Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat ICR Berlin / Seara de poezie contemporană românească „Live Poesie”

ro

17 Feb, 2016 20:05 1495 Marime text
Institutul Cultural Român din Berlin organizează, pe 20 februarie, în spaţiile Literaturwerkstatt Berlin, o nouă ediţie a serii de poezie contemporană românească „Live Poesie”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Literaturwerkstatt Berlin, urmând a se desfăşura în spaţiile acestui punct de referinţă al scenei literare berlineze. 

Parteneriatul dintre ICR Berlin și Literaturwerstatt Berlin a fost inițiat în anul 2009. În cadrul acestuia, o dată la doi ani are loc o seară de lirică sau proză românească. Seriile din 2009, 2011 şi 2013 de LivePoesie și ProsaNacht s-au bucurat de un succes major, atrăgând, prin conceptul prezentat, un public variat si numeros.

Pentru ediţia din acest an, selecţia autorilor a fost făcută atât pe criterii regionale - spre a fi acoperite toate zonele ţării, cât şi în funcţie de mesajul liric pe care fiecare îl practică. Astfel, în cadrul unui program mixt, format din lectură şi muzică, pe scena Literaturwerkstatt vor evolua următorii autori: Răzvan Ţupa/ Brăila-Bucureşti (poetici relaţionale), Krista Szöcs/Sibiu (lirică), Dmitri Miticov/Târgovişte (cinism), Moni Stănilă/Timişoara-Chişinău (experienţa istoriei), Vlad Drăgoi/Braşov (violenţă), Corina Bernic/Iaşi (dezrădăcinare), Viku Zen/ Bucureşti (marginalul). Atmosfera muzicală (muzică electronică) va fi creată de către Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu).

În prealabil, în cadrul unui atelier de traducere organizat de ICR Berlin, versurile celor șapte poeți au fost traduse în limba germană de către o echipă de traducători coordonată de Eva Ruth Wemme. Traducerile realizate de Anca Ilea (Vlad Drăgoi, Răzvan Ţupa), Anke Pfeifer (Moni Stănilă), Mara Rădulescu (Dimitri Miticov, Răzvan Ţupa), Christiane Hoyer (Viku Zen), Hubertus Wester Ebbinghaus (Viku Zen), Daniela Duca (Krista Szöcs), şi Laura Hordoan (Viku Zen), vor fi publicate într-o broşură ilustrată, care va fi pusă la dispoziţia publicului.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi marcată împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Pentru readucerea în atenţia publicului german a marelui artist român, în incinta Literaturwerkstatt Berlin va fi realizată o proiecţie holografică cu mapare, având drept element central Coloana Infinitului, alături de diverse alte motive și simboluri tradiționale românești. 
 
Răzvan Ţupa (n. 1975, Brăila) a publicat trei volume de poezie, "fetiş - o carte românească a plăcerii" (2001), "corpuri româneşti" (2005) şi „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti" (2011). De asemenea, organizează evenimente de poezie bazate pe principii de poetică relaţională. Primul său volum publicat în 2001, „fetiş”, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani. Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierele relaționale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Este membru al Pen Club România şi scrie pe poetic.ro A participat la lecturi şi ateliere de poezie Berlin, Bratislava, New York, Paris, Roma, Stockholm şi Tel Aviv. Începând din 2005, Ţupa a organizat mai bine de 150 de evenimente în cadrul serilor „Poeticile cotidianului”.

Vlad Drăgoi (n. 1987, Brașov) - A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul de proză „Istoria artelor sau memoriile unui veleitar incognito", la editura ieşeană Lumen, în 2009. În 2013 a urmat volumul de poezie „Metode", la Casa de Editură Max Blecher. În 2015 revine cu volumul de poezie „Eschiva", publicat la editura Cartea Românească, şi cu scurt-metrajul „Elsa". Ar vrea să facă în poezia lui românească ce au făcut Craven, Hooper şi Carpenter cu filmele în anii 70. În prezent lucrează ca librar.

Dmitri Miticov (n. 1980, Târgovişte) - A absolvit Facultatea de Matematică din Braşov. A debutat în 2006 cu "Efectul de peliculă", cu numele său real. În acelaşi an a început să publice pe internet sub numele Dmitri Miticov, asumându-şi biografia ficţională a poetului basarabean din Dubăsari. Poeziile au alcătuit volumul „Numele meu e Dmitri" (2010), ocazie cu care autorul a preluat numele personajului cărţii. A mai publicat volumele „Dmitri: uite viaţa" (2012) şi „Dmitri: genul cinic" (2015) Trăieşte în Bucureşti şi lucrează în domeniul bancar.

Krista Szöcs (n. 1990, Sibiu) - A terminat masterul la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu, cu o disertaţie despre post-punk şi poezie. Face parte din grupul Zona Nouă şi este redactor la Uniunea Arhitecţilor din România, filiala Sibiu. În anul 2013 a debutat editorial cu volumul de poezie „Cu genunchii la gură" (Charmides), pentru care a câştigat Premiul Naţional de Poezie „Iustin Panţa", a fost nominalizată la Premiul Naţional „Mihai Eminescu" şi la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de „Tânărul poet al anului 2013".

Viku Zen (n. 1989, București) - Poet performer, compozitor de muzică experimentală şi artist vizual, trăieşte şi lucrează la Bucureşti. Linceţiat în Sculptură a participat la mai multe expoziţii personale sau de grup, printre care Beat Genaration Reborn/ Club Legere, Bucureşti; Contempora 6 - Expoziţia Tinerilor Artişti/ Alchemia, Bucureşti şi UNarte la 150 de ani/ Sala Dalles, Bucureşti. În 2013 i-a apărut volumul de versuri „A iubi nu e verb", iar în 2016 „Anestezicul din palmă", ambele la Editura Tracus Arte.

Moni Stănilă (n. 1978,  Timişoara) - A studiat teologia ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău, unde lucrează în presă ca editorialistă la ziarul Timpul de dimineaţă şi organizează cenaclul literar Republica al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. A publicat jurnalul de convertire „Iconostas" (Graphe, 2007), volumele de poezie „Postoi parovoz". „Confesiunile dogmatistei" (Ninpress-Charmides, 2009), „Sagarmatha" (Tracus Arte, 2012), „Colonia fabricii" (Cartea românească 2015) şi romanul Al 4-lea (Tracus Arte, 2013).

Corina Bernic (n. 1981,  Iași) - este scriitoare, traducătoare, jurnalistă și manager cultural. Este redactor colaborator la diverse ziare și reviste din România şi din străinătate. A editat diverse antologii de proză scurtă, între care „Primii mei blugi”, precum şi antologia bilingvă a Festivalului Internaţional de Poezie „Oskar Pastior”, Sibiu 2007.  Este autoarea volumelor de poezie „Casa scărilor" (2011) și „Staţii" (2014). Printre autorii traduși de ea se numără Herta Müller, Daniel Kehlmann, Peter Handke, Oskar Pastior.

Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu) este producător de muzică electronică, sound designer şi compozitor din Bucuresti, Master in Producţie Muzicala al Universităţii din Derby - Marea Britanie. Cântă la pian de la 8 ani si produce muzică electronică din 2010. Muzica din spectacolele sale este 100% live si in întregime improvizata, fiecare spectacol fiind unic.
 
MODULAB este o platformă interdisciplinară fondată de către Paul Popescu si Ioana Calen, care promovează cercetarea si dezvoltarea a noi moduri de expresie prin intermediul tehnologiei.
 
Paul Popescu, artist trans-media, a realizat o serie de instalații interactive pentru festivaluri de artă new media locale și internaționale (CyNet Art - Dresda, Germania 2008; Piksel - Bergen, Norvegia, 2011, Bienala de Arhitectură de la Veneția, 2012), a realizat instalațiile media pentru Pavilionul României de la bienala de Arhitectură Veneția în 2012. Ca inventator, a fost inclus în lista celor mai creativi 100 de  români, 100towatch.ro.
 
Ioana Calen este absolventă a Facultății de Filosofie. A acoperit, ca jurnalist la Cotidianul, Capital, Harper’s Bazaar etc. domenii precum cultură, new media, artă și lifestyle. Pasiunea ei pentru tehnologie urmăreșrte felul în care acestea ne configurează nu doar cultura, dar și stilul de viață, biologia și conștiința.
 
 Literaturwerkstatt Berlin este una din cele mai importante instituţii literare din capitala Germaniei, un loc de întâlnire între autorii din întreaga lume şi publicul german, având drept principal obiectiv promovarea literaturii germane în străinătate şi intermedierea literaturii din străinătate în spaţiul german. Totodată Literaturwerkstatt Berlin testează şi prezintă literatura în relaţii multi-mediale. Punctele forte ale acestei instituţii sunt efortul pentru descoperirea şi susţinerea scriitorilor tineri, precum şi promovarea genului liric, ea adresându-se în principal unui public tânăr. De asemenea este inițiatorul și susţinătorul programului "Lyrikline", considerată cea mai importanta platformă de poezie din Germania. Pe acest portal pot fi accesate mii de poezii din peste 50 de ţări, citite in original de către autorii lor.
 
Programul complet al ICR-Berlin îl puteţi găsi la adresa www.rki-berlin.de, precum şi pe Facebook.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii