Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

D.G.I.P.I. a asigurat suport de specialitate în documentarea informativă a grupului infracţional organizat, cunoscut sub denumirea de clanul „Brătianu”

ro

19 Oct, 2012 22:44 1865 Marime text

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă ( D.G.I.P.I.) a asigurat suport de specialitate în documentarea informativă a grupului infracţional organizat, din Drăgăşani, judetul Vâlcea, cunoscut sub denumirea de clanul „Brătianu", specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Informaţile obţinute de D.G.I.P.I. au fost puse deîndată la dispoziţia poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt, fiind demarate, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Olt, activităţi de cercetare pentru probarea şi destructurarea grupului infracţional.

Potrivit informatiilor obţinute şi puse la dispoziţia organelor de cercetare, principalul suspect în această cauză a înfiinţat societăţi comerciale cu obiect de activitate "comert cu ridicata" al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi, prin intermediul unor săgeţi, ce aveau rol în preluarea unor societăţi comerciale, ce înregistrau debite importante către bugetul de stat şi ulterior abandonarea prin neplata obligaţiilor taxelor şi accizelor aferente actelor de comert effectuate, prejudiciind astfel bugetul de stat. Totodată, au fost stabilite şi puse la dispoziţia organelor de cercetare date concrete cu privire la identitatea suspecţilor, a săgeţilor folosite, a firmelor înfiinţate.

În dimineaţa zilei de astăzi, 19 octombrie 2012, poliţiştii, sub coordonarea procurorilor, au procedat la efectuarea a 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Olt şi Vâlcea, la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale administrate de către aceştia.Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de politie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Olt, lucrătorilor din cadrul Serviciului Poliţiei pentru Intervenţii Rapide Olt şi Brigăzii Mobile de Jandarmi Olt. Suspecţii în cauză vor fi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Olt în vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză.

De asemenea, pentru documentarea cauzei, s-a beneficiat de suportul tehnic şi informativ al S.R.I..

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că membrii gruparii auobţinut beneficii financiare substantiale,utilizandun numar de peste 20 de societăţi comerciale, pentru efectuarea de operatiuni ilegale cu produse petroliere, zahar si ulei.

Astfel, ca mod de operare, invinuitii au derulat operaţiuni de import de produse petroliere (motorină, benzină, uleiuri) din Bulgaria, pe care le-au introdus si comercializat pe teritoriul României, fara plata taxelor si impozitelor aferente.

In acest scop invinuitii au întocmit documente false care sa ateste ca marfurile au fost fie returnate în Bulgaria, fie exportate în Ungaria, către diferite societăţi comerciale controlate de catre membrii gruparii.

In aceeasi modalitate, invinuitii au efectuat operatiuni comerciale cu cantitati insemnate de zahăr si ulei brut de floarea soarelui , pentru care în mod fictiv, se atesta că erau exportate, deşi, in realitate, marfurile erau procesate la diferite fabrici de pe teritoriul tarii şi ulterior produsul finit era comercializat in supermarket-uri din România.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste suma de 10.000.000 de Euro.

Compartimentul Relaţii Publice din cadrul

DIRECŢIEI GENERALE DE INFORMAŢII ŞI PROTECŢIE INTERNĂ

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii