Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PRO AGRO trage un semnal de alarmă asupra lipsei de reacție a A.P.I.A.

ro

11 Nov, 2015 13:46 1687 Marime text
           Ținând cont de faptul că Comisia Europeană a adoptat un nou Regulament prin care a permis statelor membre să acorde avansuri în valoare de 70% din valoarea plăților directe, în contextul condițiilor climatice din Europa, ne surprinde situația A.P.I.A., care nici până astăzi nu a început să vireze avansurile pentru plăți directe din suprafață.

            Unele state membre au acordat avansurile la plata pe suprafața la data de 1 octombrie, în condițiile în care sumele sunt diferite, iar deficitul de competitivitate este în defavoarea fermierului român.
            Considerăm că se impune un răspuns fără echivoc din partea A.P.I.A. dacă este pregătită să pună în aplicare Regulamentul 1306 din 2013 privind avansurile, întrucât această tergiversare îi afectează pe fermierii care așteaptă aceste sume pentru a-și achita datoriile.

            Totodată, atragem atenția asupra faptului că, pentru acordarea despăgubirilor pentru seceta pedologică din acest an, nu există sau nu se aplică o procedură unitară în toate județele. Actele normative conțin inadvertențe pentru că s-au făcut rapoarte de constatare pe pierderi de recoltă, iar despăgubirile vor fi acordate pe pierderi de venit.

            Pentru a ne asigura că nu se fac abuzuri din partea funcționarilor statului și că toți cei afectați de efectele secetei atmosferice vor putea beneficia de ajutoarele de stat care li se cuvin, se impune transmiterea unei circulare în teritoriu prin care toți funcționarii să aplice o procedură unitară prin care să îndrume fermierii în vederea depunerii documentelor necesare obținerii despăgubirilor compensatorii.
            P.F.A., I.I. și A.F. sunt nedreptățite de măsura prin care vor primi aceleași sume precum persoanele fizice, deși plătesc impozite și T.V.A. similar societăților comerciale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii