Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Republicii Malta, Excelenţa Sa George Abela în vizită la Camera de Comerţ şi Industrie a României

ro

08 Oct, 2010 17:31 1137 Marime text
Bucureşti, 7 octombrie - Cu ocazia vizitei oficiale în România, Excelenţa Sa George Abela, Preşedintele Republicii Malta a fost oaspetele Palatului Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a deschis lucrările forumului Malta - România - Oportunităţi pentru Investiţii şi Comerţ" alături de prof.univ.dr. Sorin Dimitriu, vicepreşedinte al CCIR şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Cooperarea dintre România şi Malta poate fi un model de lucru în regiune prin stabilirea unor noi nişe de cooperare. Astfel, vom sprijini comunităţile de afaceri din cele două ţări în vederea prospectării eficiente a pieţelor şi promovării acelor produse şi servicii pentru care există o solicitare reală" a spus vicepreşedintele CCIR, în cuvântul de bun venit adresat în numele conducerii Sistemului Cameral din România

Preşedintele Republicii Malta a ţinut să sublinieze sinergiile dintre Malta şi România şi complementaritatea economiilor celor două ţări, menţionând poziţia strategică a acestora:

„Malta poate fi o trambulină utilă pentru ca afacerile româneşti să ajungă în Africa şi în Orientul Mijlociu. Cu toate că schimburile comerciale dintre Malta şi România sunt foarte reduse în acest moment, cu mult sub nivelul celor din 2007, există o complementaritate economică între cele două ţări. De aceea, invit o delegaţie de oameni de afaceri români să vină la un forum în Malta pentru a descoperi noi oportunităţi de cooperare. Malta consideră România o ţară cu un potenţial mare pentru cooperarea economică, dar nu numai. Sunt sigur că schimburile comerciale se vor dezvolta mai mult, pe mai multe domenii, după aderarea României la spaţiul Schengen", a precizat George Abela.

În anul 2009, schimburile comerciale dintre România şi Malta au avut un volum total de 80,27 milioane euro, din care exporturi de 23,73 milioane euro şi importuri de 56,54 milioane euro. Conform datelor Ministerului Economiei şi Comerţului, la 30 iunie 2010, volumul schimburilor comerciale se diminuase la 15,9 milioane euro, până la finele anului neaşteptându-se creşteri importante. În prezent, în România sunt înregistrate 84 de companii malteze cu capital mixt valoarea investiţiilor totale fiind de 12,5 milioane euro, capital social investit.

La încheierea sesiunii plenare a forumului a avut loc ceremonia de semnare oficială două acorduri de cooperare între Camerele de Comerţ Naţionale ale celor două state, precum şi între CCIR şi Malta Enterprise Corporation.

Sesiunea plenară a forumului a fost urmată de întâlniri bilaterale de lucru între firmele române și malteze, ce desfășoară activități în domeniile: energie regenerabilă, industria auto, construcţii, bancar, audit, asigurări, turism şi servicii, transport şi logistică.

Birou Imagine Sistem Cameral

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii