Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - 28.01.2009

ro

28 Jan, 2009 20:25 1367 Marime text

Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus

COMUNICAT DE PRESĂ

         Interesele de grup, distrug economia. 

 Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus, a sustinut, si promovat ani de zile importanţa infiinţarii Ministerului Turismului.  Turismul este singura ramură a economiei care detine o infrastructura de cazare,  prin care pot fi puse in valoare frumseţile naturale ale poziţiei geografice pe care ne-a dat-o Dumnezeu, precum si obiectivele de interes istoric si cultural create de aceasta popor de-a lungul istoriei. Pentru aceasta, consideram, ca turismul trebuie să beneficieze de prioritate legislativa. Aceasta ramura economica putind salva România din criză .
 Dacă facem o analiză obiectiva, putem observa ca multe ţari care nu au această poziţie geografica, exploatind eficient aceasta ramura econonica, benecifiaza de un aport  la P.I.B de pina la 40% . Astfel, vecinnele nostre, Bulgaria şi Ungaria, produc un P.I.B. intre 10 si 15 la suta, in timp ce in Romania,  acesta nu depaseste 2 %.
 Suntem complet dezgustati de modul in care, indivizi ca fostul ministru Orban, abordeaza pe la diferite talk-showuri problema turismului, incercind prin aceasta sa-si creeze o falsa imagine. Având în vedere că ministerul pe care l-a condus a sabotat turismul românesc (trenurile vacantei sint adevarate trenuri alei groazei,  o calatorie Bucuresti-Mangalia durind 6-8h) iar Autostrada soarelui devenind “Autostrada Mortii”, prin numrul accidntelor produse din cauza aglomeratiei.
 Asociaţia noastră a făcut nenumarate demersuri  la preşedintie, C.S.A.T., şi Parlament pentru infiinţarea  acestui minister. Motivul suparari nostre, este faptul, ca niste neaveniti, si opurtunisti, vor sa distruga aceasta importanta ramura a economiei.
 În România, după 1989, s-au distrus toate ministerele care aduceau venit la buget, şi s-a dat o importanţă maximă unor ministere care de fapt sunt consumatoare  de fonduri. (exemplu: Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Învăţământului, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Apărării, Ministerul Mediului). Ele ar trebui desfiinţate  şi subordonate direct Ministerului de Finanţe. Ar trebui să se infiinţeze ministere care produc şi nu consumă ex.: Ministerul Industriei Usoare, Ministerul Comerţului şi Industriei Alimentare, Ministerul Comerţului Exterior şi să dea o importanţă maximă Ministerului Agriculturii, Ministerului Turismului şi altor ministere care sunt producătoare, si creaza plus-valoare.
 În această ordine de idei, ministerele nu trebuie să aibă neaparat un patrimoniu turistic. Prioritatile lui ar trebui sa fie; dezvoltarea de strategii, programe de finantare, şi i legislatie solida.
 Noi venim cu câteva propuneri pertinente, care ar trebui luate, propuneri pe care de ani de zile le promovam si care, daca se vor  materializa, vor avea ca efect o crestere a acestei ramuri economice, prognozand ca isi va aduce aportul la PIB de la 1,5 – 2 % cat este in prezent,  la cel putin 5% in viitorii trei ani, si intre 10-15% in urmatorii 10 ani.               
 I) Investiţii prioritare în transportul feroviar în vederea introducerii în circulaţie a unor trenuri de mare viteză, care să parcurgă distanţa Bucuresti – Constanţa  în cel mult 2 ore.
Avantaje : 
1) Descongestioarea traficului pe Autostrada Soarelui, cu cel puţin 30-40% şi reducerea numărului accidentelor.
2) Creşterea numarului turiştilor, vor beneficia de un acces mai usor spre litoral.
A) Finalizarea de urgenţă a podului, de pe centura Constanţa. Aceasta  lucrare este abandonată de circa 5 – 6 ani;  circulaţia pe acest tronson fiind un adevărat calvar. Finalizarea lucrărilor ar duce la deblocarea circulaţiei în Constanţa şi a fluidizării transportului.
B) Devierea traficului greu pe artera Vadu Oii, ţinând cont că 80% din numărul de accidente şi blocaje de pe Autostrada Soarelui, produse pe timpul sezonului estival, se datorează traficului greu.
C) Realizarea de urgenţă a unui mare punct de Informare Turistică  pentru zona Dobrogei,  pe Autostrada Soarelui  în interiorul unui refugiu;
În acelaşi timp, revenim cu propunerile care au fost promovate de-a lungul timpului la instituţiile abilitate, în mass media, la toate întâlnirile avute cu reprezentanţii dumneavoastră precum şi nenumărate propuneri scrise:
 1.   Reorganizarea programei scolare dupa cum urmeaza:


       - clasele I-IV vacanta intre 15 mai -15 septembrie; clasele V-XII vacanta intre 01 iunie- 15 septembrie;
      - pana la 15 iunie finalizarea tuturor examenelor, admiterilor la toate formele de invatamant, iar intre 01 septembrie - 15 septembrie sustinerea sesiunii de toamna si a restantelor;
 2.  In normele de aplicare a legii tichetelor de vacanta, sa fie mentionat, ,,numai pentru turismul intern ” .  Pentru a  fi folosite numai la capete si nu in plin sezon. Propunem aceasta intrucat se ating 5 obiective majore :
           a) Cu facilitatile acordate unei familii in plin sezon, in extrasezon pot     
           beneficia cel putin 3 familii la preturile practicate;
           b)  Cheltuieli mai mici pentru  bugetul statului ;
           c)   Revigorarea turismului prin cresterea perioadei ;
           d)  Angajatii  care lucreaza in turism vor avea o perioada mai lunga
            reducandu-se numarul de someri;
           e)   Cresterea venitului la bugetul statului.
3. Promovarea unei hotarari de Guvern prin care angajatii din activitatea sezoniera ,  dupa 6 luni de activitate sa poata intra in somaj tehnic cel mult 6 luni cu conditia sa se intoarca  la aceeasi societate la care au fost angajati,  daca nu, sa returneze sumele de care au beneficiat.
4.  Promovarea unei hotarari de Guvern prin care grupurilor de turisti mai mari de 10  persoane sa li se acorde reduceri de 40% pentru biletele de transport CFR
5.  Aplicarea cotei de TVA de 0% pentru cazare si masa pentru turismul sezonier.
6.   Scaderea impozitului pe profit pentru cei care modernizeaza bazele turistice.
7. Dirijarea unor programe de finantare SAPARD pentru amenajarea si irigarea zonelor verzi din statiuni.
8. Construirea intre Mangalia si  Olimp  a doua mari parcuri de distractii ( AQUA MAGIC).
9.  Trecerea de urgenta a plajelor la consiliile locale si impartirea lor la detinatorii de spatii de cazare, fara taxa de concesiune avand obligatia ca in cel mult 3 ani sa le aduca la standardele stabilite de primarie.
10.  Crearea de porturi si debarcadere pe intreaga intindere a litoralului.
11.  Obtinerea de fonduri pentru dragarea lacului de la Saturn si amenajarea lui ca baza de agrement.
12.  Amenajarea unei gradini zoologice in Padurea Comorova.
13. Obtinerea de fonduri pentru construirea unei promenade pe plaja, precum si trotuare pavate.
14.  Amortizarea mijloacelor fixe sa fie accelerata, in afara de cladiri
15.  Sa fie interzisa in statiune orice fel de comercializare a produselor alimentare in afara de alimentatia publica organizata in restaurante, baruri, discoteci.
16.  Emiterea unor norme de catre B.N.R. in vederea simplificarii modului de accesare a fondurilor Uniunii Europene precum si finantarea proiectelor in procent de 100% cu 3 – 5 ani de gratie ( dobanda plus rambursare ) urmand ca ulterior banca sa recupereze valoarea proiectului de la Uniunea Europeana si investitori . Crearea acestor fonduri de creditare ar avea ca efect  schimbarea in totalitate a imaginii turismului romanesc precum investitii, agrement , calitatea serviciilor, divertisment, atragerea pietei externe in maximum 2 ani de zile( Nici- un investitor adevarat din turism nu are suma necesara pentru materializarea proiectelor in vederea accesarii fondurilor  europene tinand cont ca noi tot timpul ne zbatem intr-o agonie de schimbare a aspectului structurii de cazare. Prin aceasta masura s-ar crede ca se  blocheaza cu aproximativ 1- 2 miliarde euro pe un termen de 3 -5 ani dar efectul economic asupra bugetului statului din venitul industriei turismului va creste  )   
17. Acordarea de credite nerambursabile, in procent de 70-80% pentru investitiile realizate in baze de agrement, parcuri de distractii, discoteci si baze sportive.
18.  C.N.A.si Serviciile de Informatii sa faca analize asupra agresiunii mediatice la care este supusa economia romaneasca prin prezentarea unor intamplari pana la disperare , fara a contabiliza nimeni consecintele. In momentul de fata  daca veti face o analiza, puteti constata ca se practica o publicitate pozitiva pentru tot turismul extern si culmea, in acelasi timp se dau stiri negative pentru turismul romanesc, de tot felul, pe zeci de canale, informatii preluate la infinit , ele fiind publicate si de ziarele si televiziunile  internationale.
  S-a ajuns ca in tara noastra sa nu se mai vorbeasca de nici o realizare pozitiva si cred ca vinovatii sunt cei care analizeaza grilele de program respectiv C.N.A.  iar Serviciile de Informatie si C.S.A.T.-ul ar trebui sa se autosesizeze ca avem de-a  face cu fonduri din afara pentru denigrarea turismului national si in acelasi timp actiunii de distrugere a economiei.
19.  Promovarea  unei legi prin care grila de programe si stirile din mass media sa aiba un anumit procent de informatii negative si restul pozitive. Totodata sa fie emisiuni si reportaje saptamanale din diferite ramuri ale economei cu realizari si programe de dezvoltare.
20.  Realizarea la Tuzla a unui aeroport international  pe care sa aterizeze cursele charter. ( Bulgaria are realizat pe litoralul lor doua astfel de aeroporturi).
21. Constituirea unor comisii din care sa faca parte patronatele, investitorii din turism, reprezentanti ai ministerului turismului, transportului, muncii si administratiei locale  care sa inventarieze  toate deficientele si pe urma sa  emita strategii pe termen scurt si lung  care sa se aplice de urgenta.

       Venus                                                            preşedinte AISTV
   28.01.2009                                                      dr.ing. Lucian Iftimie
       

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii