Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elicopetrul echipei Flying Bulls face show la Class One Romanian Grand Prix

ro

27 Aug, 2009 16:46 1048 Marime text

flying_bulls.jpgUn elicopter al echipei Flying Bulls va face o demonstratie de acrobatie in cadrul Campionatului Mondial al ambarcatiunilor de viteza pe apa, Class One Romanian Grand Prix care va avea loc in acest week-end la Mamaia, pe Lacul Siutghiol.

Sambata, incepand cu ora 14.00, pilotul Rainer Wilke va face un show unic in lume la bordul elicopterului BO-105 CB-4, iar duminica, incepand cu ora 11.30, elicopterul se va lua la intrecere cu o barca Nar Tech. Cine va fi mai rapid - barca sau elicopterul, vom afla dupa terminarea cursei.

Elicopterul BO-105 CB-4 - despre aeronava

2.500 de kilograme zburand cu susul in jos? Greu de crezut, dar adevarat... de fapt... o nimica toata pentru BO-105. Acesta este singurul elicopter care poate face astfel de acrobatii in zilele noastre. In 1963 compania MBB a inceput sa conceapa aeronave care se incadrau la categoria 2 tone. Totul a inceput de la fascinanta idee de a revolutiona sistemul rotorului unei aeronave, creand un tip cu totul nou, care sa permita si acrobatiile in aer.

Primele teste au avut loc in 1966, cand elicopterul BO 105 avea 2 motoare hidraulice, precum si alimentare electrica. Aceasta a fost piatra de temelie pentru o noua inovatie in istoria aeronautica si primul pas facut catre acrobatiile aeriene.

Dupa ani si ani, BO 105 ramane singurul elicopter din lume care se poate mandri cu aceleasi manevre pe care un avion obisnuit le poate executa.

Primul zbor omolagat a avut loc in Februarie 1967, doi ani mai tarziu, primele modele BO-105 fiind livrate pentru armata germana. Pana in 1997, 1.425 de modele au fost fabricate, din 2001, acest model fiind fabricat doar la cerere.

Echipa Flying Bulls are in dotare 2 elicoptere de acest tip, intrand in posesia pilotilor in 2005, anul de fabricatie fiind 1974. Cele doua elicoptere au fost folosite in trecut de politia aeriana.

Rainer Wilke - despre pilot

Rainer Wilke este unul dintre putinii piloti din lume care poate duce elicopterul foarte aproape de limitele aerodinamicii in timpul unei demonstratii de acrobatii aeriene. Cand piloteaza un Red Bull BO 105 spectatorilor li se face pielea de gaina, iar ceilalti piloti de elicopter il privesc cu veneratie. "Blacky" Schawartz este unul dintre elevii sai la acrobatie.

1. Cate ore de zbor ai pana acum?

RW: Aproximativ 8500.

2. Exista detalii tehnice sau de design ale BO 105 care te fascineaza in mod special?

RW: Rotorul, fara indoiala. In ceea ce priveste proprietatile de zbor BO 105 a fost cu mult inaintea timpului sau, nici macar elicopterele de azi nu il depasesc.

3. Ce calitati de zbor ale BO 105 te inspira cel mai mult? Si este ceva ce ai critica?

RW: Mi se pare fascinant ca in acest caz pilotul isi atinge limitele inaintea elicopterului. Personal nu am nimic de criticat.

4. Ti-ai facut vreodata probleme din cauza vechimii unui aparat de zbor in timp ce erai la bord?

RW: Nu, niciodata! Asta pentru ca stiu cat efort se depune pentru intretinerea unui aparat de zbor.

5. Care a fost cel mai turbulent zbor din viata ta?

RW: Asta e greu de raspuns. Am avut multe zboruri turbulente....

Flying Bulls & Acro - Istoric

Aviatia este o stiinta fascinanta - aceasta este filosofia Flying Bulls. Flying Bulls Aerobatics Team este una dintre cele mai apreciate echipe de acrobatii aeriene din lume. Radacinile acestei echipe provin chiar din anul 1960. Primul sau nume a fost "Box Trener," mai apoi "Sky Box", primind numele de Flying Bulls in anul 2001. Inca de primul sau zbor, exigentele echipei au ramas acelesi - sa fie numarul 1 si constant sa contribuie la dezvoltarea acrobatiilor aeriene facute la superlativ si cu o precizie de ceas elvetian. Echipa Flying Bulls' este membra de onoare a Federatiei Internationale de Aeronautica, a castigat de 2 ori campionatul mondial de Acrobatii Aeriene si a fost nelipsita de la cele mai importante show-uri di demonstratii din cadrul celor mai celebre evenimente de gen, printre care si China si Japonia. Datorita experientei acumulate atat de membrii echipei, cat si de tehnicienii care se ocupa de mentenanta aeronavelor, echipa Flying Bulls se poate mandri ca nu a avut niciun accident aviatic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii