Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă CCIRO Italia - Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România

ro

05 Oct, 2015 13:01 953 Marime text
CCIRO Italia contribuie la creșterea exporturilor românești spre Italia. În urma întânirii de marți, 29 septembrie de la Ministerul Agriculturii de la București, la care au participat reprezentanți ai crescătorilor români, ai importatorilor italieni și ai autorităților sanitar-veterinare din cele două țări, a fost convenit un parcurs eficient pentru carantinarea animalelor, în vederea reluării exporturilor. În acest sens, vor fi autorizate ferme de carantină pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza căreia exporturile românești de animale vii au fost restricționate, încă din 2014.
Este incredibil că până în septembrie 2015 nu a fost autorizată încă nicio structură de carantină, pentru aplicarea articolelor 3 și 4 din Regulamentul CE 1266/2007 care prevăd modalitatea de depășire a restricțiilor în condițiile existenței suspiciunii de boala limbii albastre.
Întâlnirea din 29 septembrie, convocată de CCIRO Italia în colaborare cu Ministerul Agriculturii, a fost un mare pas înainte. După întâlnire, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România – A.C.E.B.O.P., membră a Federației Naționale PRO AGRO și a Uniunii Europene de Comerț cu Animale Vii și Carne – U.E.C.B.V., care a participat la întâlnire, a anunțat că fermierii asociați vor urma imediat procedura de autorizare ca ferme de carantină, pentru a putea îndeplini cererile societăților interesate în achiziționarea de bovine de carne. Președintele A.C.E.B.O.P., Ovidiu - Justin PARASCHIV, a propus Președintelui Camerei de Comerț și Industriei a României în Italia, Eugen TERTELEAC, un parteneriat pentru creșterea prezenței exportatorilor români de carne în Italia.
 
Delegația italiană s-a întâlnit și cu președintele Senatului, Călin Popescu TĂRICEANU, care a promis tot sprijinul instituțional pentru reluarea exporturilor românești de animale către Italia.
Boala limbii albastre, depistată în multe localități din România, afectează în special ovinele, dar şi bovinele şi caprele. Din cauza acestei boli, exportul animalelor vii în Uniunea Europeană a fost restricţionat. Potrivit Regulamentului CE 1266/2007, exporturile de animale vii pot fi făcute dacă acestea stau în carantină un anumit interval de timp, după care sunt supuse testelor de boală, iar testele au rezultat negativ.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii