Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj

ro

25 Sep, 2013 10:22 1066 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi ai Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi Mehedinţi, efectuează un număr de 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals, uz de fals şi spălare de bani, fapte prevăzute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 8 şi 9 din Legea nr. 241/2005, art. 290, art. 291 C. pen. şi art. 29 din Legea nr. 656/2002.         
În urma cercetărilor efectuate, prin rezoluţia din 23.09.2013 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 20 învinuiţi şi 7 societăţi comerciale.
          În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au înregistrat în fals în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale, documente care atestă efectuarea unor acte comerciale fictive.
         În baza acestor documente false introduse în contabilitate se prejudiciază bugetul de stat prin două modalităţi. Pe de o parte, acestea sunt folosite la restituirea ilegală de TVA, în cele mai multe situaţii nu prin primirea efectivă a unor sume de bani, ci prin compensarea TVA-ului de plătit cu cel de restituit. Pe de altă parte, documentele sunt folosite pentru diminuarea profitului impozabil, atestând cheltuieli fictive.
         Activitatea infracţională de care sunt suspectaţi învinuiţii presupune derularea prin mai multe societăţi a unor activităţi comerciale (plăţi) fictive, sumele de bani rezultate fiind însuşite în interes personal. In acest circuit comercial există o ultima firmă, în sarcina căreia rămâne datoria fiscală şi care este deschisă fictiv pe numele unor persoane care nu pot fi găsite de autorităţi ale statului cu atribuţii în domeniu fiscal, fie pe numele unor persoane fără adăpost, sau pe numele unor persoane care locuiesc în fapt, în străinătate.
          Suportul informativ a fost asigurat de S.R.I. Caraş-Severin şi S.R.I. Mehedinţi.
          Prejudiciul estimativ adus bugetului statului se ridică la suma de aproximativ 7 milioane lei.
          Menţionăm că învinuiţii din prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii