Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa ref intrevederea vicepremier Gabriel Oprea cu presedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva 18 iunie 2015

ro

18 Jun, 2015 16:19 766 Marime text
Întrevederea domnului Viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea cu Preşedintele Republicii Portugheze, domnul Anibal Cavaco Silva
 
Domnul Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Preşedintele Republicii Portugheze, domnul Anibal Cavaco Silva, care efectuează o vizită oficială în România.
 
În cursul discuțiilor, domnul Viceprim-ministru Gabriel Oprea și-a exprimat satisfacția, în numele Guvernului României, pentru nivelul atins de relaţiile bilaterale dintre România şi Portugalia, subliniind faptul că excelenta cooperare dintre ţările noastre reflectă un parteneriat puternic, bazat pe viziuni comune, în cadrul Uniunii Europene şi în alte organizații internaţionale, precum NATO sau ONU.
 
De asemenea, domnul Viceprim-ministru Gabriel Oprea a evidențiat că România acordă o deosebită atenție consolidării dimensiunii economice a relației bilaterale. Investiţiile portugheze în România au crescut în ultima perioadă, iar schimburile comerciale bilaterale se apropie de un volum de 500 milioane euro. În context, a fost subliniat interesul pentru stimularea cooperării și investițiilor în sectoarele industriale, agricultură, producerea și distribuția de energie, construcții, fiind apreciată organizarea, cu ocazia vizitei Președintelui Portugaliei, a Forumului Oamenilor de Afaceri România-Portugalia.

La rândul său, Preşedintele Republicii Portugheze, domnul Anibal Cavaco Silva a salutat relațiile excelente dintre cele două țări, în plan politic, militar, cât și în plan economic și al relațiilor culturale, evidențiind apropierea dintre cele două popoare și buna cooperare în cadrul UE și NATO.  Înaltul oficial a arătat că în domeniul economic, interesul ambelor părți este de a dinamiza cooperarea și investițiile, inclusiv pe terțe piețe, sens în care este însoțit la vizita în România de o importantă delegație de oameni de afaceri.

Viceprim-ministrul român a evidențiat faptul că România apreciază în cel mai înalt grad cooperarea politico-militară cu Portugalia, cu accent pe linia creşterii capabilităţilor operaţionale ale Forţelor Aeriene Române, ca exemplu concret de cooperare la nivel NATO.

Tot în planul relațiilor bilaterale, domnul Viceprim-ministru Oprea a adresat mulţumiri autorităţilor portugheze pentru susținerea comunității românești, Portugalia reprezentând un model european sub acest aspect, atât la nivelul acțiunii guvernamentale cât şi al societăţii.

Cei doi înalți oficiali au mai abordat și aspecte legate de cooperarea în cadrul Uniunii Europene, unde viziunile și interesele României și Portugaliei sunt foarte apropiate. Au fost discutate teme de actualitate, precum asigurarea securității energetice, realizarea Uniunii Energiei, răspunsul pe care Europa trebuie să îl dea, de o manieră coordonată și solidară, la provocările generate de fenomenul migraţiei, situația economică din Uniune și Planul de Investiții Juncker. 

Au mai fost abordate și ultimele evoluții în plan regional, în special situația din vecinătatea Estică, ambii oficiali evidențiind faptul că UE și NATO au capacitatea de a gestiona cu responsabilitate riscurile ce rezultă în raport cu aceste evoluții.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii