Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma care ar deţine blocul de pe strada Steagului unde a murit un copil, în faţa judecătorilor

ro

10 Dec, 2016 00:00 4950 Marime text
Potrivit documentelor oficiale, SC Eucass SRL avea în 2012 datorii certe, lichide şi exigibile la bugetul de stat, furnizori, asociaţi şi dividende în valoare totala de 4.965.290,47 de lei

Firma Eucass SRL, din Constanţa, care ar deţine blocul de pe care a căzut, în urmă cu câteva zile, o copilă de 12 ani, se va afla săptămâna viitoare în faţa judecătorilor din Tribunalul Constanţa. Şi asta pentru că pe rolul acestei instanţe se află dosarul de insolvenţă al Eucass SRL, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 12 decembrie, ora 8.30.
 
Precizăm că am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii societăţii în vederea obţinerii unei declaraţii cu privire la evenimentul relatat mai sus, însă acest lucru nu a fost posibil. În cazul în care aceştia vor dori să îşi exprime un punct de vedere, îl vom publica în paginile cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Eucass SRL are sediul în municipiul Constanţa, strada Cpt. Papadopol. Asociat unic al firmei este Iusuf Mahir, născut la data de 19.01.1956, în Cernavodă. Firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
                                                               
Potrivit documentelor, SC Eucass SRL avea în 2012 datorii certe, lichide şi exigibile la bugetul de stat, furnizori, asociaţi şi dividende în valoare totală de 4.965.290,47 de lei. Până în prezent, în acest dosar au fost acordate 24 de termene.
 
Pe data de 23 aprilie 2012, Tribunalul Constanţa a admis cererea formulată de debitoarea SC Eucass SRL şi a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva societăţii mai sus precizate, cu sediul în Constanta, strada Cpt. Papadopol nr. 14. Tot atunci, instanţa a desemnat provizoriu în calitate de administrator judiciar pe Victoria SPRL, cu sediul în Constanţa, bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 103.
 
 
Potrivit datelor oficiale, SC Eucass SRL a fost înfiinţată în anul 1994. În urma analizării documentelor contabile, administratorul judiciar a apreciat că „societatea a intrat în stare de insolvenţă, în urma crizei economice“, dar şi că „veniturile au fost insuficiente pentru achitarea datoriilor societăţii, rămânând în urmă cu plata ratelor la bancă, leasing, DGFP şi alţi creditori“.
 
Administratorul judiciar a mai apreciat că „societatea are propriul său portofoliu de clienţi şi poziţie pe piaţă, care i-ar permite printr-un management performant să-şi continue activitatea şi prin implementarea unui plan de reorganizare să-şi achite datoriile cumulate la data deschiderii procedurii insolvenţei, redresându-se din punct de vedere economic, urmând a fi reintegrată în lanţul comercial“.
 
Prin Adresa nr. 708/18.05.2012, administratorul judiciar a solicitat SPITVBL Constanta informaţii privind patrimoniul SC Eucass SRL, iar prin Adresa nr. R-S 38484/08.06.2012, s-a comunicat faptul că societatea figurează înregistrată în evidenţele fiscale ale instituţiei cu următoarele bunuri declarate: imobil situat în Constanţa, str. Steagului nr. 49, şi terenul aferent de 462 mp, în proprietate, imobil (clădire administrativă) situată la adresa sediului social, respectiv Constanţa, strada Cpt. Papadopol nr. 14, şi terenul aferent de 218,83 mp + 8.045 mp în folosinţă, clădire abator - în Constanţa, strada Mangaliei, teren de 600 mp în proprietate situat în Constanta, strada Baba Novac, FN, sola 75, şi 5,16 mp în folosinţă, în Constanţa, strada Baba Novac nr.177, bl. BN6, lot 3, teren de 2.000 mp în proprietate, situat în Palazu Mare, strada Dr. Victor Climescu nr. 17, 13 autoturisme, 11 autovehicule sub 12 tone şi un autobuz.
 
De menţionat că Eucass SRL şi-a manifestat intenţia de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activităţii, în vederea stingerii tuturor datoriilor societăţii, odată cu cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, intenţie reiterată în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor din data de 27 iulie 2012. Intenţia de reorganizare a fost consemnată în cadrul procesului-verbal al AGA.
 
Mai departe, SC Eucass SRL are creditori cu creanţe bugetare deţinând creanţe în valoare totală de 25.284 de lei, creditori cu creanţe chirografare deţinând creanţe în valoare totală de 3.595.274,76 lei, creditori cu creanţe garantate deţinând creanţe în valoare totală de 5.552.356,95 de lei, creditori cu creanţe salariale deţinând creanţe în valoare totală de 133.472 de lei.
 
În categoria de creanţe garantate - Banca Italo-Romena Spa, Banca Comercială Română SA, SC Piraeus Leasing Romania IFN SA, care deţin împreună 80,06% din categoria creanţelor garantate, au votat în favoarea aprobării planului de reorganizare, iar DGFP Constanţa, care deţine 19,94% din valoarea totală a creanţelor garantate împotriva averii debitorului cuprinse în tabelul definitiv al creanţelor SC Eucass SRL, a votat împotriva aprobării planului de reorganizare.
 
În categoria de creanţe salariale au votat în favoarea aprobării planului de reorganizare salariaţi care deţin împreună 84,30% din categoria creanţelor salariale.
 
În categoria de creanţe bugetare a votat în favoarea aprobării planului de reorganizare SPITVBL Constanţa, care deţine 100% din valoarea totală a creanţelor bugetare. În categoria de creanţe chirografare au votat în favoarea aprobării planului de reorganizare SC Mar&Mac Trading SRL, SC Selp SRL, SC Impuls Leasing Romania IFN SA, SC Protehnica SRL, SC DDS Group SRL, SC Fast Distribution SRL, SC Rorom Big SRL care deţin împreună 79,91% din categoria creanţelor chirografare.
 
Eucass SRL a avut încheiate contracte cu SC Sind Romania SA, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, cu UM 0929 Bucureşti, UM 02384 Bucureşti, UM 02154 Constanţa, Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa.
 
Mai departe, Eucass SRL a avut încheiate contracte cu diverşi clienţi, respectiv: SC Trident Enterprises LTD - contractul fiind încheiat pe perioadă nelimitată, obiectul contractului, în valoare de 5.580.000 de lei, fiind lucrări pentru realizarea infrastructurii parcului eolian Pecineaga 7MW, respectiv lucrări de construcţii (fundaţii, drumuri exploatare şi platforme de lucru), lucrări electrice (staţii elevatoare, instalaţii de teleconducere şi telecomunicaţii, SC Tomis Marina Management SRL, Eucass SRL obligându-se să execute şi să predea la stadiul fizic lucrările de construcţii pentru obiectivul „Amenajarea complexă a Portului Turistic Tomis”, prelungit şi modificat printr-o serie de acte adiţionale, valoarea contractului fiind de 2.460.078 de lei, fără TVA, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa, obiectul contractului, în valoare de 850.000 de lei, fără TVA, fiind „Modernizarea clădirii sediului şi clădire ateliere prin recompartimentare şi construire pod circulabil, RATC Constanţa, Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân» Constanţa - obiectul contractului fiind lucrări de „reabilitare“, valoarea contractului, conform actelor adiţionale, fiind de 3.161.720 de lei, cu TVA inclus, Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Constanţa - executare lucrări de reamenajare şi consolidare sediu administrativ, lucrări de reparaţii generale şi de renovare, valoarea contractului fiind, conform actelor adiţionale, de 1.913.469 de lei.
 
În categoria „lucrări semnificative executate de SC Eucass SRL“ se găsesc: Complex Piaţa Abator, hotel-restaurant Colonadelor - Ten Hotel, restaurant-terasă Marco Polo, dezafectarea, montarea pe cale, sablarea şi vopsirea a unui număr de cinci vedete maritime în punctele de intrare - ieşire din şi în municipiul Constanţa, amenajare pistă roleri, skateri, biciclişti şi funcţiuni conexe, incintă parc Tăbăcăriei Constanţa.
 
În categoria „lucrări anvergură“ intră amenajarea Complexului Port Turistic Tomis Constanţa - construire şi amenajare, ansamblu de locuinţe ieftine pentru tineri destinate cumpărării, Complex Baba Novac Constanţa - construire şi amenajare completă.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că SC Eucass SRL realizează venituri şi din activitatea de închiriere spaţii, având încheiate o serie de contracte în acest sens.
 
Eucass SRL a înregistrat în anul 2011 o cifră de afaceri de 6.940.610 lei, cu un număr mediu de salariaţi de 85, în anul 2010, o cifră de afaceri de 13.729.015 lei, cu un număr mediu de salariaţi de 95, în anul 2009, o cifră de afaceri de 4.282.644 de lei, cu un număr mediu de salariaţi de 113. Cifra de afaceri a avut trend de creştere în perioada 2009-2010, creşterea fiind cu mult mai mare decât scăderea înregistrată în perioada 2010-2011. Astfel, volumul cifrei de afaceri din 2011 a fost cu 62,10% mai mare decât volumul cifrei de afaceri înregistrate în 2009.
 
Aproape de jumătatea anului 2013 a fost convocat comitetul de creditori. Pe ordinea de zi s-a aflat „aprobarea contractului de asociere în participaţie în regim de participare la costuri şi beneficii 50%-50% dintre SC Eucass SRL şi SC Brava Robmat Plast SRL privind realizarea investiţiei «Construire imobil D+P+5E cu spaţii comerciale la parter»“, pe terenul de 462 mp situat în Constanţa, pe strada Steagului nr. 49, proprietate a SC Eucass SRL, asupra căruia este instituită ipoteca de rang I în favoarea BCR.
 
La data de 12 februarie 2013, creditoarea DGFP Constanţa a solicitat ca judecătorul sindic să dispună intrarea în faliment a SC Eucass SRL, întrucât societatea nu şi-ar fi respectat obligaţiile asumate prin planul de reorganizare. La data de 7 iunie 2013, creditoarea Banca Comercială Română SA a cerut intrarea în faliment a debitoarei, întrucât societatea nu şi-ar fi respectat obligaţiile asumate prin planul de reorganizare.
 
Raportat la cele mai sus precizate, Tribunalul Constanţa a respins, ca nefondate, cererile formulate de creditorii DGFP Constanţa şi Banca Comercială Română SA de intrare in faliment a societăţii debitoare SC Eucass SRL.
 
Adunarea Creditorilor din data de 25 iunie 2013 a aprobat planul de reorganizare modificat al activităţii SC Eucass SRL propus de administratorul judiciar, fiind votat de trei dintre cele patru categorii distincte de creanţe menţionate mai sus, respectiv categoria creanţelor chirografare, bugetare şi salariale.
 
În decursul trimestrului VI de la confirmarea planului de reorganizare, respectiv perioada martie 2014 - mai 2014, debitoarea SC Eucass SRL avea de achitat suma de 402.659,02 lei, conform graficului de plată a creanţelor anexat la planul de reorganizare modificat, care a fost confirmat prin sentinţa civilă nr. 2077/18.07.2013, astfel: DGFP Constanţa - suma de 56.442,56 de lei; SPITVBL Constanţa - suma de 6.321,00 de lei ; Piraeus Leasing România IFN SA - suma de 75,454.60 de lei; Banca Italo Romena: suma de 115.605,18 lei; Unirom SRL: suma de 16.772,33 de lei; Fast Distribution SRL: suma de 1.369,61 lei; Myko Forest SRL: suma de 1.134,35 de lei; COMCM SA: suma de 721,53 de lei; DDS Group SRL: suma de 970,31 de lei; Banca Comercială Română: suma de 46.355,16 lei; Rorom Big SRL: suma de 2.274,87 de lei.
 
În baza procesului-verbal de licitaţie din 1.10.2013, s-a vândut prin licitaţie publică bunul imobil situat în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 99B, proprietate personală a lui Iusuf Mahir, compus din spaţiu comercial în suprafaţă de 43,85 mp, fiind încasată suma de 602.200 de lei.
 
În baza procesului-verbal de licitaţie din 7.02.2014 în dosarul de executare nr. 322/2013, s-a vândut prin licitaţie publică bunul imobil situat în Constanta, strada Mircea cel Bătrân nr. 99B, et.2, proprietate personală a lui Iusuf Mahir, compus din spaţiu comercial în suprafaţă de 43,85 mp, fiind încasată suma de 598.580 de lei, care a fost distribuită conform procesului de distribuire din 3.06.2014 astfel:
20622,44 de lei cheltuieli de executare şi 577.957,56 de lei către Banca ItaloRomena Spa.
 
Banca Italo-Romena Spa a încasat suma de 1.159.535,12 lei în urma executării silite împotriva imobilului situat în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 99B, et. 2 şi et. 3, proprietate personală a lui Iusuf Mahir.
 
Mai departe, la începutul lunii februarie 2014 au fost valorificate cinci autoutilitare Toyota din proprietatea debitoarei Eucass SRL în favoarea SC Auto Office SRL, care, după prima strigare a preţului, a oferit suma de 131.896,00 de lei fără TVA, respectiv 163.551,04 lei inclusiv TVA, ce reprezintă preţul de pornire a licitaţiei, egal cu preţul din raportul de evaluare aprobat de Adunarea Creditorilor în data de 21 ianuarie 2014.
 
De asemenea, la licitaţia organizată pe data de 16 martie 2016 a fost adjudecat bunul imobil din patrimoniul SC Eucass SRL, respectiv proprietatea imobiliară (terenul de 600 mp situat în Constanţa, cartier Baba Novac, sola 75, parcela A701/99, nr. cadastral 18818) înscrisă în Cartea Funciară a localităţii Constanta sub nr. 54392, conform procesului-verbal de licitaţie întocmit şi depus la dosarul cauzei. După achitarea integrală a sumei de 61.200 de euro (inclusiv TVA), respectiv 274.023 de lei, administratorul judiciar a întocmit procesul-verbal de adjudecare şi factura fiscală. Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat sub nr. 723/29.03.2016 la BNP Bratu Daniel Dumitru.
 
Prin sentinţa civilă nr. 1379/17.06.2016, judecătorul sindic a admis propunerea administratorului judiciar Victoria SPRL de extindere a planului de reorganizare a debitoarei SC Eucass SRL cu încă un an.
 
La data de 29 noiembrie 2016 a fost convocată Adunarea Creditorilor pentru SC Eucass SRL, la sediul administratorului judiciar în Constanţa. Pe ordinea de zi s-a aflat aprobarea valorificării proprietăţii imobiliare situate în Constanţa, str. Steagului nr. 49 (teren + construcţie nefinalizată) din patrimoniul debitoarei SC Eucass SRL SRL, în cursul planului de reorganizare, la valoarea stabilită de evaluator, de 160.000 de euro.
 
Citeşte şi:
 
UPDATE 4. Tragedie la Constanţa. Împlinise 12 ani, iar acum este condusă pe ultimul drum (galerie foto+video)
 
Fetiţa care a căzut de pe un bloc în construcție din Constanța va fi înmormântată astăzi
 
UPDATE
Dosar penal! Sfârşit tragic pentru o copilă căzută de la etajul 5 al unui bloc în construcţie! (galerie foto)

 
Blocul de strada Steagului, unde s-a produs tragedia, urmează să fie vândut de creditori
 
„Familia Eucass" amenajează spaţiile de recreere din Constanţa şi din Mamaia
 
Mazăre vrea „ghiduşii" în locuinţele ieftine (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii