Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Potenţial uriaş de cooperare între România şi Uzbekistan, pus în evidenţă la Camera Naţională

ro

03 Jun, 2013 19:56 1186 Marime text
Bucureşti, 31 mai 2013: Expertiza firmelor româneşti din agricultură şi industria alimentară, energie, petrochimie, construcţii de maşini, ca şi din domeniul utilajului petrolier, transporturilor, turismului, medicinii şi industriei farmaceutice, IT şi software, securizarea frontierelor etc. poate constitui baza unor afaceri profitabile în şi cu parteneri din Uzbekistan, au afirmat înalţii oaspeţi uzbeci care au participat la Seminarul de Afaceri România – Uzbekistan, organizat de Camera de Comerţ Naţională a României.
           Evenimentul a fost prilejuit de vizita oficială întreprinsă în România de Excelenţa Sa Prim-adjunctul Ministrului Afacerilor Externe al Uzbekistanului, Domnul Vladimir Norov şi Domnul Shukhrat Ibragimov, Director Adjunct al Departamentului de Investiţii din cadrul Ministerului Relaţiilor Economice Externe, Comerţului şi Investiţiilor, alături de Excelenţa Sa Ambasadorul Uzbekistanului la Ankara, Domnul Ulfat Kadârov şi reprezentaţi ai Ambasadei.
           Întâlnirea de la Camera Naţională a marcat noi repere în evoluţia relaţiilor bilaterale şi a pus în evidenţă „potenţialul uriaş de cooperare al ţării noastre cu Uzbekistanul”, după cum remarca Domnul Gelu Rusescu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dâmboviţa, care a transmis participanţilor Mesajul Excelenţei Sale Preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale, Domnul Mihail M. Vlasov.
           Consecventă misiunii sale de reorientare a firmelor româneşti către pieţele extra-comunitare sau pieţele pierdute în ultimii ani, şi facilitarea prezenţei româneşti în ţările cu potenţial mare de creştere, cum este Uzbekistanul, Camera de Comerţ şi Industrie a României a semnat cu acest prilej Acordul de colaborare cu Camera Naţională a Uzbekistanului.
           Deşi valoarea schimburilor comerciale era în 2012 de numai 22 milioane dolari, mult sub potenţialul economic şi geostrategic al celor două ţări, „Republica Uzbekistan poate fi considerată drept unul dintre partenerii importanţi ai României în Asia Centrală. Piaţa uzbecă şi resursele naturale ale acestei ţări (hidrocarburi şi metale rare) justifică şi permit o dezvoltare dinamică a schimburilor economice bilaterale”, a punctat reprezentantul Sistemului Cameral din ţara noastră, Domnul Gelu Rusescu.
           „Problema numărul unu în dezvoltarea relaţiilor noastre economice şi comerciale este lipsa informaţiilor între mediile de afaceri”, a arătat Excelenţa Sa prim-adjunctul Ministrului Afacerilor Externe al Uzbekistanului, Domnul Vladimir Norov, subliniind că discuţiile purtate la nivel guvernamental şi cu mediul de afaceri au relevat deschiderea părţii române şi interesul pentru colaborare sub toate aspectele.
           Uzbekistanul, care în urmă cu peste 20 de ani era în principal un stat agrar, este o ţară industrial-agrară în plin proces de dezvoltare şi reformă, poate cea mai avansată sub acest aspect din Asia Centrală, a spus prim-adjunctul Ministrului Afacerilor Externe al Uzbekistanului. Uzbekistanul, locul al II-lea în lume la producţia de gaze naturale şi locul 5 la producţia de bumbac, a creat un cadru foarte atractiv pentru investiţiile străine, ceea ce a permis diversificarea şi modernizarea economiei alături de parteneri de renume din Germania, Korea de Sud, Malaezia etc, 80% din importuri fiind reprezentat de maşini şi echipamente.
           Domnul Shukhrat Ibragimov, Director adjunct al Departamentului de Investiţii din cadrul Ministerului Relaţiilor Economice Externe a prezentat principalele aspecte ale climatului investiţional şi domeniile de interes.
           În cursul dialogului purtat cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, Domnul Vladimir Norov a precizat că, deşi Uzbekistanul nu are încă o misiune diplomatică permanentă la Bucureşti, oamenii de afaceri români pot obţine vize de călătorie într-o săptămână, printr-un procedeu informatizat, accesând site-ul Ambasadei Republicii Uzbekistan de la Ankara.
Camera de Comerţ şi Industrie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii