Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul domnului judecător dr. Adrian Bordea, preşedintele CSM

ro

11 Sep, 2014 13:44 2281 Marime text
Discursul domnului judecător dr. Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia deschiderii conferinţei internaţionale cu tema "Independenţa, eficienţa şi responsabilitatea judecătorilor români în spaţiul judiciar european. Rolul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni în asigurarea întăririi puterii judiciare într-o societate democratică"


Stimată doamnă preşedintă  a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,

Domnilor miniştrii,

Domnule preşedinte al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni,

Doamnelor şi domnilor,


Îmi revine onoarea să deschid lucrările acestei conferinţe, ce reprezintă un eveniment deosebit pentru justiţia româna, în contextul realităţilor din spaţiul european. Urăm bun venit oaspeţilor şi ne exprimăm convingerea că dezbaterile ce vor urma, vor căpăta semnificaţia unor repere durabile la nivel european. Independenţa, eficienţa şi responsabilitatea judecătorilor români în spaţiul judiciar european: Rolul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni în asigurarea întăririi puterii judiciare într-o societate democratică - tema conferinţei ce se derulează în următoarele zile, este mereu actuală.

Independenţă, eficienţă, responsabilitate, noţiuni continuu expuse, sunt valori universale, chemate de fiecare dată când sistemele judiciare vor să dea expresie garanţiilor fireşti ale statului de drept. Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni prin avizul 1 a definit independenţa justiţiei, nu ca un privilegiu acordat judecătorilor, ci ca pe o garanţiei a preeminenţei dreptului.

Problemele legate de independenţa sistemului judiciar sunt constante ale preocupării Consiliului Superior al Magistraturii  încă de la înfiinţarea acestui organism. Numai în decursul acestui an, Consiliul a organizat şi a participat la importante activităţi şi reuniuni ce au avut ca obiect independenţa justiţiei; astfel, participarea în calitate de coordonator al grupului de lucru al RECJ privind independenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar, prin care s-au stabilit criteriile de măsurare a independentei şi responsabilităţi - valorificate de Consiliul Europei în tabloul de bord al Uniunii Europene privind justiţia - sau organizarea
conferinţei internaţionale din Europa de sud-est, cu tema "Rolul consiliilor judiciare în garantarea independentei justiţiei", desfăşurate în cadrul celei de-a IX-a conferinţă a  autorităţilor judiciare din Balcani - ocazie
cu care a fost semnată "Carta reţelei balcanice şi euro-mediteraneene a consiliilor judiciare" sunt semnificative pentru implicarea Consiliului în abordarea problematicii mereu actuale a independenţei, eficienţei şi
responsabilităţii magistraţilor.

Pe de alta parte, Consiliul Superior al Magistraturii a luat poziţie ori de câte ori independenţa sistemului judiciar, independenţa sau reputaţia magistraţilor au fost afectate. De aceea, noţiunile "stat de drept",  "independenţă", "imparţialitate"  sau "responsabilitate" se înscriu în valorile actuale ce trebuiesc mereu apărate indiferent de regimul de guvernare al statului.

Într-o perioadă de frământări accentuate în Europa de est, România se bucură de o viaţă normală, în care separaţia puterilor statului este respectată ca valoare fundamentală. Cu toate acestea, riscul vulnerabilizării sau ameninţării sistemului judiciar există şi este generat de interese personale sau de grup. Niciun sistem judiciar nu se bucură de eradicarea corupţiei, după cum nu poate raporta un procent de încredere a populaţiei de 100%. De aceea atacurile asupra sistemului judiciar se produc, ele trebuiesc monitorizate, iar responsabilitatea asumată.
Independenţa este o valoare asumată de orice magistrat, astfel încât el este obligat să o respecte şi să o protejeze prin aplicarea corectă şi previzibilă a legii.
Implementarea principiilor statului de drept reprezintă obiectivul permanent al fiecărui sistem judiciar, prin numirea unor judecători competenţi şi imparţiali, prin apărarea independenţei lor, oferindu-le garanţiile
statutului respectat de societate, sau prin resurse adecvate bunei funcţionări. Altfel, nu numai independenţa justiţiei este afectată, dar chiar echilibrul întregii societăţi.

În raportul constituţional, Consiliul Superior al Magistraturii garantează independenţa magistratului ca mijloc de apărare împotriva ingerinţelor sau suspiciunii ingerinţelor în actul de justiţie; iar mijloacele puse la dispoziţie sunt definite de inamovibilitatea, numirea şi eliberarea din funcţie, abţinerea sau recuzarea, repartizarea aleatorie a cauzelor sau procedurile specifice apărării independentei.

Consiliul Superior al Magistraturii are o bogată experienţă în acest domeniu şi dispune de pârghiile necesare garantării independentei autorităţii judecătoreşti, folosite în interesul consolidării unei justiţii libere.
Acestea sunt câteva din motivele care ne determină să considerăm că dezbaterile ce vor urma vor reprezenta un real câştig pentru o justiţie independentă, imparţială şi responsabilă în întreg spaţiul european.

Doresc succes acestei conferinţe. Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc doamnei judecător Rodica Aida Popa pentru implicarea în organizarea acestor dezbateri .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii