Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizită la grădinița din Podu Cristinii

ro

05 Jan, 2016 13:33 1764 Marime text
Premierul Dacian Cioloș a vizitat grădinița din Podu Cristinii, comuna Potlogi, județul Dâmbovița, unitate de învățământ cu 14 copii înscriși. 11 dintre aceștia sunt eligibili pentru a beneficia de tichete sociale prin programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG).
Vizita are loc în contextul în care, astăzi, Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnicea lansat în dezbatere publică, pentru 10 zile,normele de implementare a Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
(http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4216-2016-01-05-hg-norme-tichete-gradinite).
”Mi se pare important să vedem cum putem aborda în mod integrat această problemă a dificultăților din comunitățile mai sărace, mai ales din mediul rural,să tratăm și problema sărăciei împreună cu accesul la educație, la serviciile medicale și la alte tipuri de servicii sociale. Mi se pare că programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG) este o piesă din acest puzzle pe care trebuie să vedem cum îl construim” – a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.
Premierul a fost însoțit, în cadrul vizitei efectuate azi la grădinița din Podu Cristinii, de ministrul muncii, Ana Costea, și ministrul educației, Adrian Curaj.

Informații de background
Legea 248/2015, adoptată de parlament și promulgată de președintele României, transformă în program național programul-pilot Fiecare Copil în Grădiniță, inițiat în 2010 de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educației.
Obiectivele programului sunt reducerea abandonului școlar și a numărului de persoane care riscă să sufere de pe urma sărăciei şi excluziunii sociale.
În mod concret, Fiecare Copil în Grădiniță încurajeazăparticiparea la învățământul preșcolaralcopiilor cu vârste între 3 și 6 ani,proveniți dinfamilii cu venituri lunare mai mici de 284 de lei/membru de familie, prin acordarea unui tichet social de 50 de lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță.
Potrivit unei estimări preliminare a Ministerului Muncii, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale, condiţionate de prezenţa la grădiniţă.
La elaborarea normelor de implementare a actului normativ menționat, care ar putea fi adoptate prin hotărârede guvern, au colaborat Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii și cel al Educației, cu participarea  reprezentanților Asociației Ovidiu Ro,grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului-Ministru.
Normele supuse dezbaterii publice încearcă să reproducă fidel mecanismul de funcționare a programului-pilot: acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența copiilor la grădiniță, educatorii vor ține prezența, iar copii elgibili vor fi identificați de primării. Întreg procesul a fost gândit cât mai simplu și flexibil, cu scopul de a facilita accesul copiilor la grădiniță.
 
Biroul de presă 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii