Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Primul meu fum“ - invitatie la atelier de lectura

ro

21 Jul, 2010 15:45 1444 Marime text

            Publicarea unei carti despre fumat in plin discurs al sanatatii normativizate, in care Fumatul daunează grav sanatatii, merge din capul locului in contratimp cu „pulsul vremii”. Dupa ce a fost trimis in valuri, cerculete si spirale pe toate canalele lumii „civilizate”, fumul iese din ce in ce mai greu si mai rar in spatiul public, fiind impins incet, dar sigur catre periferii sau către sfera din ce in ce mai restransa a privatului. Timpul pentru literatura intoxicarii a trecut si el, desi cantitatea de cerneala consumata in jurul fumatului a ramas relativ constanta. Dacă acum doua sute de ani incepeau poezia fumatului si apologia „combustibililor” (de la nicotina, la opiu), la inceputul secolului abia trecut pofta pentru fumat a fost cultivata in masa si, potrivit istoricilor tutunului, doar religia consuma mai multa hartie in diseminarea ei decat literatura construita in jurul fumatului si-a subspeciilor lui.

  In contratimp, cu atat mai mult cu cat cele 28 de istorii personale al caror declansator a fost tema Primul meu fum, sunt revizitari, de la distante mai mici sau mai mari, ale unui moment (de cele mai multe ori) fondator al propriilor mitologii. Si cum, de cele mai multe ori, primele fumuri ne ies prin nari sau pe gura (in cazuri mai serioase, unii spun ca le-ar fi iesit fum prin urechi) in timpul procesului de construire a ceea ce numim identitate - in adolescenta, cu toate variabilele ei -, povestile decupeaza cadre-cheie din laboratorale biografice ale autorilor. Radacinile adanci ale fumului, in vremea pe cand era unul dintre mediatorii de baza dintre zei si pamanteni, s-au pastrat, in forme diferit camuflate, in primele impulsuri de-a testa ce se-ntampla daca scoti fum dintr-unul din „fructele oprite” ale meniului social, insinuandu-se apoi in ritualurile zilnice ale fumatorilor deja convertiti.

 Semneaza: Michele Bressan, Cheloo (Parazitii), Livius Ciocarlie, Alex Cistelecan, Andrei Codrescu, Paul Dunca, Vasile Ernu, Serban Foarta, Miron Ghiu, Vera Ion, Aurora Liiceanu, Mitos Micleusanu, Cristian Neagoe, Philip O'Ceallaigh, Lia Perjovschi, Antoaneta Ralian, Costi Rogozanu, Adrian Schiop, Dan Sociu, Dan Stanciu, Bogdan-Alexandru Stanescu, Jean Lorin Sterian, Vava Ştefanescu, Lucia T, Razvan Tupa, Elena Vladareanu.

 Eu una sunt tare curioasa sa le aflam istorisirile si sa impartasim totodata si propriile povesti... V-astept in Libraria CARTURESTI Constanta, in data de 5 August 2010, la aceeasi ora 18:00!

Raluca POPESCU
Manager Carturesti Constanta

Carturesti 24/7
librarie.carturesti.ro
blog.carturesti.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii