Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - CRIPTA, AL DOILEA LUNGMETRAJ DE FICȚIUNE REGIZAT DE CORNEL GHEORGHIȚĂ, VA INTRA ÎN CINEMATOGRAFE DIN 12 SEPTEMBRIE - 3 septembrie 2014

ro

03 Sep, 2014 17:03 1129 Marime text
Cripta, al doilea lungmetraj regizat de Cornel Gheorghiță, va intra în cinematografe din 12 septembrie.
Premiera de gală din București va avea loc vineri, 12 septembrie, ora 19.00, la Cinema Studio. Filmul va rula în prezența regizorului Cornel Gheorghiță și a echipei filmului.
 

În Cripta, Leduc (Serge Riaboukine), om de afaceri francez, pregătește renovarea unui vechi cartier din stațiunea Băile Herculane pentru realizarea unui nou proiect imobiliar. În subsolul unei clădiri descoperă o veche frescă datând probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul național, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate, sau chiar abandonate. De unul singur încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc. Rămâne însă blocat în incinta imobilului. Va reuși el să supraviețuiască de unul singur, precum Robinson pe insula lui, găsindu-și calea către libertate?
 
Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme (Comme une image, Capone, Angel-A sau Peau d’homme coeur de bête, pentru care a câștigat premiul de interpretare la festivalul de la Locarno în 1999) și piese de teatru în portofoliu, face un rol memorabil în Cripta.
 
Cripta este o dramă în regia lui Cornel Gheorghiță, după un scenariu de Jean Samouillan.
Din distribuție fac parte: Serge Riaboukin (Leduc), Camelia Pintilie (Cătălina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) și Sanda Toma.
Imaginea filmului este semnată de Dorian Drăgoi, scenografia îi aparține lui Mihnea Tăutu, iar montajul lui Nathalie Mougenot.
 
Cornel Gheorghiță este regizor, producător și scenarist, și predă cursuri de cinema din 1991 la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel, Univ. Toulouse II), iar din 2001 la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistique) Toulouse.
Primul lungmetraj de ficțiune al lui Cornel Gheorghiță, Europolis (2010), a câștigat Mențiunea Specială a Juriului la Montréal World Film Festival 2010, Premiul Ecumenic al Juriului la Golden Apricot Film Festival Yerevan 2011, Mențiune Specială a Juriului la Kimera International Film Festival 2011 și premii pentru Cea mai bună actriță (Adriana Trandafir), Cea mai bună imagine (Ovidiu Mărginean), Cea mai bună muzică (Diego Losa și François Petit) și Cele mai bune decoruri (Bogdan Ionescu) la Cyprus International Film Festival 2011.
Printre documentarele realizate de Cornel Gheorghiță se numără Fanfaron Fanfaron (2007), un film documentar despre fanfarele țărănești din Moldova, și Mascarade, un film despre mascaradele de iarnă moldovenești.
 
Cripta este o producție RO DE FILM (România) și Milonga Productions (Franța), susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Televiziune, Région Midi-Pyrénées, ESAV Toulouse si Paradox Film.
Durata filmului: 82 minute
 
Distribuitor România: Paradox Film
 
Parteneri media:
TVR, Radio România Cultural, Goldenbach Media, Optimal Media, Cocor Media Channel, Cațavencii, B 24 Fun, Zazen/Kraftmark, Cărturești, Cinemagia, Filmreporter, CinemaRx, ziare.com, Cinefan, All about Romanian Cinema, Music Channel, Ziarul Metropolis, Getlokal, La Revista, Roevents, Videofil, Blitz TV.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii