Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Dr.Lazar Romeu - Director executiv DSVSA Constanta

ro

04 Oct, 2012 00:16 3078 Marime text
Directorul executiv al DSVSA Constanta - Dr.Lazăr Romeu - a dispus controale pentru siguranta alimentelor atat a elevilor cat si a celor din gradinite, crese, camine.

S-a facut si se vor face controale in toate unitatile de alimentatie publica si vanzare cu amanuntul amplasate atat in incinta cat si cele din apropierea unitatilor mai sus mentionate din judetul Constanta.

De asemenea de o saptamana s-a trecut la verificarea conditiilor sanitare veterinare in care se realizeaza vanzarea cu amanuntul a produselor de origine animala in unitati inregistrate de tip carmangerie si macelarie.

Pentru a preintampina aparitia toxiinfectiilor alimentare, acest tip de unitati sunt verificate de catre medicii veterinari oficiali zonali o data pe luna. In urmatorul interval, pana la sfarsitul lunii octombrie 2012, se vor organiza in continuare controale oficiale la nivelul unitatilor de tip carmangerie, macelarie, inclusiv cele din unitatile de tip hypermarket.

Controalele oficiale vor avea tematica principala respectarea modului de obtinere si comercializare catre consumatorul final a carnii transate, carnii tocate, carnii preparate sau a produselor din carne destinate consumului uman.

Se va urmari respectarea legislatiei sanitare veterinare in vigoare si anume:

- Aspecte generale privind existenta documentului de inregistrare in conformitate cu Ordinul Presedintelui ANSVSA nr. 111/2008 cu modificarile si completarile ulterioare;

- Respectarea conditiilor generale de igiena conform prevederilor Regulamentului CE 852/2004 - spatiile unde este prelucrata si depozitata materia prima carne tocata si carne preparata;

- Existenta echipamentelor de protectie a personalului cf. Regulamentului CE 852/2004;

- Existenta sursei de apa potabila;

- Existenta unui container de depozit a deseurilor alimentare si subproduselor nedestinate consumului uman si sistemul de protectie impotrica daunatorilor;

- Materia prima - eligibilitatea materiei prime, existenta etichetelor si a documentelor de achizitie a materiei prime;

- Trasabilitatea - Regulamentul CE 178/2002;

- Respectarea cerintelor carnii materie prima provenite de la bovine in varsta de pana la 12 luni - cerintele privind etichetarea cf. Regulamentului CE 566/2008;

- Respectarea cerintelor carnii de vita si manzat matrie prima privind etichetarea - Regulementul CE 1760/2000;

- Respectarea cerintelor privind indepartarea SRM ce provine sin specia bovina in varsta de peste 30 luni;

- Respectarea conditiilor de igiena stabilite de Regulamentul CE 852/2004 - igienizarea periodica a spatiilor utilizate, respectarea conditiilor de temperatura necesara depozitarii carnii materie prima, carnii tocate, carnii preparate;

- Controlul modului de utilizare a ambalajelor si a celorlalte materiale de protectie care intra in contact cu produsele;

- Trasabilitatea produselor finite - respectarea cerintelor privind etichetarea produselor alimentare cf. Directivei CE 13/2000;

- Respectarea cerintelor peivind etichetarea carnii de lucru specificate in Regulamentul CE 1760/2000 si a regulamentului CE 566/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului CE 1234/2007 privind comercializarea carnii de bovine in varsta de 12 luni sau mai tinere;

- Controlul microbiologic si fizico-chimic al apei potabile cu frecventele de recoltare in conformitate cu Regulamentul CE 98/83;

- Respectarea frecventei de recoltare a probelor pt. respectarea parametrilor microbiologici in conformitate cu regulamentul CE 2073/2005;

Referitor la comercializarea produselor finite:

- Respectarea normelor sanitare veterinare pentru a evita riscul de contaminare - monitorizarea temperaturilor;

- Respactarea comercializarii carnii de bovina si de manzat tocate conform Regulamentului CE 1760/2000;

- Respectarea Notei de serviciu a ANSVSA nr. 2143/12.06.2007 - aplicarea etichetelor direct sau pe ambalaj care sa contina informatia adecvata scrisa vizibil - furnizata consumatorului la locul vanzarii;.

Referitor la capacitatea de productie:

- Sa nu se depaseasca 3000 kg/saptamana obtinuta in unitatea de vanzare cu amanuntul, destinate vanzarii catre consumatorul final.

In cazul ca se constata neconformitati se vor duspune masuri in conformitate cu prevederile legislative sanitare veterinare in vigoare ( confiscarea produselor alimentare, sancionarea contraventionala, suspendarea sau interzicerea activitatii).

DIRECTOR EXECUTIV,

DR.LAZĂR ROMEU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii