Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect - Capidava, Cetatea lui Dapyx

ro

23 Oct, 2013 19:32 3032 Marime text
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa în colaborare cu Asociaţia „România, Casa Dacilor” derulează în localitatea Topalu – Capidava activităţi de educare nonformală care stau la baza proiectului: „Capidava – Cetatea lui Dapyx”. În acest sens, s-a urmărit implicarea a 15 tineri voluntari, timp de 4 zile, în activităţi de istorie experimentală prin participarea la 4 ateliere de lucru - istorie, arheologie, traseu de tip treasure -hunting şi teatru antic.
Astfel, tinerii participanţi pot experimenta modul simplu de trăi al geto-dacilor, li se prezintă istoria cetăţii, precum şi legendele cu privire la regele get Dapyx, dar şi primele lupte cu Imperiul Roman. În egală măsură, vor trebui să parcurgă trasee de tip treasure-hunting (căutarea în contra timp a unor „comori” geto- dace în Cetate), dar şi să se implice în diferite ateliere: tras cu arcul, mânuirea unor arme de tip geto-dace (sică, cosor, fallux) şi olărit.
În cadrul proiectului se vor realiza materiale informative cu privire la diferite aspecte reţinute din legendele localităţii Capidava, se vor prezenta armele de luptă ale dacilor, modul lor de viaţă, dar şi Legenda Regelui Get Dapyx şi sacrificiul acestuia.
 Atelierele vizează trăirea unor experienţe cât se poate de pozitive, încercându-se implicarea tinerilor în activităţi tradiţional meşteşugăreşti aproape dispărute din peisajul românesc, precum olăritul şi pielăritul, confecţionarea de haine din piei de animale. Tinerii experimentează realizarea armelor de luptă prin realizarea unor simulări în faţa cuptorului, iar prin teatru antic şi trasul cu arcul la ţintă vor putea să recreeze diferite momente de petrecere a timpului liber din viaţa geto-dacilor. 
Proiectul „Capidava – Cetatea lui Dapyx” va lua sfârşit pe data de 28 octombrie.
 
Cu deosebită consideraţie,
           Marian Ţuţuianu
Consilier Tineret
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii