Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Maine este Ziua Internationala de eliminare a violentei impotriva femeilor. Psihologul, despre violenta domestica

ro

24 Nov, 2015 19:38 2014 Marime text
25 noiembrie - Ziua Internațională de eliminare a violenței împotriva femeilor
Psiholog: “Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creației, este o armă împotriva vieții”
 
Cu ocazia Zilei Internaționale de eliminare a violenței împotriva femeilor, din data de 25 noiembrie, Centrul ReCreation Life trage un puternic semnal de alarmă cu privire la violența domestică, în special violența asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în țară noastră. În același timp, psihologul Maria Verdi, directorul Centrului, afirmă că, în foarte multe familii din România, percepția relației bărbat - femeie a rămas aceeași ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forței.

 “Indiferent de gradul de dezvoltare a societății, creierul uman funcționează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar “sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lânga partenerul agresor. Există încă femei cu o educație precară, care au învățat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat și să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declară psihologul Maria Verdi.

Violența asupra femeii – cauze psihosociale și efectele sale genetice

Violența domestică este prezentă atât în familiile cu educație precară, cât și în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăților de a domina femeile. “În familiile sărace, bărbații sunt violenți din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare și agitație. Hranirea deficitară, proasta alimentație, lipsa hranei și consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violență în familie. De cealaltă parte, în familiile cu situație financiară mai bună și cu un nivel superior de educație, competiția dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării și a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate pașnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violență fizică. Nu există categorii sociale în care violența domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educație, situație financiară, vârstă sau religie”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

În altă ordine de idei, specialistul afirmă că violența în familie se transmite și  generațiilor viitoare, până la a treia generație, deoarece purtăm în genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmașilor noștri, prin mecanisme genetice.

Cum escaladează o banală ceartă în familie și cum se ajunge la violență?

Psihologul Maria Verdi este de părere că violența verbală sau fizică poate începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze, țipete până la  forma cea mai gravă, și anume violența fizică, care poate pune în pericol viața victimei. “În momentul în care agresorul vrea să profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori folosește argumente false pentru a genera o ceartă, care poate escalada în violență verbală, emoțională, psihică, socială, economică și chiar sexuală. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai gravă. Orice femeie este unică și modul în care ea trăiește șocul, ne dă indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, bătute, amenințate, urmărite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot ieși. Trauma se intensifică când victima este nevoită să locuiască mulți ani împreună cu agresorul, este supusă la un șir nesfârșit de abuzuri. În urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu să conștientizeze că ea trăiește iadul, din cauza atașamentului față de agresor”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Primul contact cu violența, îl găsim în zona parentală, spune specialistul, iar femeile  care apelează la terapie pentru violențele din cuplu, conștientizeză pe parcursul terapiei că au fost supuse violenței în timpul copilărie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de bază (mâncare, somn), control permanent de către părinți  etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au văzut violența la tatăl care o certa sau o bătea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon între părinți. Mai târziu, aceste fete, când devin femei, atrag în viața lor un partener  agresiv - pasiv sau violent, pentru că la nivel inconștient, creierul recunoaște un bărbat pe măsura scenariului de viață parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combătută violența împotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi consideră că nu putem repara nimic folosind aceeași energie, așadar nu putem combate violența prin violență, ci prin compasiunea, înțelegerea și consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cât mai multe centre care să educe și să consilieze familia, copiii și femeia. Avem nevoie de centre care să adăpostească femeia în situațiile de urgență, este vitală protecția socială a mamei și a copilului, dar este imperios necesar să creăm condițiile dezvoltării personale a fiecărei femei, a tinerelor, împreună cu posibilitatea vindecării traumelor trecutului”, spune Verdi. În același timp, remarcă psihologul, este nevoie să educăm bărbații, astfel încât ei să conștientizeze că forța lor interioară crește când energia lor masculină este canalizată pentru protecția și iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le crește stima de sine, nu în acest mod își demostrează că sunt bărbați. Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creației, este o armă împotriva vieții. Femeile au nevoie și au dreptul la siguranță acasă, la școală, la locul de muncă, pe stradă. Această societate poate fi vindecată prin introducerea cadrelor necesare care să armonizeze relația bărbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastră, a tuturor și suntem responsabili să ne aducem contribuția pentru instaurarea siguranței și protecției femeii”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii