Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BERD si BCR promoveaza energia durabila in Romania

ro

31 Mar, 2010 19:00 2537 Marime text

bcr_s.jpg10 milioane euro pentru imbunatatirea eficientei energetice

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sprijina mai departe promovarea energiei durabile in Romania prin acordarea unui nou imprumut de 10 milioane euro Bancii Comerciale Romane (BCR). Acesta va fi folosit de catre BCR pentru acordarea de imprumuturi companiilor private interesate sa-si imbunatateasca eficienta energetica. Imprumutul completeaza o linie de credit similara de 20 milioane euro acordata BCR de catre BERD in anul 2008. BCR, detinuta in majoritate de grupul austriac Erste, este liderul pietii bancare din Romania.

Imprumutul face parte din Programul UE/BERD de Finantare a Eficientei Energetice* si va fi folosit pentru acordarea de credite pe termen lung de pana la 2,5 milioane euro fiecare, pentru intreprinderi romanesti care doresc sa investeasca in imbunatatirea eficientei energetice. Proiectul va oferi companiilor romanesti posibilitatea sa-si maximizeze economiile de energie, sa diminueze impactul cresterii preturilor energiei si sa devina mai competitive.

Din contributiile nerambursabile puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana, la finalizarea lucrarilor, companiile care investesc in proiecte de energie durabila pot primi prin intermediul BERD un stimulent in valoare de pana la 15 la suta din valoarea totala a investitiei, daca conditiile aplicabile au fost respectate.

Cu sprijinul imprumutului initial de la BERD, BCR a finantat 14 proiecte de eficientizare energetica, care au permis clientilor sai sa-si micsoreze facturile la energie, sa-si reduca emisiile cu pana la 60 la suta pe an si sa-si imbunatateasca productivitatea la nivel general.

"Reducerea intensitatii energetice reprezinta o prioritate importanta pentru BERD in Romania, tara care are un potential semnificativ de crestere a eficientei energetice. Ne face placere sa continuam cooperarea noastra cu BCR prin acordarea acestui nou imprumut pentru proiecte de promovare a energiei durabile", a declarat Jean-Marc Peterschmitt, Director BERD pentru Institutii Financiare.

"Implementarea cu succes a primei facilitati pentru eficienta energetica s-a bazat pe eforturile deosebite facute de BCR in acest sens. Acest fapt demonstreaza dedicarea strategica pe care BCR o are fata de un sector vital in contextul global actual. Suplimentarea finantarii acordate de catre BERD face parte din relatia strategica pe care o avem cu aceasta institutie financiara internationala", a afirmat Wolfgang Schoiswohl, Vice-Presedinte Executiv al BCR.

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a angajat peste 4,5 miliarde euro in aproape 270 de proiecte, ceea ce a atras investitii suplimentare in valoare de peste 8,3 miliarde euro.

* Facilitatea UE/BERD de Finantare a Eficientei Energetice reprezinta un program comun de finantare al Comisiei Europene si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru Romania. Informatii suplimentare despre acesta, precum si studii de caz ale unor proiecte finantate prin intermediul acestei facilitati sunt prezentate la www.eeff.ro.

###

BERD, detinuta de 61 de tari si de doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiilor in tari din Europa Centrala si pana in Asia Centrala. www.ebrd.com

Banca Comerciala Romana (BCR), un membru important al Erste Group, este Nr.1 pe piata serviciilor financiare din Romania - cu active de peste 64,5 miliarde RON (16 miliarde EUR) la 31 decembrie 2009 - banca Nr.1 dupa numarul de clienti - peste 4,6 milioane clienti persoane fizice si companii - si Nr.1 in activitatile de creditare si economisire - peste 22% respectiv 21% cota de piata. Reteaua de filiale BCR acopera intreaga suprafata a Romaniei cu 665 de agentii retail si 48 centre comerciale pentru companii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii