Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Coface - Insolventa vs. Excelenta

ro

18 Nov, 2015 19:51 1155 Marime text
TOP 5 GRESELI ALE FIRMELOR INSOLVENTE &
SECRETELE SUCCESULUI COMPANIILOR CU RISC SCAZUT „EXCELLENT SME”
 
 
Coface Romania lanseaza studiul care prezinta practicile de afaceri ale companiilor ce reduc sau amplifica riscul de insolventa, analizand situatiile financiare pentru ultimii 6 ani ale companiilor care au intrat in insolventa in 2015, prin comparatie cu cele ale companiilor certificate cu risc scazut (Excellent SME).

Analiza informatiilor financiare extinse ne permite sa observam prin comparatie cinci elemente esentiale privind calitatea veniturilor si managementul investitiilor.
 
Prin companiile cu risc scazut ne referim la firmele mici si mijlocii incadrate de Coface in clasa de risc scazut si care au obtinut Certificatul Excellent SME.
 
Prin companiile cu risc crescut ne referim la cele 7.389 de companii care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului curent, dintre care 4.249 au depus declaratiile financiare inainte de momentul deschiderii procedurii de insolventa. Acest esantion este reprezentativ, deoarece procentul de acoperire numerica este de 58% in timp ce ponderea valorica este de aproape 85%.

Incertitudinea vanzarii stocurilor, valoarea acestora la pret de discount si neincasarea la timp a tuturor creantelor au dus la presiuni semnificative asupra lichiditatii companiilor

Daca toate creantele s-ar incasa si stocurile s-ar vinde in termenul preconizat, fara probleme ulterioare la incasare, companiile care inregistreaza un capital de lucru pozitiv ar putea sa-si onoreze toate datoriile pe termen scurt la scadenta. Exista doua probleme referitoare la acest scenariu „normal”: buna intentie a firmelor debitoare si viteza de transformare a productiei si vanzarilor in incasari, care poate fi mai lenta decat viteza de transformare a cheltuielilor in plati. O nepotrivire intre cele doua maturitati echivaleaza cu un management defectuos al fluxului de numerar, aspect observat cu precadere la firmele insolvente din cele doua cauze mentionate anterior.

In schimb, 89% dintre companiile care au obtinut certificatul „Excellent SME” inregistreaza un capital de lucru pozitiv si doar 10% o situatie de lichiditate modesta, restul raportand o situatie de lichiditate foarte buna. Creantele se incaseaza la 67 de zile, in timp ce furnizorii sunt platiti in medie la 85 de zile.

Management defectuos al fluxului de numerar

42% dintre companiile insolvente au inregistrat un rezultat net pozitiv al calitatii veniturilor. Dintre acestea, 29%, adica peste doua treimi au inregistrat un indicator subunitar CCR (Cash Coverage Ratio, respectiv rata de acoperire a cheltuielilor ajunse la maturitate prin venituri incasate), ceea ce indica o problema cu privire la situatia de lichiditate. Acest lucru inseamna ca rezultatul contabil pozitiv (profiturile companiilor) nu s-a materializat intr-o situatie favorabila de lichiditate pentru doua treimi dintre companii, cauza principala fiind managementul precar al fluxului de numerar. In schimb, 97% dintre companiile care au obtinut certificatul „Excellent SME” au inregistrat un rezultat net pozitiv pe parcursul anului 2014.

Imposibilitatea acoperirii ratelor ridicate la creditele contractate

Aproximativ 45% dintre companiile insolvente inregistreaza un rezultat operational pozitiv, insa nivelul absolut al acestora nu a fost suficient de mare pentru a asigura un grad confortabil de acoperire a dobanzilor ridicate la creditele contractate. In schimb, aproximativ 97% dintre “Excellent SME” inregistreaza un rezultat operational pozitiv, iar acesta acopera de peste 10 ori nivelul cheltuielilor cu dobanzile.  

Investitii care genereaza venituri si/ sau profituri in scadere

Managementul companiilor a facut estimari gresite in privinta cererii din piata, investind in extinderi de capacitati care au rezultat intr-un potential de productie neutilizat si care nu au avut o legatura directa cu activitatea deja desfasurata. Drept urmare, rezultatul slab a avut impact asupra activitatii de baza a companiei. La randul lor, 69% dintre companiile care au obtinut certificatul „Excellent SME” au realizat investitii nete pozitive si toate au raportat venituri in crestere.

Randament mai mic al activelor

Indiferent de nivelul investitiilor realizate, companiile insolvente au inregistrat un randament al activelor mai mic decat costul dobanzilor aferent creditelor contractate pentru finantarea activelor respective. Astfel, randamentul activelor inregistrat a fost negativ, in conditiile in care costul dobanzilor a escaladat pe fondul tendintei de supraindatorare a companiilor. Companiile care au obtinut certificatul “Excellent SME” au avut un randament mediu al activelor de aproximativ 11%, superior costului dobanzilor aferent capitalurilor atrase pentru a finanta aceste investitii.
 
Gestionat corect, mixul de politici investitionale, comerciale si de management al riscului de credit poate fi un avantaj competitiv greu de combatut, reprezentand pilonii unei cresteri sanatoase. In schimb, daca acesta este gestionat deficitar, in dezechilibru, poate alimenta presiuni imense asupra lichiditatii, de natura sa creasca riscul de insolventa. Aceste aspecte devin evidente atunci cand analizam in oglinda radiografia financiara a companiilor insolvente prin comparatie cu cea a companiilor cu risc scazut (Excellent SME). Astfel, companiile certificate de Coface cu risc scazut isi finanteaza investitiile pe termen lung aproape in totalitate prin profiturile reinvestite, rezultatul investitiilor este benefic (prin cresteri de vanzari si profituri calitative care se regasesc in lichiditate), iar randamentul acestora acopera costul capitalurilor atrase pentru a finanta aceste investitii.”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania Credit Management Services.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii