Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul CEZ semneaza acordul pentru un imprumut de 262.350.000 Euro pentru Parcul Eolian din Dobrogea

ro

03 Jul, 2009 15:08 621 Marime text

DATA
2 Iulie 2009
COMUNICAT DE PRESĂ

Grupul CEZ semnează acordul pentru un împrumut de 262.350.000 Euro pentru Parcul Eolian din Dobrogea

În data de 30 Iunie 2009, Grupul CEZ a semnat un acord pentru un împrumut în valoare de 262.350.000 Euro garantat de German Export Credit Agency Hermes.

Coordonatorii mandataţi şi cei care au acordat împrumutul sunt Bayerische Landesbank, BNP Paribas Bank N.V., Ceskoslovenská obchodní banka, a. s., şi KBC Bank Deutschland AG. 

BNP Paribas are rol de Bancă structurală şi coordonatoare iar Bayerische Landesbank are rol de Agent.

Scopul împrumutului este finanţarea contractului de export cu un furnizor multinaţional de echipamente germane folosite la construirea Proiectului Eolian cu o capacitate de 347.5 MW în România. Perioada de maturitate a împrumutului este de 15 ani.

Încheierea cu succes a acestui împrumut evidenţiază poziţia puternică a Grupului CEZ precum şi sprijinul constant de care se bucură în relaţia cu băncile, având în vedere circumstanţele actuale din piaţă.

            Grupul CEZ construieste in Dobrogea – zona Fantanele si Cogealac -  cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, avand o capacitate de 600 MW, aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Valoarea investitiei Grupului CEZ in acest proiect se ridica la 1,1 miliarde Euro.
Parcul eolian Fantanele este prima etapa a proiectului si se afla intr-un stadiu avansat al constructiei, iar la final va genera 347.5 MW. Aceasta prima parte cuprinde constructia a 139 de turbine GE 2.5 xl cu o inaltime de 100 metri, un diametru al rotorului de 99 metri si cu o capacitate de 2.5 MW fiecare. Acestea vor fi operationale pana la sfarsitul anului 2009. A doua parte a Proiectului eolian Fantanele - Cogealac va genera 252.5 MW si va fi operationala pana la sfarsitul lui 2010.
Cand va fi complet operational, parcul eolian construit in prezent de Grupul CEZ va reprezenta aproape 10% din energia regenerabila din Romania (incluzand si enegia hidro). Este primul proiect eolian important ce va fi realizat in Romania, unde in prezent se obtin din energie eoliana numai 7 MW.
 
 
Departamentul de comunicare

CEZ România

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii