Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masa rotunda Noi tendinte in investitiile franceze din Romania

ro

08 Jul, 2010 19:57 1596 Marime text

Masa rotundă: Noi tendinţe în investiţiile franceze din România

Bucureşti 07 iulie: Masa rotundă cu tema „Noi tendinţe în investiţiile franceze din România” a reunit la  Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) reprezentanţi ai Sistemului Cameral, ai Parlamentului şi ai mediului de afaceri autohton, alături de înalţi oficiali ai Ambasadei Franţei la Bucureşti şi ai Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie pentru România - CCIFER.

Peste 100 de societăţi cu capital francez vor veni să investească, în 2010, pe piaţa românească, în special din sectorul industrial, a apreciat Michel Oldenburg, consilier comercial al ambasadei Franţei la Bucureşti. ,,Sectorul economic funcţionează bine în România şi este cel care crează oportunităţi de investiţii străine. Pentru Franţa, România este o piaţă atractivă pe acest segment. Exporturile franceze către România ating 2,4 miliarde de euro în prezent. În primul trimestru al anului 2010, exporturile Franţei au crescut cu 15 la sută comparativ cu 2009, iar exporturile României către Franţa au crescut cu 30 la sută în această perioadă, cele mai multe fiind datorate Daciei Duster”.

„De Franţa ne leagă un trecut de parteneriate de succes. Apropierea dintre interesele noastre e o realitate ”, a spus dl. Prof. Univ. Dr. Sorin P. Dimitriu, vicepreşedinte al Camerei Naţionale, preşedintele CCI a Municipiului Bucureşti. Dl Dimitriu a vorbit despre acţiunile Sistemului Cameral în promovarea comerţului exterior românesc pe terţe pieţe, cum ar fi Orientul, Africa şi Asia Centrală, pieţe binecunoscute înainte de 1989 pentru mărfurile şi exporturile complexe de utilaje şi obiective industriale româneşti. Sistemul Cameral românesc a identificat proiecte şi caută parteneri penru acestea. Posibile domenii de interes pentru partenerii francezi ar putea fi şi turismul balnear, industria alimentară (prelucrarea producţiei indigene), industria aerospaţială, cercetare (de ex: rezultate ale unor institute de cercetări se aplică la Companii precum Dacia-Groupe Renault).

Discuţiile referitoare la proiectele Legii Camerelor Agricole şi al Parteneriatului Public-Privat au s-au bucurat de un schimb de idei punctual, bazat pe experienţa franceză în aceste domenii. Astfel, dl Bruno Roche, preşedintele CCIFER şi CEO Apa Nova-VEOLIA, a susţinut ideea unor parteneriate publice–private pentru dezvoltarea României dând exemplul celor 6.000 km de autostradă din Franţa (construiţi 95%  în parteneriat public–privat). Domnia sa a concluzionat ”nu trebuie să luăm ca pretext criza pentru a nu face nimic. Dorinţa francezilor de a se instala în România şi, mai mult, de a rămâne aici, continuă să dăinuie.” În viziunea domniei sale, una din problemele care frâneaza invesţiile străine a fost starea şi insuficienta dezvoltare a infrastructurii din România.

Deputatul Aurel Vainer, cavaler al Legiunii de Onoare, membru de onoare al CCIFER, a subliniat că  4% din firmele înregistrate la noi în 2009 sunt cu capital francez, iar cca 9% din totalul investiţiilor de capital aparţine firmelor franceze şi, cu toate acestea, prezenţa IMM-urilor franceze este discretă.

Evenimentul a fost prilejuit de apropiata aniversare a Zilei Naţionale a Franţei, 14 iulie, congruent cu strategia Sistemului Cameral de a oferi o platforma de dialog cu partenerii străini în beneficiul şi interesul mediului de afaceri.

Biroul Imagine Sistem Cameral

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii