Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fosta soţie, primul om în firmă Cauzele insolvenţei fulminante a firmei-fanion a lui Strutinsky, Tutun şi Ziare SRL

ro

03 Oct, 2015 00:00 3441 Marime text
Tutun şi Ziare SRL, una dintre firmele-fanion ale lui Sorin Strutinsky este, de anul trecut, în insolvenţă. Administratorul judiciar Cătălina Vizitiu a constatat cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului Tutun şi Ziare.
 
Înfiinţată în 1997, aceasta a avut vârful economic în anul 2012, când a devenit cel mai mare distribuitor en gros ce activa pe piaţa din România. Începând cu anul 2014, societatea a intrat în imposibilitatea de a achita obligaţiile curente şi datoriile către furnizori. Astfel, în octombrie 2014, Tribunalul Constanţa a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă.
 
La acel moment, asociaţi în firmă erau Sorin Gabriel Strutinsky şi KLD Services SRL, reprezentată prin administrator Mihaela Elvira Gherasim Tănase. Firma este administrată de Sorin Strutinsky, numit în această funcţie în decembrie 2004. În afară de sediul social stabilit în Constanţa, pe strada Ion Roată, firma avea trei puncte de lucru în capitală, folosite ca depozite.

Firma, preluată de la Eugen Coştei de fosta soţie a lui Strutinsky

Societatea Tutun şi Ziare a fost înfiinţată în 1997, cu denumirea de SC Sensitive Company 97 SRL, având ca administrator şi unic asociat pe Eugen Coştei. Sediul social era în Constanţa, pe strada Sălciilor. În februarie 2004, acesta s-a retras din firmă, cesionându-şi toată părţile sociale către Adriana Strutinsky, fosta soţie a lui Sorin Gabriel Strutinsky. Administrator era numită Liliana Voicu.
 
În decembrie 2004, Conpress Group SRL, reprezentată prin asociaţii Mihail Cârciog, Radu Ştefan Mazăre, Gabriel Strutinsky şi Constantinescu Nicuşor Daniel, a fost cooptată în firmă, după ce Adriana Strutinsky a renunţat la toate interesele în favoarea acestei societăţi. De asemenea, Liliana Voicu îi cedează funcţia de administrator lui Sorin Strutinsky.
 
De atunci, firma Sensitive Company devine Tutun şi Ziare SRL şi funcţionează la adresa de pe strada Ion Roată. Astfel, vreme de zece ani, de administrarea societăţii s-a ocupat Sorin Strutinsky. În iulie 2014, în societate au fost cooptaţi Sorin Strutinsky şi KLD Services SRL, în calitate de asociaţi. Trebuie precizat că firma KLD Services este controlată tot de Sorin Strutinsky, care deţine 99% dintre părţile sociale, şi administrată de Mihaela Elvira Gherasim Tănase.
 
Tutun şi Ziare SRL are ca activitate principală comerţul cu presa scrisă, în 2012 devenind cel mai mare distribuitor de presă scrisă şi publicaţii la nivel naţional. O parte însemnată din cifra de afaceri a societăţii Tutun şi Ziare SRL era generată de vânzarea publicaţiilor achiziţionate de furnizorul Media Service Zawada SRL, cu precădere din publicaţiile marca DeAgostini.
 
Motivele invocate de debitor sunt situaţia economică dificilă din domeniul presei scrise, având sume esenţiale de încasat corespunzătoare rulajelor anterioare, dar care nu pot fi încasate în termen imediat. Astfel că, la 2 septembrie 2014, furnizorul principal Media Service Zawada SRL a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă.
 
Cu privire la situaţia patrimonială, analiza acesteia este determinată de evoluţia şi de modificările structurale produse în cadrul activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii pe baza informaţiilor puse la dispoziţie.
 
Analiza posturilor bilanţiere, pe ultimii trei ani, a activităţii companiei a relevat următoarele:
- activele societăţii prezintă o evoluţie descendentă, dacă ne concentrăm asupra situaţiei ultimului an din perioada analizată, cu o pondere semnificativă în total a activelor circulante, indicator de asemenea în scădere în ultimul an;
 
- referitor la structura activelor, remarcăm scăderea stocurilor de marfă în totalul activelor. Volumul stocurilor reprezintă presa, şi, având în vedere restrângerea activităţii în cursul anului 2014, este absolut explicabilă scăderea;
 
- datoriile societăţii, de achitat într-o perioadă mai mare de un an, reprezintă credite contractate de la Banca Transilvania şi provin din executarea scrisorilor de garanţie bancară obţinute în favoarea furnizorului principal al Tutun şi Ziare SRL, Media Services Zawada SRL, precum şi dintr-un credit cu structura bilanţieră, obţinut pentru acoperirea capitalului de lucru, pentru a putea onora în principal plăţile la Media Services Zawada SRL;
 
- activitatea companiei a fost susţinută cu preponderenţă din surse proprii, dar şi din surse atrase pe termen scurt, mediu şi lung, cele din urmă fiind, practic, un factor important care a condus la îndatorarea excesivă a firmei.

2014, anul cel mai greu pentru presa scrisă 

Particularitatea afacerii de distribuţie de presă constă în câştigul de pe urma comisioanelor obţinute de la furnizori (publisher) şi cum marii publisheri au diminuat comisioanele distribuitorilor, acest lucru s-a reflectat şi în activitatea Tutun şi Ziare SRL, fiind resimţit încă o dată efectul a ceea ce a reprezentat anul 2014 - cel mai dificil moment al distribuţiei de presă de după 1989.
 
Rulajele şi ierarhia difuzorilor de presă au suferit serioase modificări de-a lungul timpului prin intrarea în insolvenţă/faliment, consecutiv, începând din 2002, a firmelor NDC SRL, Rodipet SA (50% din piaţă), MAV (fosta Symmetria SRL, care controla 15% din piaţă), Press Point (cu o cotă de 30%). Ultimul nume mare intrat în faliment/insolvenţă este Hiparion Distribution.
 
Toate aceste insolvenţe şi falimente, deşi au lăsat Tutun şi Ziare SRL în poziţia de cel mai puternic distribuitor de presă din România, s-au dovedit a nu fi benefice, finalmente, pentru această firmă (care, la începutul anului 2014, era considerată deţinătoarea locului 1 în ierarhia de specialitate, controlând aproximativ 40% dintre volumele de difuzare), din următoarele motive: încetarea plăţilor firmelor aflate în insolvenţă, firmele de difuzare rămase în cursă, printre care şi Tutun şi Ziare SRL, au preluat solduri şi reţele de clienţi care s-au dovedit a avea un efect de domino. Aceasta se reflectă în volumul creanţelor neîncasate, dar şi în datoriile generate. Totul pe fondul scăderii vânzărilor, dar şi pentru că Media Service Zawada nu mai dorea să investească în România, ci doar să-şi recupereze soldurile din piaţă.
 
Aşa cum arată practicianul în insolvenţă, furnizorul Media Service Zawada SRL a fost „ghimpele“ sau călcâiul lui Ahile ce a dus la situaţia în care firma-fanion a lui Strutinsky, în care a fost asociat cu bunii săi prieteni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, să intre în insolvenţă.
 
În concordanţă cu cele constate în urma analizei realizate cu privire la activitatea debitorului, condiţiile pieţei şi cadrul legislativ, administratorul judiciar consideră că starea de insolvenţă a apărut că efect al convergenţei mai multor factori, principalele cauze fiind: scăderea cifrei de afaceri, situaţia economică dificilă din domeniul presei scrise, sumele mari care nu pot fi încasate în termen imediat, astfel încât să fie asigurată plata tuturor datoriilor, obligaţia societăţii Tutun şi Ziare SRL de a distribui marfă tuturor tipurilor de clienţi, începând cu luna mai 2012, fără a există posibilitatea ca firma să solicite garanţii (de orice tip), inclusiv obligaţia de a distribui marfă în zone greu accesibile, ceea ce presupune costuri mari. Adăugând şi faptul că la data de 31.12.2014 exista un sold neîncasat al creanţelor de peste 31.000.000 de lei, care s-a menţinut la acest nivel în toată perioada analizată, putem spune că situaţia firmei nu era deloc una roz.

Cheltuieli mari faţă de veniturile firmei

O altă cauză ce a condus la această situaţie este menţinerea cheltuielilor firmei la un nivel superior celui atins de venituri, întrucât a fost necesară efectuarea unor investiţii de aproximativ 509.000 de lei, în perioada mai 2012 - septembrie 2013, pentru achiziţionarea unor maşini suplimentare şi pentru renovarea depozitului.

Acestor investiţii li s-au adăugat şi cheltuieli suplimentare de: 1.576.000 de lei, în perioada mai 2012 - septembrie 2013, reprezentând salarii şi chiria pentru depozit; 960.000 de lei - cheltuieli pentru transport suplimentar şi 3.097.859 de lei - cheltuieli generale privind utilităţile şi consumabilele: telefon, maşini de serviciu, combustibil, IT, imprimante etc.), nerespectarea clauzelor contractuale de către Media Service Zawada SRL, prin imputarea plăţilor nescadente la acel moment efectuate de către Tutun şi Ziare SRL, situaţie ce a determinat un blocaj financiar al societăţii Tutun şi Ziare SRL.
 
Administratorul judiciar concluzionează, pe baza documentelor puse la dispoziţie de debitoare, că starea de insolvenţă poate fi explicată prin coroborarea acestor cauze. Oricare cauză luată individual nu ar fi generat un dezechilibru specific stării de insolvenţă. Evidenţa financiar-contabila a SC Tutun şi Ziare SRL a fost şi este ţinută la zi conform prevederilor legale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii