Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CONCERTUL TRUPEI RODION G.A. LA FESTIVALUL CTM DIN BERLIN

ro

27 Jan, 2014 17:59 1796 Marime text
Pe data de 31 ianuarie, în sala de concerte Berghain Kantine, Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu CTM (Festival for Adventurous Music and Arts) prezintă cel dintâi concert în Germania al trupei RODION G.A. Prezenţa românească în cadrul festivalului va fi completată de participarea lui Cosmin Ţapu şi a Mihaelei Vasile, organizatorii festivalului internaţional de muzică electronică Rokolektiv, care vor face cunoscute publicului importanţa de pionerat a trupei Rodion GA precum şi impactul concret pe care aceasta l-a avut în articularea unor direcţii noi în muzica contemporană. Cei doi vor participa, de asemenea, la numeroase întâlniri de lucru, sesiuni de networking și o ședință de „speed-dating” în teatrul Hebbel am Ufer (HAU) moderate de revista britanică The Wire, în cadrul căreia diverși artiști, muzicieni, designeri de sunet au ocazia să își prezinte proiectele și să lege diverse colaborări pentru proiecte viitoare. Pe data de 31 ianuarie, la ora 14.00 Rodion Roșca și Ion Dumitrescu vor susține o prelegere în Kunstraum Bethanien, centru artistic important din Berlin, unde vor povesti publicului despre spectaculosul parcurs artistic al trupei Rodion.
Toate cele trei săli în care se desfăşoară evenimentele au o vizibilitate și un prestigiu deosebit în Germania. Berghain Kantine este una dintre cele trei săli de concerte ale celebrului club de muzică electronică Berghain. Berghain Kantine este găzduită de clădirea unei foste fabrici, refuncţionalizate pentru a corespunde standardelor unei săli de concerte moderne. Kunstquartier Bethanien este un complex artistic, format din săli de expoziţie, săli de concerte şi studiouri situate în inima celui mai alternativ cartier berlinez, Kreuzberg, iar Hebbel am Ufer este, de asemenea, un foarte important și dinamic centru cultural din Berlin cu aplecare spre experimental, ce găzduieşte spectacole alternative şi neconvenţionale de dans şi teatru.
 
Rodion Ladislau Roșca este un muzician rock român, născut în 1953. Rodion este un experimentator pasionat, care a explorat continuu posibilitățile generării de sunete neconvenționale. Rodion a produs între anii 1970 - 1977 prin metode proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977, pune bazele primei formaţii de rock experimental din România Trupa Rodion G.A. activează până în 1983, perioadă în care se lansează principalele compoziții care vor defini personalitatea lui Rodion Roșca, „Stele și Lumini”, „Imagini din Vis”, „În liniștea nopții” sau „Uneori”. După 1983 trupa în forma ei iniţială se destramă, urmând să treacă prin nenumărate transformări până în 1989, când trupa îşi încetează activitatea. În 2008, casa de producție Road Runner Music aduce trupa Rodion G.A. în atenția opiniei publice dupa 19 ani de tăcere. Rodion începe să fie treptat redescoperit, pe plan naţional şi internaţional, în 2012 intră în atenţia colectivului de muzicieni Future Nuggets, care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.
 
În prezent, trupa este formată din următorii membri: Rodion Ladislau Roșca, Ion Dumitrescu, Andrei Dinescu, Horațiu Șerbănescu , Eugen Imecs şi Janin Pasniciuc 
 
Cosmin Ţapu şi Mihaela Vasile sunt iniţiatorii şi organizatorii celui mai important festival internaţional de muzică electronică din România, Rokolektiv. Din anul 2007, Cosmin Ţapu şi Mihaela Vasile organizează şi curatează numeroase evenimente muzicale şi festivaluri, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale Europei. În 2012, ei au invitat trupa Rodion GA să susţină un concert la festivalul Rokolektiv.
 
Festivalul CTM reuneşte anual 200 de artişti şi personalităţi muzicale de vârf din întreaga lume şi este frecventat de un public de peste 20000 de oameni. Sub titlul Dis-Continuity, prezenta ediție încurajează dialogul între diverse direcţii experimentale din trecut şi diferite tendinţe muzicale emergente astăzi şi prezintă diverşi pionieri ai muzicii electronice din întreaga lume, personalităţi muzicale căzute în uitare şi redescoperite în ultimii ani ca precursori remarcabili ai unor tehnici şi direcţii muzicale din muzica contemporană.
 
Programul complet al festivalului îl găsiți pe www.ctm-festival.de/festival-2014/
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii