Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia poate înregistra o nouă creştere economică remarcabilă

ro

19 Mar, 2012 23:31 1685 Marime text

Rubla se întăreşte odată cu preţul petrolului, apreciindu-se puternic de la începutul anului şi până în prezent, respectiv cu 7,7% în faţa euro şi cu 8,77% faţă de dolarul american. Rusia are o situaţie mai bună decât Europa, cu PIB-ul şi investiţiile străine „completate" de pretul petrolului în creştere.

Creşterea preţului petrolului favorizează în mod firesc economiile ţărilor producătoare şi exportatoare, iar între acestea Rusia are o poziţie privilegiată, fiind susţinută de PIB şi investiţii străine într-o creştere considerabilă în 2011: economia Rusiei a crescut cu 4,3% (sprijinită de producţia agricolă, cheltuielile în creştere ale populaţiei şi consumul favorizat de o inflaţie ajunsă la un minim record), iar investiţiile străine directe au ajuns la 48,5 miliarde dolari americani, depăşind cu circa o treime nivelul anului precedent. Cu preţul petrolului înregistrând perspective de creştere considerabilă în 2012, evoluţia economiei Rusiei are multiple şanse de a le eclipsa pe cele ale multora dintre puterile lumii.

Kremlinul are însă în faţă şi numeroase provocări în acest an, între care nevoia de reformă pentru calmarea agitaţiei sociale şi contracararea efectelor crizei economice europene, iar păstrarea unui buget echilibrat după promisiunile electorale efectuate ar fi favorizată la rândul său de un prêt ridicat al petrolului, respectiv de cel puţin 130 de dolari/baril.

"Preţul petrolului a atins un maxim de 128,36 dolari/baril în februarie, înainte de a coborî spre 121 dolari/baril la jumătatea lunii martie şi, asemeni celorlalte state exportatoare de petrol, Rusia va beneficia indirect de pe urma limitării exporturilor Iranului începând cu luna iulie a acestui an. În situaţia în care Arabia Saudita nu va reuşi sau dori să acopere- începând cu vara viitoare- golul lăsat în oferta de petrol de către Iran, atunci cotaţiile este posibil să se apropie chiar de 150 dolari/baril ( după cum se ştie déjà de ceva timp), iar acest lucru ar putea oferi Rusiei şansa unui excedent bugetar.Banii ar putea fi folosiţi pentru investiţii (înlocuind cu succes capitalul european mai puţin interesat de plasamente pe termen lung în condiţiile crizei datoriilor europene) şi, cel mai probabil, o parte din aceştia ar fi directionaţi către cheltuieli sociale, imbunatatind starea de spirit a populaţiei», a arătat Claudiu Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Rusia este cel mai mare producător de petrol din lume, cu un nivel de peste 10,6 milioane de barili pe zi, şi al doilea exportator mondial, după Arabia Saudita. Între 75% şi 85% dintre exporturile de petrol sunt direcţionate spre piaţa europeană.

În mod tradiţional, Rubla se bucura de atenţia investitorilor atunci când preţul petrolului creştea, dar în 2011 lucrurile au fost diferite: preţul petrolului a crescut cu 13,02%, în timp ce rubla a pierdut 4,84% în faţa dolarului şi 2,24% faţă de Euro, moneda având de suferit de pe urma retragerilor masive de capital, de aproximativ 84 miliarde de dolari. Situatia s-a schimbat însă începând cu decembrie 2011. «Corelaţia rublei cu petrolul a redevenit vizibilă începand cu decembrie 2011. În mod firesc însă, aprecierea petrolului a fost mai mare în termeni procentuali decât cea a rublei, respectând tradiţia unei volatilităţi mai puternice în pieţele de mărfuri decât în cele valutare. De la 1 ianuarie şi până astăzi, rubla a avansat cu 7,7% în faţa Euro şi cu 8,77% faţă de dolarul american. În acelaşi timp, petrolul s-a scumpit cu 10,7%», a precizat Claudiu Cazacu.

Episodul alegerilor, în urma cărora Vladimir Putin a câştigat un nou mandat de preşedinte, nu a tulburat cotaţia rublei, care şi-a menţinut tendinţa net ascendentă din ultimele trei luni. «Cel mai probabil, puterea de la Kremlin va avea resursele pentru a susţine în acest an atât bugetul public, cât şi o creştere economică importantă, estimată la 4% în 2012 (mai ales dacă prețul petrolului se menține la niveluri ridicate) şi nu multe state au această oportunitate. Rusia va avea o evoluţie interesantă în acest an şi în 2013, având perspectiva de a-şi creşte influenţa economică și politică în Europaşi în lume», a arătat Claudiu Cazacu.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 21 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 30.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 35 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 21.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii