Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - CJP Constanta

ro

29 Sep, 2015 09:42 2833 Marime text
Ref.:   Comunicat presa - contracte de asigurare sociala scadere cota CAS
 
In conformitate cu prevederile Legii 263/2010, orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, poate incheia un contract de asigurare sociala.

In aceasta categorie pot intra avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, navigatorii precum si orice alta persoana neasigurata sau asigurată obligatoriu care doreşte să-şi suplimenteze venitul asigurat.

Persoana care intenţionează să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Constanta se va prezenta personal la sediul instituţiei cu actul de identitate (în original + fotocopie). Actul de identitate trebuie să fie valabil iar din cuprinsul sau trebuie să reiasă că persoana in cauza are domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului Constanta.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat şi de către un reprezentant al titularului, cu condiţia ca acesta să prezinte un document  valabil, care să ateste această calitate (tutore, curator sau mandatar), actul său de identitate (în original + fotocopie) şi o fotocopie după actul de identitate al titularului. In mod obligatoriu actul de identitate al reprezentantului trebuie să fie valabil, iar domiciliul sau reşedinţa acestuia să fie, de asemenea, pe raza judeţului Constanta.

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă (în două exemplare - câte unul pentru fiecare parte) şi produce efecte de la data înregistrarii acestuia la Casa Judeţeană de Pensii Constanta. Data înregistrarii este data la care persoana interesată sau reprezentantul acestuia a semnat contractul de asigurare socială în prezenta funcţionarului instituției.

Venitul lunar asigurat este de minim 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2015 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.415 lei şi, corespunzator, venitul lunar asigurat pentru acest an este de minim 845 lei. 

Incepand cu 01.10.2014 plata contributiei lunare este egala cu 26,3% din venitul asigurat. Prin urmare, in cazul in care o persoana se asigura la venitul minim lunar asigurat pentru acest an (845 lei) va plati o contributie de 222 lei/lunar.
In momentul de fata sunt in derulare 3951 contracte de asigurare sociala.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii