Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
01:57 24 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sfaturi pentru consumatori la achiziţionarea produselor alimentare specifice sarbatorilor Pascale

ro

08 Apr, 2015 12:18 864 Marime text
  În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, comisarii din cadrul CJPC Constanţa, au desfăşurat acţiuni de control ce au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea peştelui şi a preparatelor din peşte , a produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale: carne, vin , ouă, produse de ciocolată şi de patiserie.
 
            Comercializarea peştelui şi a preparatelor din peşte
 
            Au fost verificaţi 21 operatori economici ce ofereau la comercializare peşte şi produse din peşte, iar  abateri au fost  constatate la 12 din totalul celor verificaţi. Pentru deficienţele constatate  s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 24700 lei şi 2 avertismente
            S-a verificat o cantitate de 1500 kg peşte şi preparate din peşte, iar la peste 15% din cantitate au fost constatate neconformităţi.
 
 
Comercializare produse alimentare : carne, vin, ouă, produse de ciocolatăşi de patiserie
 
Au fost verificaţi 33 de operatori economici, iar neconformităţi au fost constatate la 28 dintre aceştia. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat  sancţiuni contravenţioanale în valoare de 27100 lei şi 4 avertismente.
S-au oprit temporar de la comercializare, ca urmare a neconformităţilor   produse în valoare de  peste 2000 lei.
 
Sfaturi pentru consumatori
 
Carne de miel
 
- achizitionarea carnii (de miel) se va face numai din locuri special amenajate,dotate si autorizate;
- sa se evite cumpararea de carne din „portbagajele masinilor”, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- carnea comercializata trebuie sa fie marcata cu stampila de control veterinar;
-  carnea (miel) trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata,  de culoare roz  pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune; mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
-carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va păstra în frigider.
voseaua de ouă
- achizitionarea produsului se va face numai  din locuri autorizate;
- se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii  minimale;
- evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar ( tipografice, vopsea pentru textile etc.)
 
 
Compartiment presă
   08.04.2015
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii