Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi recorduri pentru arta contemporană la Artmark şi două licitaţii reprogramate din cauze meteorologice

ro

30 Jan, 2014 14:54 1249 Marime text
Piaţa de artă vine cu noutăţi în 2014 pentru cel mai dinamic segment, arta contemporană, în urma licitaţiei dedicate de Artmark în seara de 28 ianuarie. Licitaţia de Postmodernism & Contemporană a adus, la prima ediţie din acest an, recorduri de autor - printre care cel al Georgetei Năpăruş (12.000 de euro, pentru lucrarea „Prapor”, comparativ cu recordul anterior, 8.000 de euro, înregistrat la Artmark, în aprilie 2013) sau recordul lui Constantin Flondor (4.750 euro, pentru lucrarea „Înmugurire”, comparativ cu recordul anterior, de 2.000 de euro, înregistrat în 2011 la Artmark) - premiere importante ale unor artişti bine tranzacţionaţi în plan internaţional (precum Daniel Spoerri, 2.000 de euro, de peste trei ori maxima estimată, pentru colajul pe carton”Tableau piège”), rezultate promiţătoare ale unor artişti contemporani tineri (precum Ugron Reka,”Freedom”, adjudecat la 2.250 euro). Vânzările totale au fost de peste 200.000 de euro, iar rata de adjudecare a loturilor s-a ridicat la 73%.
Acestor rezultate li se adaugă vânzările înregistrate în Licitaţia de Ceasuri de Colecţie, din aceeaşi seară, de aproximativ 50.000 de euro, unde vedete au fost un ceas Patek Philippe de mână, bărbătesc, model Calatrava, adjudecat la 6.000 de euro, şi o piesă de colecţie, ceasul Patek Genève, de buzunar, bărbătesc, creat anterior fuziunii cu Philippe, adjudecat la 5.000 de euro.
 
Bucureşti, 30 ianuarie 2014
 
Licitaţiile casei Artmark programate miercuri, 29 ianuarie, au fost suspendate din cauza condiţiilor meteorologice potrivnice, care au afectat atât prezenţa în sală a participanţilor, cât şi suportul tehnic, oferit prin serviciul de licitare online Artmark Live, starea infrastructurii internet din zonele de est ale țării având de suferit. Artmark reprogramează licitaţile „Cabinetul de Curiozităţi – Arta Fotografiei, Muzicii şi Scrisului” şi Licitaţia de Fotografie şi Benzi desenate, pentru data de miercuri, 19 februarie, ora 19:30, Palatul Cesianu-Racoviță.
 
Următoarea Sesiune de licitaţii va fi organizată de Artmark în zilele de marţi, 18 februarie, la JW Marriott Grand Hotel (Licitaţia de Mărţişor I – Pictură şi Sculptură) şi joi, 20 februarie, la Athénée Palace Hilton (Licitaţia de Artă Românească Importantă & Licitaţia de Mărţişor II – Mărţişoare de Epocă, Bijuterii şi Artă decorativă). Expoziţia operelor este deschisă începând de marţi, 4 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C. A. Rosetti nr. 5, între orele 10:00 – 20:00.
 
 
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii