Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comercializarea preparatelor din carne

ro

01 Apr, 2010 21:23 3397 Marime text

COMISARIATUL REGIONAL   PENTRU  PROTECŢIA  CONSUMATORILOR CONSTANŢA   01.04.2010
COMUNICAT  DE PRESA

Comercializarea preparatelor din carne

In perioada 8 – 12 martie 2010, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, a dispus o actiune de control la nivel national de verificare a modului de comercializare si etichetare  a preparatele din carne.

Au fost controlati 673 operatori economici, constatandu-se abateri la 582 (86,5%) si au fost verificate 50 053 kg de preparate, din care 16130 kg (32%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. Au fost prelevate 193 esantioane de preparate din carne. In urma analizelor de laborator a rezultat ca 41% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.

Masuri dispuse
- oprirea definitiva de la comercializare a 9700 kg preparate din carne care erau improprii consumului uman sau afectau interesul economic al consumatorilor;
- oprirea temporara de la comercializare a cca. 4700 kg preparate din carne, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
- aplicarea a 582 sanctiuni contraventionale din care 199 avertismente si 431 amenzi in valoare de 1 579 350 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Abateri constatate

1. Comercializarea preparatelor din carne ce prezentau caracteristici organoleptice si fizico-chimice neconforme

In judetele: Constanta (diferite sortimente de salam care aveau suprafata mazguita si miros nespecific), Tulcea (carnati cabanos cu pete de mucegai, sunculita taraneasca, salam rusesc si salam porc mazguite si cu miros nespecific), Brasov (salam care prezenta diferenta de culoare si consistenta a batoanelor deşi apartineau  aceluiasi lot), Alba (jambon afumat taranesc cu pete de mucegai verde pe suprafa, in special in jurul osului si miros nespecific, de ranced), Bacau (ciolan afumat, toba moldoveneasca, slanina, gusa care erau mazguite, cu miros de alterat), Galati (carnati afumati, deshidratati si culoare  modificata), Bucuresti (carnati semiafumati partial etichetati avand modificari organoleptice evidente: suprafata lipicioasa, aspect de vechi, miros necaracteristic).

2. Comercializarea de preparate din carne dezechilibrate din punct de vedere nutritional

Prin analizele de laborator au fost constatate abateri ca neincadrarea concomitenta in continutul maxim de umiditate si continutul minim de proteine totale, neincadrarea in continutul minim de proteine totale impus de Ordinul 560/1271/1339/210/2006 cu proportii cuprinse între 2% şi 37%, depasirea continutului maxim de grasimi impus de Ordinul 560/1271/1339/210/2006 cu proportii cuprinse intre 6% şi 46%. Abateri constatate in judetele Calarasi, Botosani, Bucuresti, Arges, Iasi, Ilfov, Alba, Harghita, Vrancea, Ialomita, Cluj, Galati etc.

S-a mai constatat ca 28% din esantioanele de preparate din carne prelevate de pe piata au prezentat continutul de umiditate depasit cu proportii cuprinse intre 2% si 32% fata de limitele maxime stabilite de Ordinul 560/1271/1339/210/2006 iar 21% din esantioanele de preparate din carne prelevate de pe piata au prezentat continutul de umiditate depasit cu proportii cuprinse intre 6% şi 32% si numai 7% au prezentat continutul de umiditate depasit cu proportii cuprinse intre 2% si 5%. Abateri constatate in judetele Bucuresti, Ilfov, Maramures, Brasov, Tulcea, Galati, Neamt, Iasi, Dambovita, Harghita, Sibiu, Valcea, Constanta etc.

3. Utilizarea la fabricarea unor preparate din carne de amidon, ingredient nepermis de Ordinul nr.560/1271/338/210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne.
Abatere constatata in judetele Calarasi, Vrancea, Vaslui, Maramures etc.

4. Nerespectarea procesului tehnologic si incadrarea produselor in alta grupa decat cea stabilita prin Ordinul nr. 560/1271/339/210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne, cu utilizarea nepermisa a unor denumiri de sortimente de produse din carne recunoscute si preferate de consumatori
Deşi Ordinul nr.560/1271/338/210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne incadreaza “salamul de vara” si “carnatii cabanos” in categoria preparatelor din carne ”fierte si dublu afumate”, iar “salamul Victoria” in categoria produselor “afumate si fierte”, controlul a depistat existenta de preparate din carne care se comercializau sub aceste denumiri desi erau obtinute prin alte tratamente termice.
Abateri constatate in judetele Braila, Cluj, Galati, Braila, Sibiu etc.

5. Comercializarea de preparate  din carne ce prezentau data durabilitatii minimale depasita fata de cea stabilita  de  producatori putand prezenta un posibil pericol pentru consumatori, situatie constatata in 62% din judete.

6. 8% din cantitatea de preparate din carne controlata prezenta abateri de la prevederile legale privind etichetarea alimentelor, abatere constatata in toate judetele.

7. Abateri privind afisarea preturilor constatate in judetele Constanta, Tulcea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Vaslui, Mures, Alba, Covasna, Sibiu, Hunedoara, Timis, Bihor etc.

8. Nerespectarea conditiilor de depozitare si comercializare s-a constatat in judetele Suceava, Harghita, Mehedinti, Mures, Bucuresti.

9 Alte abateri (mijloace de masurare fara verificare metrologica, neafisarea denumirii unitatii si a orarului de functionare, neafisarea codului unic de inregistrare la Registrul comertului, lipsa plachetei cu telefonul consumatorului, comercializarea de tigarete la bucata) au fost constatate in judetele Gorj, Suceava, Olt, Giurgiu, Mures, Vrancea etc.

Sfaturi pentru consumatori

- La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului atat exterior cat si in sectiune, daca este posibil;
- Nu achizitionati produsele a caror suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi etc.;
- Urmariti modul de etichetare a produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
- Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
- La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

La nivelul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Constanta, pentru cei  85% din totalul  celor  33 operatori economici verificati care  au incalcat legislatia in domeniu  au fost aplicate aplicat 28 amenzi contraventionale in valoare de  122100 lei.
In vederea stabilirii conformitatii produselor  s-au prelevat 13 esantioane  din preparatele culinare oferite la comercializare si analizate in laboratoare de specialitate.

La  30% din esantioanele prelevate s-au  constatat  neconformitati la parametri analizati, astfel:
- continutul de apa depasit fata de cel prevazut in norme cu procente situate intre 1,8-8,14 la % la salam Victoria, cabanos si toba;


- continut de grasime mai mare cu 1,6 procente fata de cel prevazut in  norme la salamul rusesc.

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta a efectuat 18 actiuni de control la operatori economici ce ofereau la comercializare diferite sortimente de preparate culinare si au aplicat 14 amenzi in valoare de 33000 lei.
Mentionam  deficientele  importante constatate pe timpul verificarilor de comisarii CJPC Constanta:
- comercializarea de carnati  grosi  cu data limita de consum depasita de 2 zile  de catre  SC Izocon M.C.SRL Calarasi – punct de lucru in Cernavoda;
- salam de vara  si salam Casino cu data limita de consum depasita de 2 zile, oferite la comercializare de SC Reviserv Company SRL Ovidiu;
- diferite sortimente de salamuri  cu modificari organoleptice ( suprafata mazguita , lipicioasa, miros nespecific produsului), comercializate de SC Diner SRL Valu lui Traian;
- comercializarea preparatelor din carne fara elemente de identificare si caracterizare: lipsa adresei producatorului mentionata pe eticheta, etichete partial lizibile din cauza exudatului de grasime a produselor, comercializarea preparatelor din carne fara a fi insotite de preturi.

Loturile de produse  cu data durabilitatii minimale depasita si  cu modificari organoleptice evidente au fost interzise la comercializare si denaturate  pe timpul actiunilor de control.

01.04.2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii