Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

127 de milioane lei - ajutorul de stat pentru CN Huila Petroşani pentru 2011

ro

25 Apr, 2012 00:39 935 Marime text

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, acordarea ajutorului de stat, pentru anul 2011, pentru facilitatea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani, a anunţat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.

Astfel, pentru anul 2011, suma totală a ajutorului de stat este de 127,221 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, conform normelor europene în domeniu. Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea diferenţei dintre costurile de producţie previzibile şi veniturile previzibile, precum şi pentru acoperirea costurilor excepţionale.

Exploatările miniere necompetitive ce urmează să fie închise până în anul 2018 sunt Petrila, Uricani, Paroşeni. Planul de închidere realizat de CNH Petroşani pentru aceste unităţi include disponibilizarea a 3.300 de angajaţi, până în 2018.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va monitoriza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor de stat să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară, provenită din terţe ţări.

Informaţii de background:

Comisia Europeană (CE) a aprobat, în luna februarie 2012, acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din unităţile Petrila, Uricani şi Paroseni ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Conform punctului 90 din Hotărârea Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru România - Compania Naţională a Huilei SA Petroşani - Comisia a decis să considere ajutorul ca fiind compatibil cu piaţa internă, pentru perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2018.

În 2011, Compania nu a beneficiat de ajutor de stat. Conform punctului 63 din Decizia Comisiei Europene, ajutorul plătit efectiv trebuie să facă obiectul unei corecţii anuale, pe baza costurilor şi veniturilor efective, până cel târziu la sfârşitului anului de producţie de cărbune care urmează anului pentru care a fost acordat ajutorul. Ajutorul de stat pentru 2011 se operaţionalizează prin Hotărârea adoptată astăzi.

De asemenea, în şedinţa din 28 februarie 2012, Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat în sumă de 213,085 milioane de lei Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani. Diferenţa dintre suma acordată deja, până la suma totală de 1,17 miliarde de lei, va putea fi alocată până la sfârşitul anului 2018.

Având în vedere Decizia CE 787 din 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul CNH Petroşani, s-a stabilit că exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene, CNH Petroşani a întocmit Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere, pentru cele trei exploatări miniere. Aceste documentaţii fac obiectul notificării transmise Comisiei Europene.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii