Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TROFEUL BUCUREȘTI IFF MERGE ÎN MAREA BRITANIE

ro

03 Apr, 2014 16:22 1056 Marime text
The Selfish Giant / Uriașul cel egoist, în regia britanicei Clio Barnard, a câștigat trofeul Bucharest IFF 2014 pentru Cel mai bun film. Juriul și-a motivat decizia spunând că „Este un extraordinar film de debut ce continuă tradiția britanică impusă de Ken Loach și Mike Leigh și care analizează din pespectivă socială clasa muncitoare, totul pe fundalul unei povești credibile despre doi puști prăpădiți care încearcă să supraviețuiască indiferent prin ce metode.”
 
Marele Premiu al Juriului a fost acordat producției americane Short Term 12, în regia lui Destin Cretton, premiu oferit de Abis Studio, pentru „portretul convingător făcut căminului pentru copiii cu probleme și inspirat de tinerețea scenaristului-regizor; o poveste plină de emoție și care explorează multiplele fațete ale acestor suflete cicatrizate.”
 
Premiul pentru regie i-a revenit canadiencei Sarah Polley pentru Stories We Tell / Poveștile noastre, „o excelent pusă în scenă călătorie între trecut și prezent, adevăr și minciuni, amintiri și previziuni legate de viitor, o călătorie ce combină mijloace narative perfect adaptate poveștii spuse de film și care transmite o avalanșă de emoții.”
 
In Bloom (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Groß), un debut georgian filmat de Oleg Mutu, a câștigat premiul pentru Cea mai bună imagine, premiu oferit de Cinelabs, pentru „o estetică specială potrivită la perfecție unei povești extrem de autentice ce se desfășoară într-o societate sexistă și opresivă și care, prin fiecare cadru, transmite o sensibilitate puternică și onestă.”
 
Pentru rolul din Murdărie / Filth (regia Jon S. Baird), britanicului James McAvoy i s-a desemnat o mențiune specială „pentru curajul de a deconstrui un personaj complex și auto-distructiv utilizând toate uneltele actoricești pretinse de acest tip de film”, iar o altă mențiune specială a mers la Johnny Marshall pentru Sound Design-ul filmului Upstream Color, în regia americanului Shane Carruth, “pentru rolul special și subtil jucat în construcția unui film care nu se adresează numai minții ci și tuturor simțurilor umane, într-un mod atât conștient cât și, uneori, subconștient.”
 
Juriul festivalului a fost format din Elena Christodoulidou, Stephen Locke, Antonis Papadopoulos, Miroslav Momcilovic, Iulia Rugină și Constantin Popescu.
 
Premiul publicului a revenit filmului O zi din viața lui Nick Cave / 20.000 Days on Earth (regia Iain Forsyth & Jane Pollard).
 
Premiul criticii a fost acordat filmului Upstream Color (regia Shane Carruth) „pentru opțiunile narative curajoase și pentru alegerile estetice inventive. Într-o manieră aproape non-narativă, acest construct aparent abstract despre alienare și identitate chestionează natura și natura umană într-un puzzle cu piese poetice și matematice, deopotrivă.” Juriul a fost format din criticii de film Ileana Bîrsan, Cristi Luca și Cristi Mărculescu.
 
Premiul Juriului Tânăr a mers la câștigătorul trofeului Bucharest IFF The Selfish Giant / Uriașul cel egoist. Juriul a fost format din liceenii Teona Galgoțiu, Matei Gaginsky și Marc Solomon.
 
Tot în cadrul Galei, actorul Dan Nuțu a primit Premiul de Excelență al ediției aniversare a festivalului. Actorul a împlinit, în 2014, 50 de ani de carieră.
 
La Gala de închidere a Bucureștit IFF au mai fost prezenți și Alteța Sa regală, Principele Radu, Daniel Kearvell – Managing Director DHL Express Romania, Gabriel Fătu, consilier în Consiliul General al Municipiului București și Vice-Primarul Municipiului București, Marcel Nicolaescu.
 
Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control și Institutul Cervantes.
 
Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului. Accesul este liber. Vă așteptăm.
 
Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român, al Pirmăriei Municipiului București și al Uniununii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.
 
Parteneri: Air France, Hotel Moxa, DHL, Abis Studio, The Beards Studio, Consiliul General al Municipiului București – Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
 
Parteneri tradiționali: Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Muzeul Țăranului Român, Asociația Culturală Macondo, Independența Film, Institut Francais de Bucarest, Ambasada Chile, Ambasada Italiei, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Cinelab.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii