Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avangarda românească adusă acasă

ro

08 May, 2015 10:39 1012 Marime text
Artiștii avangardiști români au fost primii care au pus România pe harta marilor surse de creatori ai frumosului, operele acestora aflându-se printre cele mai importante colecții internaționale. În noua expoziție, Artmark a reușit să descopere și să recupereze din Franța o mică parte din acest patrimoniu valoros, ce poartă semnăturile a trei artiști remarcabili: Hans Mattis Teutsch, Magdalena Rădulescu și Alexandru Țipoia.
A expus alături de numele sonore ale avangardei europene - Boccioni, Braque, Itten, Kandinsky, Klee, Picabia - și a oferit posterității un nume de referință în istoria universală a artei: Hans Mattis Teutsch. Artistul este prezent în expoziție cu patru opere realizate la Paris în 1925 ("Structuri", "Nuduri în interior", "Siluetă albastră", "Florile sufletești"), care, cel mai probabil, au fost incluse în expoziția personală de la Galeria Visconti, din Paris, același an. Recordul său este de 72.180 euro, obținut în 2001 la Kieselbach Gallery din Budapesta. Ultimele tranzacții notabile au fost de 44.520 euro pentru uleiul "Calul roșu (Compoziție)" în decembrie 2014 la Kieselbach și de 53.120 euro pentru "Copaci legănându-se" în decembrie 2013 la Virag Judit Gallery & Auction House (Budapesta).
La rândul ei, Magdalena Rădulescu ajunge să creeze alături de marii artiști ai secolului XX (Brâncuși, Giacometti, Chagall, Klee, Miro etc.), iar primele sale expoziții sunt în 1929 și 1933 la Salonul Independenților de la Paris. Mai bine de jumătate din viață o trăiește în Franța, majoritatea operele prezente în licitație fiind din această perioadă.
Recunoscut drept unul dintre artiștii care susțin “arhitectura imaginii” secolului XX, Alexandru Țipoia alege să creeze în România. Școlit în marile academii din Italia, după întoarcerea în țară, continuă să rămână la curent cu mișcările europene. Mare parte din operele prezente în licitație provin dintr-o colecție franceză, chiar dacă achiziționate treptat din România, și nu au mai participat vreodată în licitații. 
Expoziția Licitației "3 avangardiști români din colecții franceze: Hans Mattis Teutsch, Magdalena Rădulescu și Alexandru Țipoia" poate fi vizitată până luni, 24 mai. Licitația marți, 26 mai, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii