Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adunarea Generala ABC de la Nicosia, Cipru a evidentiat aspecte importante ale colaborarii dintre tarile balcanice

ro

20 Mar, 2012 22:23 1182 Marime text

Bucuresti, 20 martie 2012: In perioada 15-16 martie 2012 a avut loc Adunarea Generala a Asociatiei Camerelor de Comert Balcanice, organizata in cadrul Presedintiei cipriote a Asociatiei Camerelor de Comert Balcanice (ABC) la Nicosia-Cipru. Presedintia ABC detinuta de Cipru coincide in mod fericit cu preluarea pentru prima data de catre Cipru a Presedintiei UE, in cea de a doua parte a anului 2012, o tara mica care se confrunta cu exigentele unei responsabilitati uriase pe fondul unor vremuri de recesiune economica la nivel mondial. In contextul European anul 2012 reprezinta o piatra de hotar la aniversarea a 20 de ani de la initierea Pietei Unice care genereaza prin cele 21 milioane de companii europene, 175 de milioane de locuri de munca.

Adunarea Generala ABC a fost reprezentata la aceasta reuniune de Presedinti de Camere de Comert din Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Cipru, Macedonia, Bosnia si Herzegovina, Grecia si Romania. Din partea Camerei Nationale a Romaniei a participat la Adunarea Generala a Asociatiei Camerelor de Comert Balcanice Domnul Sorin Petre Dimitriu, Vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Presedinte al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti.

In cadrul sesiunii plenare E.S. Domnul Andreas Mavroyiannis, Viceministru pentru Afaceri Europene a expus, pe larg, prioritatile Presedintiei la UE a Ciprului, angajamentelor asumate pentru implementarea Pietei Unice Digitale „Digital Single Market", particularitatile comunitatii de afaceri fara frontiere in cadrul UE, inlaturarea barierelor pentru dezvoltarea armonioasa a mediului de afaceri comunitar si atragerea de investitori globali, explorarea efectelor sinergetice pentru depasirea celei mai grele perioade a crizei financiare, responsabilitatile acestei tari mici ca mediator in cadrul Consiliului European in numele tuturor tarilor membre ale UE.

Domnul Phildias Pilides, Presedintele in exercitiu al ABC a adresat un cuvant de bun-venit adesat tuturor presedintilor Camerelor de Comert balcanice, a prezentat recomandarile ABC pentru Masa Rotunda de discutii interactive intre participantii si oficialitatile prezente la reuniune: imbunatatirea mediului de afaceri si de investitii in zona balcanica prin stabilirea unor reglementari mai functionale, reducerea poverii reglementarilor si a birocratiei administrative, oportunitati de investitii in Zona Balcanilor, atragerea investitiilor straine directe in regiune, rolul Camerelor de Comert in promovarea unui comert fara bariere si a oportunitatilor transfrontaliere etc.

Domnul Sorin Petre Dimitriu a impartasit audientei din experienta sa de fost Ministru al Privatizarii si a conturat idei valoroase pentru realizarea unor privatizari reale: „In procesul privatizarii este esentiala cultura afacerilor, calitatea si credibilitatea investitorului. De aceea Romania a atras investitori straini demni de incredere iar acum se poate mandri cu privatizari de succes, in domeniile: industria metalurgica, energetica si navala. In prezent toate aceste combinate functioneaza si inregistreaza profit".

Schimbul de experienta si de idei, transferul de know-how si dezvoltarea colaborarii ABC cu UEAPME (Asociatia Europeana a Mestesugarilor si IMM-urilor) prin incheierea unui acord, reprezinta pasi importanti ai statelor membre UE din cadrul ABC in asistenta tehnica de specialitate acordata tarilor din Balcani, in drumul lor spre aderarea la UE.

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii