Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa ref industria de aparare

ro

03 Nov, 2015 14:13 1064 Marime text
Măsuri destinate operatorilor economici din industria de apărare

Guvernul a aprobat astăzi Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Actul normativ va crea premisele pentru susținerea programului de investiții în industria de apărare pentru reluarea/reînnoirea proceselor de fabricație și realizarea produselor la cerințele de înzestrare ale forțelor sistemului național de apărare. Adoptarea programului investițional are rolul de a asigura refacerea capacității industriale necesare producției și securizării lanțului de aprovizionare tehnică și mijloacele de luptă necesare forțelor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a României, în raport cu angajamentele asumate de România în calitate de stat membru UE și NATO. Pentru realizarea investițiilor, operatorii economici pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat. 

Totodată, prin Ordonanța de Urgență, care creează cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare, se stabilesc unele măsuri de protecție socială ce vor putea fi acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de apărare, aflați  în subordinea Ministerului Economiei, Comertului și Turismului, în baza Programelor de restructurare și reorganizare. 

Prin completările aduse de acest act normativ, se elimină unele inechități, având în vedere faptul că angajații din alte sectoare ale economiei naționale beneficiază de venit de completare în cazul în care sunt disponibilizate prin metoda concedierilor colective. 

Perioada acordării venitului lunar de completare, care va fi în funcție de vechimea în muncă a fiecărui angajat, va constitui stagiu de cotizare în sistemul public de pensii și asigurări sociale de sănătate. 

Potrivit OUG nr. 36/ 2013, persoanele care vor fi concediate în condițiile acestui act normativ vor beneficia de următoarele drepturi:

*       indemnizație de șomaj

*       venit lunar de completare;

*       plăți compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri și cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.

 Venitul de completare se va acorda lunar, pe o perioadă de maximum 24 de luni, stabilită diferențiat în funcție de vechimea în muncă, respectiv:

*       timp de12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani,

*       timp de 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani,

*       timp de 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani,

*       timp de 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

Numărul de angajaţi estimat că ar putea fi disponibilizat prin concedieri colective în perioada 2015-2017 este de 808 persoane, după cum urmează: 2015 - 197 angajaţi; 2016 - 362 angajaţi; 2017 - 249 angajaţi. Estimarea a fost făcută în baza solicitărilor venite din partea companiilor din industria de apărare aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comertului și Turismului și a fost discutată cu reprezentanții sindicatelor. 

 Venitul lunar de completare va fi asigurat de la bugetul asigurărilor pentru șomaj. Impactul bugetar se estimează la 13,7 milioane de lei pentru următorii doi ani, astfel: 5,1 milioane de lei pentru anul 2016 și 8,6 milioane pentru 2017. 

Până în prezent, acest venit se acorda numai persoanelor disponibilizate din cadrul operatorilor economici reclasificați în sectorul administrației publice, conform listei publicate de Institutul Național de Statistică.

Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului a demarat un amplu program de restructurare, modernizare și promovare a  industriei de apărare, menit să confere companiilor care activează în domeniu competitivitate, pe o piață aflată în continuă evoluție. 

Totodata, în urma bilanțului de activitate pe semestrul I 2015, s-a constatat o îmbunătățire a activității industriei de apărare:  cifra de afaceri a crescut cu 13%, valoarea exportului a crescut cu 31.77%, iar valoarea contractelor pentru export este egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii 3 ani. Unele companii au  încheiat contracte până în anul 2019, în timp ce mai multe companii au realizat profituri operaționale, unele dintre ele urmând să atinga capacitatea maximă de producție.

O altă prevedere a actului normativ are în vedere unele clarificări aduse Codului fiscal aflat acum în vigoare, referitoare la mecanismul privind reținerea la sursă și reținerea prin stopaj la sursă a impozitelor și contribuțiilor sociale. Aceste prevederi nu sunt de natură să aducă modificări cu privire la calculul și reținerea impozitelor/contribuțiilor sociale din venitul realizat de o persoană fizică, ci să faciliteze aplicarea normelor legislative în vigoare până la sfârșitul acestui an. Noul Cod fiscal, aplicabil începând cu ianuarie 2016, conține aceste clarificări.  

De asemenea, prin Ordonanța de Urgență aprobată astăzi, a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 și unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii