Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tu ce faci mâine? Noi plantăm 1.000.000 de copaci

ro

13 Nov, 2015 11:01 1016 Marime text
Într-o perioadă dominată de cea mai mare mobilizare a societăţii civile postdecembriste, noi am ales să ne manifestăm într-un mod aparte: vom planta 1.000.000 de copaci într-o singură zi. Mâine, 14 noiembrie vrem să demonstrăm că schimbarea începe cu noi.

Astfel, aproximativ 223.000 de puieţi vor prinde viaţă pe cele aproximativ 70 de hectare puse la dispoziţia noastră de primăriile care au răspuns apelului „Plantăm fapte bune în România” și care au trecut printr-o verificare a Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA.

Cu ajutorul a aproximativ 10.000 de voluntari, vom acţiona simultan în 18 localităţi din ţară: Călăraşi – Ulmu şi Jegălia, Constanţa – Peştera, Giurgiu – Malu, Teleorman – Talpa, Dolj – Rojişte şi Greceşti, Brad – Hunedoara,Vâlcea – Feteni, Dâmboviţa – Bezdead, Buzău – Boboc şi Beceni, Covansa – Belin, Sălaj – Valcău de Jos, Arad – Zerind şi Fântânele, Plopu si Valea Călugărească – Prahova şi Timiş – Utvin. Ni se alătură şi românii din Chişinău care vom planta 10.000 de puieţi cu ajutorul a 400 de voluntari.
„Pe 14 noiembrie vom planta 1 milion de puieți pe terenurile pe care este nevoie de o pădure. Dacă rezonați cu domeniul protecției mediului, vă așteptăm alături de noi sâmbătă! Dacă nu rezonați cu acest domeniu, folosiți această zi pentru a vă implica, ajuta și solidariza cu oameni într-un alt domeniu. Acestă perioadă este potrivită pentru a schimba atitudinea și perspectiva colectivă”, a declarat Liana Buzea, fondatorul inițiativei „Plantăm fapte bune în România”.

Mișcarea socială constă și în efortul celor care se organizeaza pe cont propriu: românii sunt invitați să planteze sâmbătă câte un puiet într-un loc care le este la îndemână și pe care au acceptul proprietarului. Venim în întâmpinarea lor un material video explicativ și cu  infograficul etajelor fito-climatice (sau arealul speciilor lemnoase forestiere).
Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor este partenerul instituţional al acestui demers amplu, prin puieții ce vor fi plantaţi pe terenuri publice neproductive. Aceștia vor fi îngrijiţi pe o perioadă mai mulți ani, până la atingerea maturității. R.N.P. - ROMSILVA furnizează gratuit puieții necesari împăduririi și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.
Acţiunea este inițiată de Asociația EcoAssist din București, alături de 5 organizații non-guvernamentale de protecția mediului. Administraţia Penitenciarelor, Jandarmeria şi institutiile Primăriilor şi Consiliilor locale din localităţile în care vom acţiona, sunt parteneri instituţionali ai „Plantăm fapte bune în România”.
 Sprijin financiar oferă următoarele companii: Algeco, Arval, BDO Audit, Brenntag, CA Immo, Immofinanz, Cetelem, CBRE, DB Schenker, Dedeman, Double Tree by Hilton, Ericsson, Huawei,  Inmedio, JTI, Luxoft, Mega Image, Orange, Quadra, Skanska, Unicredit Bank şi Webhelp.
AXN România este partenerul media al iniţiativei.

Împreună „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”.  Începem maine, 14 noiembrie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii