Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi bani a plătit Primăria Constanţa pentru serviciul de Salvamar (document)

ro

07 Feb, 2015 14:39 2396 Marime text
Administraţia locală a municipiului Constanţa a plătit, anul trecut, pentru contractul de “Serviciu de salvare acvatică Salvamar şi de prim-ajutor pe plajele din municipul Constanţa şi staţiunea Mamaia” 963.896 de lei.
 
Contractul a fost atribuit abia pe data de 17 iulie, adică în mijlocul sezonului estival şi a fost acordat, prin licitaţie deschisă, conform licitatiapublica.ro. Contractul a fost câştigat de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPR).
 
Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști din România a fost înființată în 1999, prin asocierea mai multor firme și persoane. Din anul 2001, în urma licitației organizate de Primăria Constanța pentru serviciul salvamar, asociația se ocupă și de serviciul salvamar din stațiunea Mamaia.
 
Ulterior, denumirea s-a transformat în Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din Romania. Tot din 2001, parteneriatul încheiat la inițiativa Consiliului Județean Constanța, răspunde de buna desfășurare a serviciilor de salvare acvatică de pe tot litoralul, de la Năvodari la Vama Veche, echipamentele de salvare și prim ajutor fiind achiziționate de Consiliul Județean.
 
Asociația a înfiinţat şi o Şcoală de salvamari cu fonduri europene nerambursabile de 18 milioane lei. Construcția a fost realizată în parcul Tăbăcărie, pe o suprafață de teren care a trecut de la Consiliul Local la RAEDPP, care la rândul său a încheiat un contract de închiriere pe 25 de ani cu asociația.
 
Unul dintre membrii asociației este chiar primarul Radu Mazăre. Fondatorul asociației și președintele său a fost răposatul Gheorghe Oancea, cunoscut om de afaceri din Constanța. Era aproapiat cupului Mazăre-Constantinescu, fiind acţionar în firme precum Five Holding SA, Mobitom SA, Plonge Prest Mangalia SRL, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, iar o parte din societățile deținute de el au fost implicate în amenajarea cartierului de locuinţe pentru tineri din Constanţa. Era scafandru profesionist, deținând recordul național de scufundare în adâncime, din 1984, când a coborât la 500 de metri. La câteva luni după ce a murit, președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, nota în declarația de avere că soția sa primise de la Gheorghe Oancea un cadou de 300.000 de lei.
 
Aproape în fiecare sezon estival, salvamarii intră în grevă japoneză pentru că nu își primesc salariile. O ordonanță de Guvern spune că aceștia trebuie plătiți de autoritățile locale, dar primarii spun că serviciul trebuie achitat din fonduri guvernamentale, pentru că se adresează în special turiștilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii