Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - DIICOT 5 Noiembrie 2015

ro

05 Nov, 2015 15:51 1247 Marime text
La data de 05.11.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea  au efectuat un număr de 41 percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Vâlcea (municipiul Drăgăşani şi localităţi limitrofe), Olt şi a municipiului Bucureşti în cadrul a două dosare penale  vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, fraudă informatică şi spălare de bani.

    În cauză, există suspiciunea rezonabilă că cursul anului 2014, mai multe persoane de pe raza municipiului Drăgăşani au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni de fraudă informatică şi fals informatic.

    S-a reţinut că activitatea infracţională consta  în postarea pe diferite site-uri comerciale  a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse (în general telefoane mobile, autoturisme, tractoare, etc) pe care în fapt nu le deţineau.

    S-a stabilit că sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea  anunţurilor de vânzare a  bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării  în conturi bancare deschise  în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on line banking în conturi din România.

    Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere, după cum urmează  :
    Primul palier era  format din membri ai grupării  care aveau  rolul de a racola persoane  care erau dispuse să se deplaseze în Polonia pentru a deschide conturi bancare pe care să le pună la dispoziţia coordonatorilor.

    Ulterior, membrii grupului retrăgeau respectivele sume de bani virate din conturile din Polonia, în conturile bancare din România.
    Al doilea palier era format din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil, de a crea adrese de mail introducând date fictive, de a crea pagini false de internet, copii ale unor pagini ale unor companii cunoscute de tranzacţii on line şi de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice, inducându-le în eroare, în vederea transferării banilor.

    Al treilea palier era  format din persoanele, denumite „ săgeţi”, racolate să deschidă conturi bancare în Polonia pe care le puneau  la dispoziţia  coordonatorilor, primind în schimb diferite sume de bani pentru această activitate.

    Valoarea prejudiciului  cauzat este de peste  500.000 de euro.
    Cu ocazia percheziţiilor  au fost găsite şi  ridicate  10 carduri bancare şi 2 tokenuri pentru efectuarea de tranzacţii online, 4.590 de euro,15.650 de lei, o puşcă, un pistol de airsoft, 19 hard-diskuri, 2 unităţi centrale, 22 de laptopuri, 6 tablete şi un Ipad.

    De asemenea, au fost ridicate 66 de telefoane mobile, 64 de cartele SIM 12 pachete-suporţi cartele SIM, 17 stick-uri de memorie, 8 carduri de memorie, 5 modem-uri pentru internet, 141 de suporţi optici, 2 ordine de plată şi alte documente şi 4 pacheţele din staniol cu fragmente de cannabis.

    La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vâlcea  au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 36 de persoane.
    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea.
    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate  Vâlcea, Piteşti, Craiova, Gorj, Olt şi Sibiu precum şi lucrători din cadrul SAS.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii