Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obtinere aprobare pentru participare comert intracomunitar cu carne de porc

ro

08 Dec, 2011 22:43 1353 Marime text

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ne-a comunicat faptul ca România a obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru participarea la comertul intracomunitar cu carne si produse din carne de porc. Acest lucru s-a realizat si prin contributia medicilor veterinari din judetul Constanta, care in conformitate cu Ord. ANSVSA nr. 48/2011 au fost organizate actiuni complexe pentru supravegherea sanitara veterinara a pestei porcine clasice. Aceste actiuni sanitare veterinare au fost realizate prin supravegherea pasiva si prin supravegherea activa atat in exploatatiile comerciale si in exploatatiile de tip "A" cat si in exploatatiile nonprofesionale situate pe o raza de sub 3 km fata de acestea.

In judetul Constanta au fost verificate cele 6 exploatatii comerciale si 222 exploatatii nonprofesionale, din care s-au prelevat probe de sange astfel:

- Din exploatatiile comerciale s-au prelevat 541 de probe de sange, respectiv 86 de probe de sange de la vierii de reproductie, 171 probe de sange de la scroafele de reproductie si 284 de probe de sange de la porcii grasi;

- Din exploatatiile nonprofesionale s-au prelevat 1488 de probe de sange de la porcii grasi.

In paralel cu activitatea sanitara veterinara la porcul domestic se face si supravegherea porcilor salbatici, respectiv a mistretilor din cele 57 de fonduri de vanatoare existente.

De la porcii mistreti s-au prelevat si examinat in cadrul laboratorului sanitar veterinar judetean 48 de probe de sange pentru supravegherea serologica si 49 de probe pentru examenul virusologic.

Rezultatele obtinute in LSVJ Constanta au fost NEGATIVE pentru toate probele prezentate mai sus.

Este bine sa facem precizarea ca in judetul Constanta nu a mai fost inregistrat nici un caz de Pesta porcina clasica de peste 12 ani si atunci, respectiv in anul 1999, s-au inregistrat cazuri de boala la mistretii din Padurea Dumbraveni.

DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT,

DR.DINCĂ GHEORGHE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii