Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru mai puţin de jumătate din valoarea iniţială Luca Way SRL a obţinut contractul ce vizează supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ 223 (document)

ro

19 Jan, 2015 00:00 9182 Marime text
Servicii de dirigenţie şantier pentru proiectul «Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 223
 
Consiliul Județean Constanţa a atribuit, zilele trecute, un contract în valoare de aproape o jumătate de milion de lei unei firme din București care doar va supraveghea lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 223. SC Luca Way SRL, fosta Poyry România, a câștigat, în urma unei proceduri de licitaţie deschisă, contractul „Servicii de dirigenţie şantier pentru proiectul «Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 223: Tronsonul Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin»“. De altfel, societatea a fost singura care a depus o ofertă, fiind, implicit, declarată câştigătoare, pentru că a oferit preţul cel mai scăzut.
 
Deşi, iniţial, contractul a fost evaluat la 1.016.598 de lei, firma Luca Way s-a oferit să facă aceste servicii pentru mai puţin de jumătate din sumă. Lucrările fac parte dintr-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritara 2 -„Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, Domeniul Major de intervenţie 2.1 Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane inclusiv construcţia - reabilitarea şoselelor de centură“. Contractul are o valabilitate de 12 luni de la data atribuirii, adică începând cu 15 ianuarie 2015.

Bani frumoşi din... aruncatul cu privirea 

Luca Way SRL este o companie apărută în luna iulie 2012 ca urmare a retragerii de pe piaţa din România a companiei Poyry România, una dintre abonatele la contractele cu statul. Firma are un istoric bogat în privinţa contractelor din bani publici, fosta Poyry încasând, în ultimii ani, milioane de euro pentru supravegherea diferitor lucrări de infrastructură, din toată ţară. Luca Waya câştigat un contract similar celui descris mai sus şi cu Consiliul Judeţean Teleorman. În 2010, Poyry România SRL a realizat, într-o asociere cu o altă firma - EcoTerra SRL, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea tuturor drumurilor judeţene din judeţul Cluj, locul de baştină al lui Emil Boc. Pentru acest contract, Poyry România SRL a primit de la CJ Cluj suma de 220.000 de euro. Potrivit presei financiare, compania a câştigat şi un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru care CNADNR a plătit 2.909.985 de lei, asociaţii - fraţii Luca - fiind cunoscuţi drept apropiaţi ai democrat-liberalului Adriean Videanu.

Contracte la Murfatlar şi cu CNAPMC

Nici la nivelul judeţului Constanţa firma nu este străină de lucrări efectuate pe bani publici. Astfel, societatea a câştigat, în 2013, un contract pentru servicii de management de proiect aferente proiectului „Modernizarea unor străzi în oraşul Murfatlar“. Cel mai recent contract pe care Luca Way şi l-a adjudecat la nivelul judeţului Constanţa vizează prestarea unor „Servicii suplimentare/adiţionale pentru asistenţă tehnică şi supervizarea lucrărilor aferente obiectului 1 Pod rutier la km 0+540 şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa - prestate în baza contractului de servicii nr. 11912/27.05.2010“, pentru care Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA scoate din conturi încă 400.000 de lei, pe lângă cei 4.331.974,22 de lei (fără TVA) atribuiţi iniţial.

Cine este în spatele societăţii Luca Way

Firma care şi-a adjudecat contractul pentru supravegherea lucrărilor de la drumul judeţean DJ 223 figurează la Registrul Comerţului cu trei asociaţi, respectiv Florin Mihai Luca, Radu Luca şi Maria Carmen Godun. SC Luca Way SRL, fosta SC Poyry România SRL, a fost înfiinţată în anul 1995. La finalul anului 2013, firma declarase o cifră de afaceri de 7.776.196 de lei, un profit net de 133.426 de lei şi 43 de salariaţi. Maria Carmen Godun mai figurează că asociat în SC Civil Construct General SRL, SC Consilier Construct Engineering SRL, SC Control Trans SRL, SC Das Proiect Invest SRL, SC Infra Management SRL şi SC Road Design SRL. La rândul sau, Radu Luca figurează şi el că asociat în aceleaşi firme în care apare Maria Carmen Godun, dar şi în SC Integral Consult SRL şi SC Ria Design Consulting SRL. În ceea ce-l priveşte pe Florin Mihai Luca, acesta mai figurează că asociat în SC Civil Construct General SRL, SC Consilier Construct Engineering SRL, SC Das Proiect Invest SRL, SC Infra Management SRL, SC Road Design SRL şi SC Infra Proiect SRL. SC Luca Way SRL este una dintre firmele cărora nu le sunt străine contractele din bani publici. Din septembrie 2012 până în noiembrie 2013, firma figura cu peste 20 de contracte în valoare de aproximativ 12 milioane de lei. Şi sub numele de Poyry România, firma a beneficiat, din iulie 2010 până în iunie 2012, de zece contracte, în valoare de peste 8 milioane de lei.

Statisticile arată că firma „se află într-o situaţie financiară precară“

Potrivit datelor oficiale disponibile pe portalul Vrăjitorul.eu, compania se află într-o situaţie financiară precară. Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi indicatorii de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Firma întâmpină dificultăţi în achitarea obligaţiilor de plată faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventă a evoluţiei acestei companii. În ceea ce priveşte indicatorii profitului net, firma este volatilă. Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (1,72% faţă de % media industriei). Evoluţia cifrei de afaceri este mult mai slabă decât cea a industriei din care face parte. Compania prezintă un risc ridicat având în vedere că nu reuşeşte să urmeze tendinţa de dezvoltare a segmentului din care face parte (-30,33% faţă de % media industriei). Randamentul activelor este scăzut, comparativ cu al industriei din care face parte. Societatea prezintă o competitivitate scăzută comparativ cu firmele competitoare. Randamentul capitalurilor este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Aceasta prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (1,95% faţă de % media industriei). Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Compania are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (43,51% faţă de % media industriei). Societatea încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsa de lichidităţi şi dezechilibru financiar (380 de zile faţă de zile media industriei).
 
Potrivit aceluiaşi portal, în 2005, Luca Way SRL a stabilit o legătură şi cu firma Co. Proiect SRL, iar în 2009, a avut o legătură cu firma afaceristului Lucian Lazia - Argos SA din Cernavodă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii