Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din Constanța au învățat despre colectarea selectivă în Laboratorul Verde al Reciclării

ro

22 Oct, 2012 17:20 1180 Marime text

Laboratorul Verde al Reciclării a ajuns, zilele acestea, în Constanța, la Școala Gimnazială nr. 16 și la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Viteazul", la peste 180 de elevi de clasa a III-a. În interiorul Laboratorului, cei mici au avut parte de o experiență didactică interactivă care i-a inițiat în universul colectării selective și al reciclării deșeurilor de ambalaje. Constanța este al șaselea oraș, dintr-un total de 25, în care va ajunge caravana proiectului.

Laboratorul Verde al Reciclării este un autocar modificat și adaptat pentru mințile curioase și inventive ale copiilor, venind în întâmpinarea lor într-o formulă high-tech, dinamică și prietenoasă. Cunoscând preocupările celor mici, Eco-Rom Ambalaje le propune acestora o experiență multimedia completă, stimulându-le interesul față de procesul de colectare selectivă printr-un joc de echipă pe tablete PC, prin vizionarea unei animații pe tema colectării selective și a unui spot didactic în ceea ce privește reciclarea de ambalaje.

Formatul inedit al proiectului le-a atras atenția în mod deosebit copiilor care, după spusele cadrelor didactice, au fost foarte încântați de participarea la proiect. „Proiectele pe teme ecologice sunt întotdeauna binevenite deoarece dau o nouă dimensiune relaţiei elev-mediu şi le dezvoltă conduita civică. Metodele active și moderne utilizate de promotorii proiectului au atras în mod special elevii, iar demonstraţiile realizate au oferit o imagine clară a avantajelor reciclării deșeurilor de ambalaje. Le mulțumim organizatorilor.", ne spune Prof. Vasiliev Raluca, Școala cu clasele I-VIII „Mihai Viteazul".

Proiectul educațional Laboratorul Verde al Reciclării este realizat și finanțat integral de Eco-Rom Ambalaje și dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului și cu Ministerul Mediului și Pădurilor, reprezentând o premieră în România, în ceea ce privește proiectele educaționale. Programul este adresat copiilor din clasele a III-a, părinților și cadrelor didactice, reprezentând o noutate atât din punct de vedere al conținutului informațional, cât și al formatului revoluționar pe care îl propune: educația experiențială.

Implicarea cadrelor didactice și a părinților este o componentă esențială a acestui proiect, întrucât aceștia au un rol deosebit de important în educarea și responsabilizarea celor mici. Astfel, Eco-Rom Ambalaje încurajează mentorii copiilor să exerseze colectarea selectivă atât la școală, cât și acasă, ca un prim pas pentru protejarea mediului.

În primul semestru al anului școlar 2012-2013, programul se va desfășura în 25 de orașe din țară: București, Pitești, Târgoviște, Ploiești, Slobozia, Constanța, Tulcea, Focșani, Iași, Roman, Bacău, Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Mureș, Mediaș, Sibiu, Cluj Napoca, Zalău, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Deva, Târgu Jiu, Craiova, Alexandria, implicând peste 5000 de elevi, din 52 de școli primare. Caravana Laboratorul Verde al Reciclării va trece prin cele 25 de orașe menționate, în concordanță cu planificarea organizată prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene.

Pentru mai multe informații despre proiect vă invităm să accesați:

www.colecteazaselectiv.ro

http://www.facebook.com/Eco.Rom.Ambalaje

http://www.ecoromambalaje.ro/

Persoana de contact:

Maria Pepine: maria_pepine@mccannpr.ro; 0734.526.233

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Despre Eco-Rom Ambalaje

Județul Conștanța colectează selectiv din anul 2009. Totalul cantităților colectate în 2011 este 1.400 tone de deșeuri de ambalaje (858 tone plastic/metal, 527 tone hârtie/carton și 15 tone sticlă). În primele șase luni ale anului 2012, au fost colectate selectiv: 317 tone plastic/metal, 349 hârtie/carton și 40 tone sticlă. În Constanța, Eco-Rom Ambalaje este present cu 123 puncte de colectare selectivă

ECO - ROM AMBALAJE S.A. este o organizație înființată la sfârșitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România și care au luat inițiativa implementării sistemului "Der Grüne Punkt" - Punctul Verde, în țara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita România, Coca-Cola HBC Romania, Heineken, Mars România, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora s-au alaturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark și Ursus.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2011 să se încheie cu 2.301 de companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat și a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligațiile de valorificare și reciclare pe care și le-a asumat pentru membrii săi.

După 8 ani de activitate, Eco-Rom Ambalaje implementează și dezvoltă în România un sistem de colectare selectiva a deșeurilor de ambalaje ce vizează atât agenții economici, cât și populația, care contribuie semnificativ la realizarea țintelor de colectare și reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În anul 2011, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de valorificare de 57% și a valorificat 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de deșeuri de ambalaje puse pe piață de membrii săi (613.178 tone). La finalul anului trecut cantitatea colectată a fost de 34.416 tone de deșeuri de ambalaje de la populație, cu 40% mai mult decât anul anterior. De asemenea, infrastructura existentă a fost mărită cu aproximativ 50% (numărul de pubele de colectare selectivă ajungând, în 2011, la aproximativ 12.900 de containere). Mai mult, la finalul anului 2011, un număr de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localități (cu 60% mai multe localități decât anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectivă dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate se datorează aportului financiar de aproximativ 8 milioane de euro al Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje: infrastructura, costuri de colectare, transport și sortare a deșeurilor de ambalaje realizate de colectori și operatori de salubritate, campanii de informare și conștientizare.

Despre Punctul Verde

"Punctul Verde" este un simbol internațional care semnalează cumpărătorului că firma producatoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligațiile de reciclare și valorificare a cantităților de ambalaje puse pe piață, prin contribuția la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populație.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii