Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ticu Lacatusu - expeditie extrema, premiera romaneasca

ro

14 Apr, 2010 16:12 1919 Marime text
hpim2497.jpgPrimul român pe Everest anunță

lansarea expediției de traversare a Groenlandei pe schiuri

Bucuresti, 14 aprilie 2010 - Ticu Lăcătușu, alpinistul român cu cele mai mari performanțe, anunță organizarea unei expediții în premieră pentru România, traversarea Groenlandei pe schiuri. Ticu Lăcătușu împreună cu colegul său, Cornel Coman, vor pleca în noua aventură pe data de 18 aprilie 2010. Traseul, mai lung cu 100 de kilometri decât cel din prima traversare a Groenlandei, expediție a exploratorului norvegian Fridtjof NANSEN, va fi parcurs în întregime pe schiuri și fără sprijin din exterior.

Traseul expediției în timp real, ca și multe știri și noutăți despre cei doi alpiniști români vor putea fi găsite în exclusivitate pe www.lacatusu.ro, într-o nouă prezentare ce va fi lansată odată cu plecarea către Groenlanda.

A fost primul român pe Everest (1995), primul român pe un varf de 8000m (Broad Peak - 8047m, 1992), primul român solitar pe un 8000m (Cho Oyu - 8201m, 1998), singurul român învingător pe cele mai înalte vârfuri ale celor 7 continente (1993-2001), 2 expediții pe Dhaulagiri-Muntele Furtunilor, Himalaya (1996-prima expediție românească la peste 7500m și 1999- vârful NE-8140m), tentativă solo pe Lhotse (Himalaya, până la 8350m, fără oxigen artificial, fără serpasi - om care cara poverile alpiniștilor, peste 30 de ascensiuni externe în premieră românească, 5 premiere mondiale. Nu este de mirare că termenul care îl definește pe Lăcătușu este "premieră".

Expediția este o mare provocare pentru exploratorii și alpiniștii zilelor noastre și reprezintă una dintre cele mai mari aventuri polare, alături de traversarea Antarcticii. Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului Polar de Nord, pe o altă rută, mai dificilă și mai lungă cu 100km decât cea deschisă în premieră de NANSEN. Nu va exista nici un sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte necesități imediate, astfel încât, succesul expediției depinde exclusiv de experiența, pregătirea și efortul alpiniștilor. Toate echipamentele și proviziile alimentare, în greutate totală de circa 200 kg, vor fi cărate cu ajutorul săniilor. Orientarea se va realiza prin GPS, iar legătura cu exteriorul, vitală pentru situații de extremă urgență, va fi menținută prin radio și telefon prin satelit. Din cei aproximativ 600km ai parcursului, 40km vor fi efectuați pe teren uscat, pe coasta vestică, după traversarea calotei glaciare, până la aeroportul din mica așezare Kangerlussuaq, o fostă bază aeriană NATO.

Pericolele principale la care vor fi expuși sunt vântul puternic, crevasele de pe traseu, oboseala generată de efortul intens și continuu și nu în ultimul rând, nedoritele dar posibilele întâlniri cu urșii polari. Zilnic vor fi parcurse etape de 10-25km, mai scurte în prima parte datorită greutății mai mari a săniilor și urcușului intens de la țărm (cota 0) spre culmea calotei glaciare (altitudinea maximă a traversării ajungând la 2500m).

Principalul sponsor, Baumix, va suporta costurile expediției, care se ridică la 50.000 de euro. " Noi încurajăm performanța, iar aceasta de cele mai multe ori se traduce prin eforturi și susținere financiară. Suntem români pentru români și de aceea credem cu tărie că avem un capital de imagine care merită promovat și în care merită să investim. Suntem numărul 1 în multe domenii și trebuie să facem cunoscut acest fapt, iar expediția Eco-Greenland este un prilej perfect.", declară Augustin Russu, director general Baumix.

"S-a legat o relație de prietenie și înceredere între mine și reprezentanții Baumix. Mă bucur că în România există branduri autohtone care susțin performanța românească. Iar în acest domeniu, unde costurile sunt ridicate, iar efortul alpinistului în pregătirea unui proiect de amploare este unul continuu, 24/zi, 7 zile pe săptămână, orice aport este cu atât mai important.", declară Constantin Lăcătușu.

Despre Baumix:

Baumix este unul dintre cei mai importanţi producători de materiale de construcţii, prezent pe piaţa din România din 2003. Compania are la ora actuală șase linii de producţie la Ploieşti cu o capacitate de producţie de 35.000 tone lunar.

Gamele de produse oferite se adresează segmentului de renovări și lucrări de mici dimensiuni, iar prin intermediul gamei profesionale, Baumix se adresează firmelor specializate şi acoperă zona de finisări interioare şi exterioare, incluzând din acest an şi produse de răşini epoxidice pentru finisarea pardoselilor industriale. Pe lângă aceste soluţii complete, producătorul include în portofoliul său de produse o gamă extinsă de aditivi pentru mortare şi betoane.

Multumim sponsorilor:

Sponsor principal: Baumix.

Sponsori: Dacorom, Moldocor, Rifil, Allianz Tiriac, Nikon.

Parteneri: Automobile Bavaria, Geomed, Primaria Piatra Neamt, Vaude, Edelrid, Garmont, Mountain Organizator: Clubul Montan Român.

Parteneri media: TVR, Gazeta sporturilor, gsp.ro, Smart FM, Thinkoutsidethebox.ro, Descopera, Alpinet, National geographic, Kamikaze, Flacara, Rebus, Photo Magazine.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii