cei în cauză au declarat faptul că au plecat din Turcia la bordul ambarcaţiunii în cauză, plătind unor facilitatori din acea ţară sume cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro, cu scopul final de a ajunge în Germania.
Poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţeanului ucrainean şi celui turc actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „trecere frauduloasă a frontierei de stat” şi „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 şi 2 din Cod Penal, urmand a fi prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.
Cetăţeanul ucrainean mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capapcitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.
Cercetarile continua in acest caz, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, la finalizare urmand a fi luate masurile legale.
Imagini video sunt disponibile pe site-ul www.politiadefrontiera.ro
 
 Autoturisme BMW şi Mazda cu documente false descoperite în P.T.F. Negru Vodă, respectiv P.T.F. Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în P.T.F. Negru Vodă şi P.T.F. Ostrov două autoturisme din mărcile BMW şi Mazda, pe care trei cetăţeni români încercau să le scoată din ţară cu documente false.
 
● În data de 03.06.2014, în jurul orei 09.00, în P.T.F. Negru Vodă s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român A.E., în vârstă de 33 ani, domiciliat în localitatea Medgidia, care conducea un autoturism marca BMW model 525, înmatriculat în R. Bulgaria.
În urma verificărilor a rezultat faptul că certificatul de inspecţie tehnică periodică al autoturismului prezintă indicii de falsificare.
 
● În aceeaşi zi, în jurul orei 15.00, în P.T.F. Ostrov s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţenii români N.A., în vârstă de 28 ani, şi B.S.I. de 27 ani, domiciliaţi în localităţile Slobozia, respectiv Călăraşi, care călătoreau cu un autoturism marca Mazda, înmatriculat în R. Bulgaria.
Printre documentele autoturismului prezentate la control a fost descoperită şi o carte verde care prezenta indicii de falsificare.
 
Persoanele în cauză au declarat că au achiziţionat autoturismele fără a cunoaşte că respectivele documente sunt false.
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „uz de fals” şi „fals material în înscrisuri oficiale”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 323, respectiv art. 320 din Codul Penal.
 
Bărci din fibră de sticlă şi pneumatice confiscate de poliţiştii de frontieră constănţeni
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, depistând patru cetăţeni români care desfăşurau activităţi de pescuit fără a fi autorizaţi, folosind bărci din fibră de sticlă şi pneumatice.
 
În data de 03.06.2014, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au desfăşurat un plan comun de acţiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă a P.P.F. Midia, în urma căruia au identificat patru bărbaţi, cu vârste între 29 şi 43 ani, domiciliaţi în judeţul Constanţa, care desfăşurau activităţi de pescuit fără a fi autorizaţi.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării o barcă din fibră de sticlă cu motor, două bărci pneumatice neinscipţionate şi un năvod în lungime de 100 metri, bunuri evaluate la 3.900 lei, iar persoanele în cauză vor fi cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „nedeţinere a licenţei de pescuit comercial, „folosirea de către persoane neutorizate a uneltelor de pescuit tip comercial” şi „pescuit în perioada de prohibiţie”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii