Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 6 românce mor zilnic din cauza acestei boli

ro

27 Jan, 2011 17:03 1228 Marime text
Tema Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, desfăşurată între 23-29 ianuarie 2011, este „Parteneriatul pentru prevenţia cancerului cervical"2

România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare la noi faţă de media europeană1

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani1

Informaţia pe scurt

Între 23 şi 29 ianuarie 2011 se desfăşoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care are ca prioritate educarea femeilor asupra efectelor dezastruoase ale acestei boli, prin parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătăţii şi cei ai societăţii civile2

6 femei din România mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, ţara noastra având cea mai mare mortalitate înregistrată într-o ţară din Europa1

În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toata Europa primesc diagnosticul de „cancer de col uterin" şi în jur de 28.000 de femei decedează din această cauză1

Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin3

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizată în perioada 23-29 ianuarie de către Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), se axează anul acesta pe parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătaţii şi cei ai societăţii civile, cu scopul de a creşte gradul de educare al femeilor în privinţa efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin. Aflat la a cincea ediţie, evenimentul pune accent în acest an pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că există instrumente - precum vaccinarea şi controlul regulat - ce pot reduce semnificativ riscul apariţiei acestei boli.

Toţi membrii ECCA se vor concentra, în timpul Săptămânii de Prevenire, pe promovarea continuă a Perlei Inţelepciunii (Pearl of Wisdom), ca simbol al campaniei de prevenţie a cancerului de col uterin. Cambridge International Dictionary of Sayings defineşte o „perlă de înţelepciune" ca o "piesă importantă de consiliere" şi prin urmare, este un simbol foarte potrivit pentru un eveniment care încurajează femeile să participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.

În plus, Petiţia „STOP cancerului de col uterin" invită instituţiile europene şi toate guvernele naţionale să pună în aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin. Petiţia are în prezent peste 670.000 de semnături, cu obiectivul asumat de a strânge 1 milion de semnături. Mai multe detalii despre petiţie puteţi gasi pe site-ul ECCA, aici.

In Romania, cancerul de col uterin loveşte puternic: ţara noastra se află pe primul întâi în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind în Romania de 3 ori mai mare decat media europeană (sursa: Organizaţia Mondială a Sănătaţii)1. Cele mai afectate sunt femeile tinere (cu vârste între 15 şi 44 de ani), cancerul de col uterin fiind principala cauză de mortalitate prin cancer la aceste femei din România.1 O statistică extrem de îngrijorătoare arată că 53% dintre femeile intervievate in cadrul unui studiu (realizat de Gfk şi dat publicitaţii în 2009) nu cunosc nicio metodă de prevenire a acestui tip de cancer.

Statisticile anuale înregistrează peste 40.000 de românce având diagnosticul de cancer de col uterin1; multe din ele suferă fizic si emoţional, împreună cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei, alterării modului de viaţă. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii1.

"Cancerul de col uterin înseamnă că pierdem 6 românce în fiecare zi din cauza acestei boli. Dar mai înseamnă şi că în fiecare an avem zeci de mii de femei care suferă intervenţii chirurgicale şi terapii uneori cu impact asupra întregii lor vieţi şi cine stie câte alte femei trec prin stresul de a aştepta cu înfrigurare un rezultat la analize ce va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme în cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sănătate cheltuie bani care ar putea fi îndreptaţi în alte direcţii dacă aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite", a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.

Prevenirea primară acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin - infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice (cauzatoare de cancer). Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmata de testare periodică Babeş-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%3.

----

Mai multe despre cancerul de col uterin

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt determinate de infecţii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV4, aşa cum a fost evidenţiat şi în studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicină in 2008 pentru această descoperire. Vaccinul HPV este destinat prevenirii infecţiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 şi 18 care determină cel puţin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin5; recent s-a descoperit că vaccinarea poate oferi protecţie şi dincolo de aceste tulpini6.

Cancerul de col uterin omoară în condiţiile în care se ajunge târziu la medic. Infecţiile cu HPV sunt asimptomatice: nu înţeapă, nu dor, nu sângerează, iar când ajung să aibă aceste manifestări, vorbim de cancer invaziv5.

Implică-te!

Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA) se bazează pe tine sa fii parte din punerea în aplicare a unor programe eficiente de prevenire a cancerului de col uterin, pentru toate femeile din Europa. Pentru aceasta nu este nevoie decât să semnezi o petiţie! ECCA încearcă să obţină un milion de semnături înainte de a prezenta petiţia în Parlamentul European, in faţa Preşedintelui Comisiei şi a Comisarului pentru Sănătate. Implică-te şi spune Stop cancerului de col uterin şi semnează petiţia aici: http://www.cervicalcancerpetition.eu/

---

ECCA - Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA) a fost fondată în 2002 şi este o vastă reţea de organizaţii şi persoane fizice din întreaga Europă, care şi-au unit forţele pentru a pregăti şi distribui informaţii bazate pe dovezi privind cauzele cancerului de col uterin şi importanţa programelor de prevenire a cancerului. În prezent, ECCA include peste 100 de membri instituţionali (societăţi de luptă împotriva cancerului, asociaţii medicale, organizaţii de cercetare şi grupuri de pacienţi), din 34 de ţări, împreună cu peste 1000 de membri individuali din 40 de ţări. ECCA a fost înfiinţată special pentru a coordona la nivel european programe educaţionale de sănătate publică, care ar creşte gradul de conştientizare a cancerului de col uterin şi prevenirea acestuia, în rândul femeilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi oficialilor din domeniul sănătăţii publice / politicieni.

GlaxoSmithKline (GSK) susţine acţiunile desfăşurate în timpul Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin. In această iniţiativă, GSK lucrează împreună cu organizaţii europene cu un unic scop: creşterea nivelului de educaţie asupra riscurilor cancerului de col uterin şi prevenirea acestei boli.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii