Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat cu privire la situaţia constatată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu

ro

24 Mar, 2011 16:52 1260 Marime text

Având în vedere apariţia în mass media centrală şi locală a unor susţineri care prezintă incomplet sau neconform cu realitatea faptică situaţia constatată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu cu privire la plângerile penale ale unor investitori FNI lăsate în nelucrare, Consiliul Superior al Magistraturii face următoarele precizări în vederea unei corecte şi complete informări a opiniei publice.

La data de 21.11.2008, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii dispunerea demersurilor necesare pentru exercitarea unei acţiuni disciplinare împotriva procurorului Dragomirescu Dan şi a altor procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99 lit. e) şi i) din Legea 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea era întemeiată pe faptul că din cuprinsul actelor şi lucrărilor dosarului penal nr. 93/P/2008 al Serviciului Teritorial Alba Iulia al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, rezulta că în perioada 2000-2008 nu au fost efectuate niciun fel de acte de urmărire penală în cauza privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune de către reprezentanţii legali ai FNI şi ai S.C. SovInvest S.A. Bucureşti, cauza cuprinzând un număr de 5406 plângeri.

În urma verificărilor preliminarii efectuate, Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul CSM a sesizat, la data de 14 ianuarie 2009, Comisia de disciplină pentru procurori. Aceasta a constatat că nu există indicii care să ateste săvârşirea de către procurorul Dragomirescu Dan şi alţi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a abaterilor disciplinare invocate de către DNA, pe considerentul că împrejurările pentru care dosarul respectiv rămas în nelucrare în perioada 2000-2008 nu le pot fi imputabile. Astfel, procurorului Dragomirescu Dan i-a fost repartizat dosarul la data de 25 februarie 2008, iar la 6 martie 2008 a dispus prin ordonanţă declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către DNA.

Cu privire la procurorii care au deţinut funcţia de prim-procuror în perioada 2002-2008 la acelaşi parchet, Comisia de disciplină pentru secţia de procurori a constat următoarele:

Berghezan Ioan a deţinut funcţia de prim-procuror în perioada 1999 - februarie 2002. Acţiunea disciplinară nu a fost declanşată deoarece la momentul respectiv acesta nu mai exercita prerogativele funcţiei, fiind suspendat prin hotărârea 32/21 februarie 2008 a Secţiei pentru Procurori a CSM, urmare a comunicării DNA privind punerea în mişcare, la 19 februarie 2008, a acţiunii penale împotriva sa pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Pe de altă parte, în cadrul verificărilor efectuate, Comisia de disciplină pentru procurori a constat că primul procuror Berghezean Ioan a dispus, la 4 decembrie 2000, restituirea dosarului cu cele 5406 plângeri la Inspectoratul Judeţean Sibiu, fiind întocmită şi semnată, de către acesta, adresa de înaintare către IPJ Sibiu. De asemenea, s-a constat că, prin decizia procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus sancţionarea disciplinară a primului grefier, cu reducerea indemnizaţiei de conducere cu 15 % pe o perioada de 3 luni, pentru „omisiunea gravă de a-şi îndeplini atribuţiile ce le revin potrivit legii" - Legea 567/2004, art. 84, lit. k) -, reţinute fiind în sarcina acestuia împrejurările netrimiterii dosarului şi a celor 5406 plângeri la IPJ Sibiu.

Cu privire la ceilalţi procurori care s-au succedat la comanda Parchetului, Comisia de disciplină a reţinut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii sub aspectul laturii subiective, aceştia având reprezentarea că dosarele au fost trimise organelor de poliţie.

În consecinţă, Comisia de disciplină a dispus clasarea lucrării, având în vedere că nu erau întrunite elementele constitutive ale abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99 din Legea 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia de clasare a fost comunicată Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 11 martie 2009.

Procuror GEORGE BĂLAN

VICEPREŞEDINTE AL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii