Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSA a modificat normele privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor

ro

17 Aug, 2012 14:19 1893 Marime text

17 august 2012

COMUNICAT DE PRESĂ

CSA a modificat normele privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat proiectul de norme privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor. Acest act normativ comasează şi modifică două dintre normele în vigoare, şi anume cele legate de autorizarea asigurătorilor şi de dobândirea calităţii sau renunţarea la calitatea de acţionari semnificativi la asigurători/reasigurători, persoane juridice române.

“Noul act normativ anticipează trecerea la cerinţele legislaţiei europene referitoare la autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor, sub noul regim de solvabilitate. Acesta este un prim pas pentru adaptarea la legislaţia europeană în domeniu, respectiv Directiva 2009/138/CE. Consiliul CSA a considerat că era mai mult decât necesară o astfel de abordare şi a stabilit drept obiectiv pentru noua normă creşterea responsabilităţii conducerii administrative şi executive a asigurătorilor, cu accent pe laturile calitative privind cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească un asigurător, încă de la înfiinţare cât şi pe parcursul funcţionării acestuia. De asemenea, fără a se renunţa la exigenţele privind furnizarea de informaţii şi documente, s-a avut în vedere şi reducerea birocraţiei specifice procesului de autorizare a asigurătorilor”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Proiectul de norme aprobat de Consiliul CSA este structurat în şase capitole, cu secţiuni care urmează cronologic etapele înfiinţării ca asigurător şi, apoi, funcţionarea ca societate de asigurări.
Procedura de autorizare a fost simplificată în mod semnificativ, întrucât toate documentele pentru aprobare sunt enumerate în anexe, la norme, iar declaraţiile pentru acţionari şi persoane semnificative au fost comprimate într-o singură declaraţie pe proprie răspundere.

Totodată, noul act normativ prevede introducerea pregătirii profesionale obligatorii pentru anumite categorii de personal ale unui asigurător, care urmează a se realiza printr-un program POS DRU.

Noile reglementări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii