Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mucenicilor

ro

08 Mar, 2012 16:00 1304 Marime text

ZIUA MUCENICILOR

Asociatia culturala Wild Art organizeaza vineri, 9 martie, ora 17, in incinta restaurantului Tossa, evenimentul Ziua Mucenicilor, un eveniment dedicat promovarii valorilor si traditiilor crestin-ortodoxe.
Dupa motto-ul "O lume veche intr-una noua", Wild Art readuce in actualitatea moderna traditii ancestrale, putin cunoscute tinerilor, mediatizand trecutul cultural roamanesc. Prof. Univ. Dr.Marian Cojoc, reputat istoric, alaturi de invitati consacrati in etnografie, arta si istorie vor tine prelegeri despre insemnatatea Zilei Mucenicilor, dupa care va avea loc un microrecital al tanarului artist Sabin Penea (unul din membrii trupei Timpuri Noi), ce va interpreta la vioara muzica romaneasca, clasica, intr-un stil original si modern.
 Despre evenimentul "Ziua Mucenicilor" Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc  spune ca se adreseaza unui public numeros, indiferent de varsta, profesie, preocupari, oricarui roman caruia ii pasa de trecutul, prezentul si viitorul sau, oricarui roman care nu vrea sa lase timpul sa astearna uitarea si nepasarea peste valorile si traditiile nationale. "Un popor fara traditie este un popor fara viitor".
La organizarea acestui inedit eveniment, alaturi de Wild Art a participat si Stere Babu care a afirmat ca "Sarbatoarea Mucenicilor este considerata a fi cea mai populara sarbatoare  a primaverii, aceasta zi reprezentand hotarul dintre iarna si primavara, dintre zilele schimbatoare ale Dochiei si cele calduroase ale Mosilor. Pentru ca in aceasta zi s-au suprapus doua sarbatori de innoire, traditia spunand ca nu este bine sa muncesti, am ales ca alaturi de Wild Art sa promovam valorile si traditiile crestin-ortodoxe intr-un context contemporan si plin de originalitate".
Daca pana la 8 martie a fost o saptamana dedicata femeii, traditia spune ca 9 martie simbolizeaza ziua barbatului desi astazi este sarbatorita intr-un mod comercial pe 5 mai. Ziua de 9 martie semnifica incinerarea simbolica a spiritului iernii si renasterea spiritului primaverii, realizata, tot simbolic, prin aprinderea focurilor rituale sau prin obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 zeci de Sfinti Mucenici. (Dan Ferariu, Vicepresedinte Wild Art)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii