Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

100.000 de pacienti bolnavi de cancer vor ramane de la 1 august fara tratamentul salvator

ro

07 Jul, 2011 21:12 1257 Marime text

100.000 de pacienti bolnavi de cancer vor ramane de la 1 august fara tratamentul salvator

Masura Ministerului Sanatatii de a reduce pretul medicamentelor de pe lista C2 si a Guvernului de a limita numarulul pacientilor tratati se va rasfrange direct asupra bolnavilor de cancer.

Bucuresti, 7 iulie 2011

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de cancer  doreste sa isi exprime ingrijorarea fata de recenta masura a Ministerului Sanatatii, care reduce preturile la medicamentele din programele nationale cu 15%. Pentru bolnavii de cancer reglementarea adusa de autoritati este departe de a fi o bucurie, intrucat ne dam seama de efectele negative pe care le vom resimti imediat. Aceasta masura va produce efecte catrastofale pentru cei 100, 000 de pacienti bolnavi de cancer: medicamentele vitale pentru noi vor disparea din farmacii. In acest fel, viata noastra este inca o data in pericol!
Stim cu totii ca preturile la medicamente sunt cele mai mici din Europa, insa consideram ca motive de bucurie sunt putine. Ne confruntam deja cu efectele masurii celui mai mic pret - comertul paralel de medicamente. O alta reducere a pretului cu 15% va duce la disparitia totala a acestora de pe piata. O data cu aceasta masura, comertul paralel va creste si medicamentele vor lua drumul altor tari din UE, acolo unde preturile de comercializare sunt mult mai mari.
Ne-am fi bucurat si am fi felicitat MS pentru masurile luate, daca am fi avut o certitudine ca ne vom gasi medicamentele la timp, fara a amana tratamentele sau fara a deveni un numar pe o lista de asteptare.
Suntem ingrijorati si de faptul ca in viitor, datorita acestor reglementari aparent menite sa faca economii la buget, este posibil ca in tara noastra sa nu se mai comercializeze medicamentele care astazi ne tin in viata, in acest fel limitandu-se drastic accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie.  
In acest fel, vom fi obligati sa ne intrerupem tratamentele si alternativele sunt: continuarea tratamentului cu medicamente de acum 20 de ani, care nu au aceleasi efecte dovedite. 
Masura ministerului este de fapt o capcana. E posibil ca pe moment sa faca economii la buget, insa pe viitor, efectele sunt foarte grave. Sa nu uitam ca numarul bolnavilor este din pacate in crestere. In fiecare an in Romania apar in medie 3,000 de bolnavi de cancer. Acestia vor suporta direct consecintele noilor masuri – intrucat preturile se vor micsora si medicamentele vor disparea.
Mai mult, conform OUG 68/29.06.2011, prin Hotararea pe care Guvernul o pregateste a fi implementata pana la data de 1 august nu se va mai permite cresterea numarului de pacienti tratati decat daca aceste costuri vor fi suportate de catre terti. Pacientii nu vor putea decat sa spere  in aceasta situatie ca vor ajunge sa aiba un loc pe listele Programului National, dupa ce un alt pacient va „parasi” lista.
Sa nu uitam ca viata bolnavilor de cancer a fost in pericol inca de la 1 aprilie, de cand tratamentele injectabile au fost interzise spre comercializare in farmaciile cu circuit deschis, iar farmaciile de spitale inca nu au medicamente pe stoc pentru ei.
Fara medicii care au luat drumul Occidentului, fara medicamentele care vor disparea si ele in alte tari, ce vom face noi, pacientii? Facem apel la autoritatile romane sa se gandeasca inca o data la consecintele pe care masurile in curs de adoptare le pot avea asupra pacientilor romani, in primul rand. 

Cezar Irimia, Presedinte FABC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii