Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seminar economic România-Africa de Sud „Identificarea oportunităţilor de nişă pe piaţa din Africa de Sud pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale"

ro

17 Nov, 2010 18:29 1197 Marime text
Bucureşti, 17 noiembrie 2010: Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Ambasada Africii de Sud la Bucureşti au organizat seminarul cu tema Identificarea oportunităţilor de nişă pe piaţa din Africa de Sud pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale. Evenimentul s-a constituit într-o succesiune de expuneri prin care să se poată identifica principalele sectoare economice şi segmentele de piaţă ce pot fi fructificate de firmele româneşti în Africa de Sud.

„Strategia Sistemului Cameral s-a concentrat în ultima perioadă pe dezvoltarea de relaţii economice cu ţări din afara spaţiului comunitar. Vizăm prioritar regiuni din Asia Centrală, Balcani şi Africa, iar evenimentul de astazi, al treilea de acest gen organizat de Camera Naţională, este o bună dovadă în acest sens" a declarat în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. Sorin Dimitriu, Vicepreşedinte al CCIR şi Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti. Domnia sa a adăugat că în luna decembrie Camera de Comerţ a Municipiului Bucureşti (CCIB) împreună cu Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) vor organiza o misiune economică în Africa de Sud, urmată în 2011 de o acţiune a Camerei Naţionale.

E.S. Pieter Swanepoel, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în România, a prezentat companiilor prezente date şi informaţii generale privind economia Africii de Sud, iar e doamna Michele Pietersen Scretarului I al Ambasadei şi dl. Johan Pietersen Consultantul Economic, au detaliat aceste informaţii prezentând oportunităţile de investiţii oferite.

Republica Africa de Sud este ţara cu cea mai sofisticată şi dezvoltată economie de piaţă de pe întreg continentul african, concurând cu alte economii emergente ale lumii. Ţara, care reprezintă numai 3% din suprafaţa continentului african, are un aport la economia continentului de 40% la producţia industrială, de 25 % din PIB-ul continentului, peste 50% din cantitatea de energie electrică şi 45% din producţia de minerale. Ocupă locul 4 din 10 în clasamentul pieţelor emergente pentru investitorii globali, locul 8 din 10 în topul noului val de pieţe pentru investiţii şi locul 18 din 25 în preferinţele pentru Investiţii străine directe. Este ţara „în care nu există probleme, ci doar provocări", ţara „se poate", „naţiunea curcubeu" şi locul de provenienţă a „diamantelor negre", tinerii specialişti de înaltă pregătire care ocupă poziţii de top management în companii de pe întreg mapamondul.

Sectoarele prioritare cu cel mai mare potenţial de creştere sunt: agro-procesarea, industria auto, serviciile bancare şi financiare, pescuitul, mineritul şi procesarea metalelor, IT&C, industria alimentară, turismul.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, la nivelul lui 2009 exporturile au înregistrat o uşoară scădere faţă de anul 2008 (cca 10% ) datorită situaţiei economice globale şi a recesiunii înregistrate de Africa de Sud în anul 2009 (piaţa auto a fost puternic afectată, iar exportul de componente auto a scăzut în consecinţă). Totuşi exporturile româneşti către Africa de Sud se menţin la un nivel ridicat, cifrându-se în jurul valorii de 70 mil USD.

Pe primele 6 luni ale anului 2010, volumul total al schimburilor comerciale a înregistrat valoarea de 48.49 mil USD, din care la export 38.13 mil USD iar la import 10.36 mil USD, balanţa comercială fiind pozităvă, în favoarea României (27.77 mil USD).

Birou Imagine Sistem Cameral

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii