Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 septembrie - Ziua Internationala a Limfomului

ro

15 Sep, 2010 18:34 1883 Marime text
imag_limfom.jpgA treia editie a Atelierelor de Creatie pentru Pacientii cu Limfom si lansarea „Ghidului Pacientului Oncologic"

Bucuresti, 15 septembrie 2010: Asociatia Bolnavilor cu Limfom in colaborare cu Institutul Clinic Fundeni, si cu sprijinul Roche Romania a organizat miercuri, 15 septembrie 2010, cu ocazia Zilei Internationale a Limfomului, a treia editie a Atelierelor de Creatie pentru Pacientii cu Limfom, in incinta Institutului Clinic Fundeni.

Pacientii cu limfom au participat la trei ateliere ce cuprind arii precum muzica, pictura sau qi gong. Atelierul de folk s-a desfasurat in aer liber. Toti participantii au fost invitati sa asculte si sa fredoneze piesele pe care le indragesc. S-au putut face face improvizatii de voce pe acorduri de chitara rece. Atelierul de qi gong a inceput prin expunerea unei prezentari generale a maestrului de qi gong. Maestrul le-a aratat participantilor tehnicile de baza ale acestei practici. Qi gong este parte a medicinei traditionale chineze si baza artelor martiale. Aceasta tehnica dezvolta intelepciunea si capacitatea de cunoastere. La atelierul de pictura / caricatura participantii au avut posibilitatea sa invete tehnici de desen si caricatura si s-au distrat incercand sa evidentieze detalii, trasaturi ale colegilor de atelier.

In cadrul aceluiasi eveniment a fost lansat „Ghidul pacientului oncologic", o lucrare editata sub coordonarea Dr. Delia Mateescu si care isi propune sa fie utila tuturor pacientilor oncologici, indiferent de gradul lor de instructie, pregatire sau cultura. Pacientii si apartinatorii acestora vor putea gasi in acest ghid toate informatiile necesare intelegerii bolii, dar si intregului proces de ingrijiri medicale, intr-un limbaj accesibil.

Ce este Ziua Mondiala a Limfomului?

Ziua Mondiala a Limfomului este marcata in fiecare an pe 15 septembrie. Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.

 

Despre Asociatia Bolnavilor cu Limfom

Asociatia Bolnavilor cu Limfom a fost infiintata in anul 2008 cu sprijinul Societatii Romane de Hematologie si al unor pacienti care au suferit de limfom. Asociatia isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera de limfom si leucemie prin cresterea nivelului de cunostinte despre aceasta boala pentru a recunosate semnele si simptomele, ceea ce ar duce la o depistare timpurie a bolii si la posibilitatea inceperii tratamentului la timp. Este foarte important ca publicul general sa cunoasca simptomele limfomului si cum afecteaza el viata a mii de oameni in lume. Pacientul cu limfom sau leucemie are nevoie de sprijin atat din partea personalului medical cat si a familiei, prietenilor sau a altor pacienti care au trait aceeasi experienta. Prin intermediul acestei Asociatii pacientii au posibilitatea sa intre in legatura unii cu altii, sa-si impartaseasca experientele care sa ii ajute sa traiasca o viata cat se poate de normala si nu in ultimul rand sa cunoasca drepturile pacientului. In fiecarea an Asociatia organizeaza intalniri ale pacientilor cu limfom pentru a sarbatori "Ziua Internationala a Limfomului" care se organizeaza intotdeauna pe data de 15 septembrie.

Despre limfomul non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic - situat in diverse parti ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa. Aproximativ 1 million de persoane din intreaga lume traiesc in prezent cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 200.000 de persoane mor din cauza acestei boli. Incidenta bolii se ridica la aproximativ 7% pe an, clasand aceasta afectiune pe locul al doilea din punctul de vedere al vitezei de crestere a incidentei in SUA si pe locul trei in restul lumii. Boala apare in principal la adulti, cel mai frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 45 si 60 ani. In Romania, exista peste 4600 de pacienti spitalizati cu limfom non-Hodkin, conform datelor furnizate de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar in 2008.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii